“Batı Esad’ın zaferine hazırlanmalıdır”

28 Tem 2013
İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Batı’nın Suriye’de Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın kazanacağı bir zafere hazırlanması gerektiğine ilişkin bir yazıya yer verdi.
 
Daily Telegraph Savunma Editörü Con Coughlin tarafından kaleme alınan yazıda Suriye yönetiminin kazanacağı zaferin Batı açısından da bir yenilgi olacağı belirtildi.
 
Suriye ordusunun sahadaki üstünlüğü ele geçirdiğini belirten yazar, “Son gelen haberlere göre yüzlerce silahlı militan af karşılığında silahlarını bırakıyor, bu da benim aylardır yazdığım gibi Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ın bu ölümcül savaştan zaferle çıkmakta olduğunu gösteriyor” dedi.
 
Suriye yönetiminin Lübnan sınırındaki Kusayr’ı kontrol altına almasından sonra savaştaki durumu lehine çevirdiğini belirten Con Coughlin, sahadaki şartların Suriye yönetimine üstünlük kazandıracak şekilde devam ettiğini yazdı.
 
Silahlı çetelerin kendi aralarındaki çatışmalara da değinen yazar, Suriye yönetiminin ise Rusya ve İran’dan hissedilir şekilde destek aldığını belirterek çeteleri yenilgiden başka bir kaderin beklemediğini öne sürdü ve çetelerin silah bırakmaya başlamasını da bununla ilişkilendirdi.
 
Yazar eski İngiliz Komutanlarından David Richards’ın geçen hafta verdiği bir demecinde söylediklerini aktararak Suriyeli çetelerin silahlandırılması konusunda Başbakan David Cameron’u ve Dışişleri Bakanı William Hague’u dinleyecek kimsenin kalmadığını ifade etti.
 
Uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Suriye’ye savaş ilanı anlamına gelmesinden ve Batılı silahların Suriye’deki aşırı grupların eline geçmesi riskinden dolayı artık Batılıların çeteleri silahlandırmaya olumlu bakmadıklarını belirten yazar, çetelerin de artık Batı’yı ihanetle suçladığını yazdı.
 
Suriye yönetiminin giderek güçlendiğini ve Beşşar Esad’ın er ya da geç zaferini ilan edeceğini belirten Con Coughlin, Batılı ülkelerin artık kolektif bir akılla Esad’ın kazanacağı zaferin doğuracağı sonuçlar üzerine kafa yorması gerektiğini ifade etti.
 
Kaynak: Yakın Doğu Haber
 
 
paylaş