İleri demokrasi var ama mülakattan geçiş yok

22 Tem 2013
Hakim savcı olmak için mimarlık, künde gibi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor!
 
Milliyet'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre hakimlik ve savcılık sınavlarında dereceye giren Avukat Halil Atlı dokuz kez girdiği mülakatı bir türlü geçemiyor. Bu kadarı da olmaz dedirten olay akıllard sınavlarla ilgili soru işareti bırakıyor.
 
Kendini ifadesi iyi ama algılaması zayıfmış
Bursa da avukatlık yapan Halil Atlı Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapıyor. Atlı'nın başına gelen olayı daha da enteresanlaştıran ise girdiği yazılı sınavlardan birince beşinci diğerinde ise 17. olmuş olması. Atlı Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun. 8 kez hakimlik ve savcılık sınavını kazandı ve her defasında mülakat ta elendi. Konuyu idare mahkemesine de taşıyan Atlı bir türlü sonuç alamadı. Sınavı yapan heyet genel kültür sorularına cevap veremediğini söylüyor. Ayrıca yapılan değerlendirmede kendisini ifadesinin yeterli fakat algısının zayıf olduğu sonucuna varılmış. Tabi bu durumda Atlı'nın sınavlarda nasıl dereceye girebildiği de ayrı bir merak konusu oluyor. 
 
Künde sanatı nedir?
Atlı'ya sorulan sorulardan birkaçı şöyle: “Noel baba’nın yaşadığı antik kentin ismi nedir?”, “Pritzker mimarlık ödülünü alan ilk kadın mimar kimdir?”, “Künde sanatı nedir?” Sekizinci mülakatında soruları yanıtlamayarak protesto eden Atlı geçen yıl kazandığı sınavın mülakatında yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 
 
“Kendimi tanıttıktan sonra bunun 9. mülakatım olduğunu, ne yapsam da beni almayacaklarını bildiğimi söyledim. Bunun üzerine komisyon başkanı ‘o eskidendi, artık öyle değil’ dedi. Ben de kendisine ‘eskiden olan bir şey değil, Aralık ve Şubat aylarında iki ayrı mülakata girdim, iki mülakatım da iyi geçmesine rağmen başarısız sayıldım, mülakattan ağlayarak çıkan adayların mülakat sonuçları açıklanınca başarılı olduklarını gördüm’ dedim. Bunun üzerine komisyon başkanı, kimi insanların sevinçten, kimilerinin ise üzüntüden ağladıklarını o kişilerin mülakatı iyi geçtiği için ağladığını söyledi.” 
 
Kemal Sunal'ın filmlerini de aratmayacak türden olan bu durum nasıl sonuçlanacak merak konusu. Ama bu durum AKP yargı ilişkilerinin nasıl tesis edildiğini ortaya koyar nitelikte görünüyor.
 
 
 
paylaş