Tayyip önlüğün nerede?

18 Tem 2013
Darphane işçisi 25 yıl sonra aynı taleplerle 11 gündür grevde. 
Basın İş Sendikası üyesi Darphane işçileri 25 yıl sonra tekrar grevdeler. TİS görüşmelerinin, devlet adına masaya oturan Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası Kamu-İş’in olumsuz tutumu yüzünden tıkanması üzerine 8 Temmuz’da greve çıkan işçiler insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. 
 
Kamu işçileri ortalamasının altında maaş alıyorlar
ETHA’dan Mehmet Canbek’e konuşan 18 yıllık darphane işçisi Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Denetim Sorumlusu Naim Demir, kamuoyunda Darphane'de çalışan kamu emekçilerinin çok yüksek maaş aldığına dair bir algı oluştuğunu, ancak bunun yanlış olduğunu söyledi. Demir, "Kamu çalışanları ortalamasına baktığın zaman ücretlerimiz kamu çalışanlarının çok çok altında. Ortalama bin 562 lira maaş alıyoruz. Yani bin 700 lira ile bin 200 lira arasında değişiyor maaşlarımız. Bu durum gerçekten Darphane'nin ismine, markasına yakışmayan rakamlar" diye konuştu. 
 
Talepler aynı. Nerdesin Tayyip!
Darphane grevi ile ilgili olarak bir basın açıklaması yayınlayan Sendikal Güç Birliği Platformu SGBP ise bugünkü taleplerin 25 yıl önceki taleplerle aynı olduğuna dikkat çekiyor. 
 
“Darphane işçileri 25 yıl önce bir kez daha greve çıkmış, 23 Haziran 1988 tarihinde başlayan grev üç buçuk ay sürmüş, 89 Bahar Eylemleri öncesindeki önemli grevlerden biri olmuştu. İşçiler 12 Eylül darbesinin ardından reel ücretlerindeki erimeye karşı kayıplarını telafi etmek için grev silahına başvurmuştu. 1988 Darphane grevinde devletin grev kırıcılığı tarihe geçmişti. Özal hükümetinin görevde olduğu grev sırasında Merkez Bankası, madeni paraların Meksika’da bastırılması için Meksika hükümetiyle bir protokol imzalamıştı. 1988 Darphane grevinin ilgi çekici bir diğer özelliği, o dönem Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı grev ziyaretidir. Erdoğan anı defterinde, grevi “kararlı ve haklı bir direniş” olarak tanımlamış, grevcilerin alınterinin kutsallığından bahsetmiş ve grevcilerin “her zaman ve her zeminde” yanında olduğunu ifade etmişti. 25 yıl sonra Darphane işçisi bir kez daha greve çıkarken bunları hatırlıyor ve iktidarın insanları nasıl değiştirebileceğine de tanıklık ediyoruz. Öte yandan çok ağır koşullarda çalışan Darphane işçilerinin grevinin aynı akibete uğramaması, güçlü ve sonuç alıcı bir biçimde sürmesi için Platform olarak güçlerimizi seferber edeceğimizi ifade etmek istiyoruz.
 
Birçok işkolunda yoğunlaşan grev kararları ve uygulamaları ile ayağa kalkan, umudu çoğaltan Türkiye işçi sınıfını bekleyen güzel günlere dayanışma ve birlik içinde ulaşmak için haykırıyoruz: Kurtuluş yok tek başına; Ya hep beraber, ya hiçbirimiz”
 
Grevin etkileri hissediliyor
Grev, piyasada çeyrek altın fiyatlarındaki dengesizliklerle hemen kendini hissettirmeye başladı. Buna karşılık AKP hükümeti THY grevinden aşina olduğumuz grev kırıcı yöntemleri uygulamaya sokmaya başladı bile. Bakan Çelik grevin siyasi olduğunu belirtip işçilerin mağdur olacağını söyleyerek tehditler savuruyor. Sorun çözülmezse lokavt seçeneğini düşünebileceklerini söylüyor. 
 
Darphane işçisi bu oyunları boşa çıkaracak güçte olduğunu 25 yıl önceki grevde taleplerinin çoğunu kabul ettirerek göstermişti.
 
 
paylaş