Kartal halkı TEKEL bizimdir diyor

27 Tem 2013

Kartal halkı hakları için, geleceği için sokağa çıkmaya devam ediyor. "Sokaklarımızı bırakmayacağız. Gezi Direnişimizi yeni zaferlerle taçlandıracağız" diyor. "Halkın onlarca yıllık birikimini, AKP yandaşı sermayeye vermeyeceğiz" diyor.

Dün (26 Temmuz 2013) saat 21.30’da Tekel’in Dragos sahil yolu üzerinde bulunan 2. kapısında bir araya gelen halk, Tekel arazisinin Ülker Grubunun ve gerici vakıfların hizmetine verilmesine izin vermeyeceğini haykırdı.

Kartal'ın birçok mahallesinden özellikle Hürriyet ve Cumhuriyet mahalleleri ve Yakacık Dayanışmasından gelenlerin oluşturduğu mahalleliler, AKP hükümetinin tekeline son verilmesi için bundan sonra her Cuma saat 21.00’de Tekel önünde bir araya geleceğini ilan etti.

Etkinlik, Cevizli Dayanışmasından ve aynı zamanda mimarlar odasından bir mimarın Cevizli Tekel’in tarihi, nasıl ortaya çıktığı, yerleşkenin imarı, özelleştirilmesi, Şehir Üniversitesi’ne 49 yıllığına kiralanması süreçlerini anlatmasıyla başladı. Drama göçmenlerinin Kartal ve Maltepe’de 1930’larda, tütün yetiştirdiği bugünkü Cevizli Tekel arazisinin üzerinde planlı bir şekilde tütün kurutma ünitelerinin nasıl kurulduğundan, ön Roma ve Bizans dönemine ait arkeolojik kazıların nasıl yapıldığının anlatılmasından sonra foruma geçildi.

Forum sırasında sık sık “Her yer Taksim, her yer direniş”, “Direne direne kazanacağız”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam”, “Tekel halkındır, halkın kalacak”, “Hükümet istifa”, “Faşizme karşı omuz omuza”  sloganları atıldı. Yapılan konuşmalarda Taksim Gezi Direnişi ruhu ile Cevizli Tekel Direnişine devam edilmesi gerektiği belirtildi. Henüz kazma dahi vurulmayan bu projeyi halkın örgütlü direnişi ile durdurabileceği vurgulandı.

Yaklaşık 2 saat süren forumun sonunda yapılan konuşmaların bir değerlendirilmesi yapılacağı ve bu değerlendirme çerçevesinde Cevizli Tekel Dayanışmasının kendi web sitesinde alınan kararları ilan edeceği belirtildi. Foruma katılan bir konuşmacı bu direnişi büyütmek için her Cuma saat 21.00’de aynı yerde forum yapılmasını önerdi. Öneri halkın alkışları ile kabul edildi.

Forum, Kartallıların herhangi bir depremde toplanma yeri olarak planlanan bu arazinin buna uygun olarak kullanılması, Tekel arazisinin bu çerçevede yeşil alan olarak kalması ve Kartal halkının kullanımına açılması için gelecek Cuma (3 Ağustos 2013) bir araya geleceği belirtilerek sonlandırıldı.

paylaş