"Topçu Kışlası" projesi için yürütmenin durdurulması kararı kaldırıldı

22 Tem 2013
Bölge İdare Mahkemesi, Gezi Parkı’na "Topçu Kışlası" projesinin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı.
 
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada, “Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi” yapılmasına olanak tanıdığı öne sürülen 27/02/2013 tarihli Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu kararının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. Dernek, 31 Mayıs'ta mahkemeye başvurmuş ve ağaçların kesimine başlandığı için acil olarak yürütmenin durdurulması talebinde bulunmuş ve İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından oy çokluğuyla aynı gün yürütme durdurulmuştu.
 
Bianet'in haberine göre Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, bu kararın hukuken bir anlamı olmadığını 1. İdare'nin kararı nedeniyle Gezi Parkı'na bir çivi dahi çakılamayacağını şu anda Taksim Meydanı'nda devam eden trafiğin yeraltına alınması çalışmalarının da imar planlarının iptali nedeniyle hukuka aykırı olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak Mimarlar Odası 15 Temmuz'da suç duyurusunda bulundu.
 
Öte yandan, Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi, Şehir Plancıları ve Peyzaj Mimarları ve Mimarlar Odası tarafından 17.01.2012 tarihli, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Plan Tadilatlarının iptali için  İstanbul 1. İdare Mahkemesi'ne başvurulmuş ve bu sayede proje 6 Haziran 2013 günü iptal edilmişti.
 
Mahkeme kararlarına, halkın taleplerine rağmen elinden geleni arkasına koymayan AKP isteklerini gerçekleştirebilmek için her yolu denemeye devam ediyor. Bunun için hukuka aykırı davranmaktan da geri kalmıyor.
 
 
 
paylaş