Asıl sorun sosyal adaletsizlik

27 Tem 2013

Kıbrıs seçimleri öncesi, adaylardan Koral Aşam'a projelerini ve Kıbrıs'ı sorduk.

28 Temmuz Pazar günü KKTC'de halk erken genel seçim için sandığa gidiyor. Biz de yenidünya olarak Kıbrıs sendikal mücadelesinin önemli isimlerinden ve aynı zamanda milletvekili adaylarından Koral Aşam ile kısa bir tele röportaj yaptık.

İşte o röportajdan satır başları:

Öncelikle Kıbrıs'taki mevcut siyasi durumu nasıl değerlendirdiğinizi ve önceliklerinizi öğrenebilir miyiz?

Kıbrıs'ta düne kadar açık bir vesayet sistemi ve bağımlılık sorunu vardı. Bu bağlamda sosyal adalet ve emek sömürüsü alanında da olumsuzluklar var. Öncelikle bunlara yönelik somut projeler ve çözümler üretmek zorundayız. Cumhuriyetçi Türk Partisi CTP bu süreçte büyük ölçüde vesayet karşıtı ve bağımsızlıkçı bir politika izledi. Kıbrıs-Türkiye ilişkisinin iki egemen devlet arasındaki ilişkilere göre oturtulması gerektiğini savundu. Bunun için siyasi eşitliğe vurgu yaptı. Bu doğru bir talepti.

Bildiğiniz gibi Kıbrıs'ta demokratlar gerçekçi bir çözümün halkların eşitliği temelinde bir federasyondan geçtiğini savunuyor. Ancak BM çerçevesinde henüz katedilmesi gereken çok yol var. Bu noktada Kıbrıslı Tükler'in oturup beklemesi ve süreci dışarıdan izlemesi düşünülemez. Başta sosyal politikalar olmak üzere temel alanlarda saygınlığı, bağımsızlığı ve eşitliği hayata geçirmek için şimdiden adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sendikal hakların geliştirilmesi ve İLO Sözleşmeleri'nin uygulanması gibi konularda daha fazla mücadele etmek gerekiyor.

CTP'nin Avrupa Birliği'ni desteklediği biliniyor. Bu konulardaki değerlendirmeleriniz nedir?

Avrupa Birliği'nin belirli demokratik haklar konusunda standartlar getirdiği doğru, sosyal adalet ve hukuk bağlamında belirli normları var ve önemli. Ancak diğer yandan AB son tahlilde dünyadaki egemen kapitalist ilişkiler ağının bir parçası bu yüzden özelleştirme politikaları başta olmak üzere sömürünün artarak devam etmesine olanak tanıyan pek çok politikayı da üretiyor. Bunlara karşı çıkmadan da emeğin genel sorunlarını savunmak zor. Dolayısıyla AB ile ilişkiler konusunda “AB iyidir” diye bir yaklaşım yerine ikili bir değerlendirmenin yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Sendikal geçmişinizin yanı sıra uzun yıllar Kıbrıs'ta demokratik öğrenci ve gençlik mücadelesinde yer aldığınız biliniyor. Peki, somut olarak Kıbrıs gençliğinin bugün ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir?

Özellikle CTP gençlik içinde önemli ölçüde örgütlü bir oluşum. Ancak gençlik alanı sadece gençlerle sınırlı değil. Genel toplumsal projelerle gençlik projeleri aynı aslında. Bu noktada yine sosyal adaletin geliştirilmesi, işsizlik ve sömürünün ortadan kaldırılmasına yönelik atılacak her adım gençliği etkileyecek, faydasına olacaktır. Bu bağlamda hareketli ve özgürlükçü bir gençlik tabanı var Kıbrıs'ta.

yenidünya gazetesi olarak vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ediyor, milletvekili seçilmenizi ve emekçilerin sesini parlamentoya taşımanızı diliyoruz. Daha kapsamlı bir değerlendirmeyi seçimlerin ardından yapma hedefimizi iletmiş olalım.

Koral Aşam Kimdir? 1973 Lefkoşa doğumlu olan Koral Aşam Doğu Akdeniz Üniversitesi DAÜ  Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nü tamamladıktan sonra London Metropolitan Üniversitesi’nde eğitim gördü. 1993 yılında Kıbrıslı Öğrenci Komitesi DAÜ KÖK'ün kurulmasında rol aldı ve yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bu yıllardan başlayarak çeşitli siyasi dergilerde yazıları yayınlandı.

2004 yılında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Aşam, aynı dönemde Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu DEV-İŞ'e üye Emek-İş Sendikası’nda Genel Sekreterlik görevine seçildi. 2010 yılında ise DEV-İŞ'in dış ilişkiler sorumlusu olarak çalışmaya başlayan Aşam, hâlen Emek-İş Sendikası Genel Başkanlığı ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu Dış İlişkiler Sekreterliği görevlerini sürdürmekte.

Koral Aşam 28 Temmuz 2013 tarihinde yapılacak olan Kıbrıs erken genel seçiminde CTP'den Lefkoşa 10. sıra milletvekili adaylarındandır.

paylaş