İşçiye zam yüzde 4, vergi yüzünden kayıp yüzde 6.32

24 Tem 2013
 
Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin maaşlarında yapılacak olan zamlarla ilgili Türk-İş ve Hükümet arasında yapılan toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Buna göre işçiler için yapılacak zam oranı yüzde 4.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik anlaşmaya varıldığını belirterek, varılan anlaşmayla ilk 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4, üçüncü ve dördüncü 6 aylar için ise yüzde 3 fark verileceğini belirtti.
 
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu yapılan anlaşmayla ilgili olarak "Toplu iş sözleşmeleri her zaman dört dörtlük olmuyor. Taleplerimizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in büyük çabalarıyla belli bir yere getirildi. Ben rakamları tekrar etmek istemiyorum. Sayın Bakana, Genel Sekretere, Türk İş yönetimine, Konfederasyon ve Koordinasyon kuruluna, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu toplu iş sözleşmesinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve tekrar hepinize saygılar sunuyorum" dedi.
 
Ancak anlaşma öncesinde Türk-İş, 1800 liranın altındaki aylık ücretlerin bu rakama yükseltilmesi ve ücretlere yüzde 10 zam yapılmasını istiyordu. Ayrıca sosyal yardımların aylık 250 liraya; yemek parasının günlük 8 liraya; giyim parasının da yıllık 125 liraya yükseltilmesi, bu yardımların da 6'şar aylık periyodlarda ücret zammı oranında artırılması talep edilmişti.  Kamudaki taşeron işçilerin, asıl işverenin işçisi olduklarına dair yargı kararlarının derhal uygulanması da Türk-İş'in en önemli talepleri arasında yer alıyordu
 
Vergi nedeniyle yüzde 6.32 kayıp
2013 yılının ilk 6 ayı için yüzde 4; ikinci 6 ayı için yüzde 3; 2014 yılının ilk ve ikinci 6 ayı için de yüzde 3'er oranında zam teklifinde bulunduğu zaman, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, bunun kabul edilemez bir teklif olduğunu belirterek, ilk 6 ayda vergi nedeniyle işçinin eline geçen maaşta yüzde 6.32 kaybı olduğuna dikkat çekmişti.
 
 
 
 
 
paylaş