Mısır'da yeni çalışma bakanı işçilerin içinden geliyor

20 Tem 2013
Yıllardır baskıcı rejimler altında ezilen Mısır halkı baskıya da diktatörlere de isyan ederek önce Hüsnü Mübarek diktatörlüğünü daha sonra ise Muhammed Mursi diktatörlüğünü yıktı. Özgürlük ve adalet isteyen Mısır halkı bir taraftan sokaklarda hakkını ararken, bir taraftan da karar mercilerinde kendisinin temsil edilmesini talep ediyordu.
 
Bu çerçevede uzun süredir mücadele eden Mısır halkının sendikal alandaki talepleri yavaş yavaş karşılık buluyor. Siyasi alanda ülkeyi seçime götürecek Kabine henüz yemin etti. Kabinede dikkat çeken iki bakan var. Bunlardan birincisi Mısır Bağımsız İşçi Sendikaları eski başkanı Kemal Abu Aita. Aita yeni hükümette Emek ve İşgücü Bakanı olarak görev yapacak Aita işçi sınıfının temel haklarını kullanabilmesi için sendikal yasaklar önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik hem Mübarek döneminde hem de Mursi döneminde önemli bir mücadele yürüttü.
 
Yine yeni kabinede Dayanışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına Ahmad El -Borei getirildi. Borei de ülkede sendikal mücadelenin önünün açılması için yasal alanda önemli katkılarda bulundu. Uluslararası sendikal hareket bu iki kişinin 33 kişilik yeni kabinede bakan olarak yer almasını ülkede yoksulluğun ve işsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik önemli adım olarak yorumluyor.
 
Umuyoruz işçi hakları için mücadele eden, sendikal yasakların kaldırılması için önemli çalışmalar yapan bu iki kişinin bakanlığı Mısır işçi sınıfının mücadelesine katkıda bulunur.
 
 
paylaş