Diren Tekel

19 Tem 2013

İstanbul’un her tarafı özel üniversitelerle dolduruluyor. Eğitimin ranta döküldüğü, diplomaların parayla satıldığı bir dönemdeyiz. Parayı basan hukuk diploması da alıyor, tıp doktoru da oluyor, üniversite de kuruyor.

Yandaş üniversite nasıl imal edilir? İşte bu üniversitelerden birisi de Şehir Üniversitesi. Üniversitenin kuruluş çalışmaları neoliberal politikaların artık Türkiye’de de akademik alanda at koşturmaya başladığı 2000’li yıllara denk düşüyor. AKP iktidarı döneminde palazlanan yandaş sermayedar Ülker Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in de aralarına bulunduğu bir kısım gerici yıllar önce Bilim ve Sanat Vakfı’nı kurmuştu. Bu gerici Vakfın içinde temelleri atılan üniversitenin kuruluş çalışmaları 2007 yılında başladı. Üniversite 2008 yılında Tophane’de bir ofis tutu ve kurumsal kimlik kazandı. Sonrası malum.

Suyun başndakiler İstanbul Altuniza’de de bulunan üniversite 5 Ekim 2010 Salı günü açıldı. Açılışta kimler yoktu ki? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, bugünkü YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ‘dan (o dönem üniversitenin rektörüydü), 12 Eylül Darbesi’nin milletvekili yaptığı ve ANAP’ın değişmez Adalet Bakanı gedikli sağcı Oltan Sungurlu’ya bütün sağcı-gerici çevreler açılışta hazır bulundu.

Tekel direnişini hatırladınız mı? İşte bu Şehir Üniversitesi AKP’li yıllarla geçtikçe yandaş yandaş palazlandı. Büyüdü. Önce yine Altunizade’ de bulunan Özyeğin Üniversitesi’nin yerini alarak kendine Güney Kampüsü yaptı. Bugün mimariden yoksun, iki ucube bina AKP’nin neoliberal-gerici ilmine hizmet veriyor. Ancak sermaye üniversitesinin gözü bununla doymadı. Kendine yer olarak Kartal Dragos’ta bulunan Cevizli Tekel arazisine göz dikti.

Ne yani AKP iktidarı boşuna mı yok etmeye çalışmıştı Tekel’i. Elbette ki arazisi de yandaşa peşkeş çekilecekti.

Bu peşkeş için bugün saat 11:00’de Ülker Grubu ve Şehir Üniversitesi patronu Murat Ülker Kartal Belediyesi’nde Belediye Başkanı Altınok Öz ile görüşecek. Ne için? Şehrin içinde kalan son yeşil alan Gezi Parkı gibi Tekel Arazisini’de AVM’lerden çok da bir farkı olmayan ucube binalar dikmek için.

Diren Kartal Elbette ki bugün Kartal halkı da saat 10:30’da Kartal Meydanı’nda toplanarak yürüyüşe geçecek ve 11:00’de Ahmet Şimşek Koleji arkasındaki Kartal Belediyesi binası önünde olacak. Tekel arazisinin üç kuruşa yandaşa peşkeş çekilmemesi için orada olacak. Şehrine sahip çıktığı için orada olacak. İstanbul bizim, Taksim bizim, Kartal bizim, Cevizli bizim, Tekel bizim demek için orada olacak. Dedelerimizden, ninelerimizden, babalarımızdan, annelerimizden kısaca bütün halkın kaç yıllık birikimi olan Tekel arazisinin halka ait olması gerektiğini haykırmak için orada olacak.

Diren Cevizli Cevizli Tekel Dayanışması bugün “Diren İstanbul, Diren Kartal, Diren Cevizli, Diren Tekel” demek için akşam saat 19:00’da da Cevizli TEKEL tesisi 09 Kapısında olacak. Cevizli Tekel Dayanışması bütün üyelerini ve halkını yapacağı basın açıklamasına davet etti.

paylaş