Tunus işçi sendikaları grevi hayatı durdurdu

27 Tem 2013

Tunus işçi sendikasının muhalif lider Muhammed el-Brahimi’nin öldürülmesini protesto için başlattığı genel grevin ülkeyi felç ettiği bildirildi.

Fransız haber ajansı, solcu muhalif milletvekillerinden Muhammed Brahimi’nin öldürülmesi üzerine sendikanın ilan ettiği genel grev sonrasında Tunus’taki devlet dairelerinin tamamen boş olduğunu bildirdi.

Grevler sebebiyle havaalanlarındaki birçok uçuşun iptal edildiği, birçok ticaret merkezinin kapalı olduğu başkentte ulaşımın sadece tramvaylarla ve az sayıdaki taksilerle gerçekleştirilebildiği bildirildi.

Tunus sendikası, Şubat ayında da muhalif solcu lider Şükrü Belaid’in öldürülmesi üzerine genel grev ilan etmişti.

Öte yandan Mısır’da yayımlanan Mısri el-Yovm gazetesi, Tunus’ta iktidardaki Nahda Partisi Lideri Raşid el-Gannuşi’nin Temerrud Hareketini uyardığını bildirdi ve Gannuşi’nin Mısır modelinin Tunus’ta uygulanmaya çalışılması hâlinde ülkenin kan gölüne döneceğini söylediğini aktardı.

Muhalif siyasi gruplardan Halk Cephesi de, hükümet düşünceye kadar sivil itaatsizlik başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Aynı silah İran televizyonunun haberine göre Tunus İçişleri Bakanı Lutfi bin Ciddu, düzenlediği basın toplantısında muhalif milletvekili Muhammed Brahimi suikastında kullanılan silahın, muhalif solcu lider Şükrü Belaid’in ölümüne sebep olan silah olduğunun belirlendiğini açıkladı.

Tunus İçişleri Bakanı Muhammed el-Brahimi cinayetinde 9 milimetrelik bir otomatik silah kullanıldığını belirtti ve Belaid cinayetinin bir numaralı sanığının Ebu Bekir el-Hakim adlı bir selefi militan olduğunu söyledi.

Tunuslu yetkililer, Ebu Bekir el-Hakim’in Libya’dan silah kaçakçılığı yapmakla suçlandığını belirtiyor.

Tunuslu muhalif milletvekili Muhammed el-Brahimi, Perşembe günü evinden çıkarken bedenine isabet eden 18 kurşunla hayatını kaybetmişti.

Muhalefet grupları her iki cinayetten de iktidardaki Nahda Partisi’ni sorumlu tutarken, Nahda Partisi cinayetleri kınamış ve bu terör eylemlerinin ülkedeki demokratik geçişi bozmayı hedeflediğini ifade etmişti.

Kaynak: Yakın Doğu Haber

paylaş