İspanya'da da “hızlandırılmış” tren faciası

25 Tem 2013
80 km hızla gitmesi gerekirken 190'la viraja girdi.
 
İspanya yakın dönemin en korkunç kazalarından biriyle sarsıldı. Madrid-O Ferrol arasında seyreden bir yolcu treninin raydan çıkması sonucunda ilk belirlemelere göre 80 civarında insan yaşamını yitirdi. Feci kaza sonucunda trende bulunan yolculardan 130'u ise yaralandı. Yaralılardan bir kısmının durumunun ağır olduğu öğrenilirken ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.
 
Korkunç kaza gözleri tren işletmesine çevirdi. En güvenilir toplu ulaşım araçlarından olan trende böyle bir kazanın yaşanmasında ihmal ve sorumsuzluk ihtimali yüksek. Yetkililerin ilk belirlemelerine göre kazada aşırı hız etken. Trenin kaza anında 80 kilometre hızla girilmesi gereken viraja tam 190 kilometre hızla girdiği tespit edildi. Bu da akıllara Türkiye'de yaşanan “hızlandırılmış” tren facilarını getirdi.
 
Toplu ulaşımın özelleştirilmesi ve piyasaya açılmasıyla birlikte hizmet kalitesi ve güvenliği geri plana itilirken kârlılık ön plana alınıyor. Bunun sonucunda da sefer sayılarını arttırıp daha fazla yolcu taşımak için trenler daha hızlı bir şekilde işletiliyor. Teknik donanımın ve ve araçların bu hızlara uygun olmaması ise İspanya'daki gibi kazaları kaçınılmaz kılıyor.
 
 
paylaş