Karargah davasında düşündüren karar

21 Tem 2013

Devrimci Karargah örgütüne karşı yürütülen davada karar çıktı. İlk gününden itibaren kamuoyunda tartışmalara yol açan ve ilerici hukukçuların, sosyalistlere karşı yeni cadı avı olarak niteledikleri davanın kararı da çok tatışılacak cinsten. Neredeyse hiç bir somut delilin bulunmadığı dosyada çoğunluğu farklı farklı yasal siyasi kuruluşlarda temsilci düzeyindeki 15 kişiye ağır cezalar verildi.

Yasal kurum temsilcilerine yasadışı örgüte üyelik cezası İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasında Sosyalist Demokrasi Partisi SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan'a toplam 7 yıl 1 ay hapis cezası, SDP yöneticisi Ulaş Bayraktaroğlu'na 7 yıl 8 ay ceza verildi. Ayrıca Bilim ve Gelecek Editörü Baha Oktar’a altı yıl üç ay, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eşsözcüsü Tuncay Yılmaz'a dokuz yıl iki ay olmak üzer toplam 15 kişiye de ceza verildi.

Aynı davada yargılanan Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’ya ise örgüte yardım ve yataklık etmekten 5 sene 7 ay 15 gün, silah bulundurmaktan 5 yıl, yargıyı etkilemekten 2 yıl 6 ay ve görevi ihmalden 2 yıl 2 ay olmak üzere toplam 15 sene 2 ay 15 gün ceza verildi.

22 kişi için beraat Devrimci Karargah örgütüne üye olmakla suçlananlardan İbrahim Şimşek, Mustafa Aşula, Aylin Duruoğlu, Ahmet Gülaydı, Banu Çıvğın, Fırat Efe, Gamze Canpolat, Mustafa Süleyman, Kudret Köksal, Salih Umut Bulduk, Ülkü Duran, Serkan Karabulut, Murad Akıncılar, Köksal Kaysı, Akın Tanrıverdi, Önder Sönmez, Kemal Hamzaoğlu, Özgür Cafer Kalafat, Oğuzhan Kayserioğlu, Gülseren Poyraz, Ağca Kaya, Ersin Sarıçam, Özcan Kılıç, Onur Sarıefe, Barış Kaygın, Metin Akdemir, Şenay Avcı, Şeyma Özcan, Cem Akdoğdu isimli 22 kişi ise beraat etti. Öte yandan kararla birlikte uzun süredir tutuklu bulunan Volkan Karakuş, Bayram Akdoğdu da tahliye edildiler.

Şimdi gözler Yargıtay'da Davayı takip eden avukatlardan alınan bilgiye göre önümüzdeki hafta içinde mahkumiyet kararlarına itiraz edilecek ve dosya temyiz incelemesi için Yargıtay'a gidecek. Öte yandan Cumhuriyet Savcılığının da verilen beraat kararına karşı 7 gün içinde dosyayı aleyhte temyiz etme ihtimali de mevcut.  

paylaş