İHD'den Gezi raporu

18 Tem 2013

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi Gezi direnişi üzerine bir rapor yayınladı.

 

27. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında Gezi direnişi sürecinde yaşananlara ilişkin "Taksim Gezi Parkı direnişi ve sonrasında yaşanan gösterilere karşı polisin şiddeti kendisini işkence ve kötü-muamele olarak ortaya koymuş, Türkiye’de işkence aleni olarak biçim değiştirmiş biçimde uygulanmaya devam etmiştir. Siyasal iktidarın işkencecileri koruyan tutumu ise cezasızlık politikasının devam ettiğini maalesef ortaya koymuştur. İHD, Taksim Gezi Parkı Direnişi ve sonrasında yaşanan toplumsal gösterilerde meydana gelen ihlalleri (27 Mayıs-10 Temmuz 2013 tarihleri arasını) raporlaştırmıştır. Gezi Parkı direnişi sonrası siyasal iktidar cadı avı başlatmış, yüzlerce gözaltı ve tutuklama yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Bununla yetinmeyen siyasal iktidar bir gece yarısı operasyonu ile TMMOB gelirlerine el koyarak toplumsal muhalefeti cezalandırmaya başlamıştır" denildi. 

 

31 Mayıs 2013-10 Haziran 2013 tarihleri arasında İHD Şubeleri, Barolar ve Tabip odalarına yapılan başvurulardan alınarak İHD Genel Merkezi tarafından derlenen bilgilere göre ise şu verilere ulaşıldı:

 

Ölüm: 5

 

Yaralı: 8160

 

Ağır Yaralı ya da Uzuv Kaybı: 64

 

Gözaltı: 3343

 

Serbest Bırakılan: 3158

 

Gözaltında Tutulanlar: 66

 

Tutuklananlar: 119

 

İlk bakışta sadece istatistik gibi görünen bu veriler aslında, direniş sürecinde yaşanmış onbinlerce acının göstergesi. AKP kendine muhalefet edenleri insan haklarını ihlal ederek cezalandırmaya devam ediyor. Ancak Türkiye halklarının birliği, iktidar üzerinde yarattığı ve yaratmaya devam edeceği toplumsal baskı AKP'nin bu taktiklarini boşa çıkaracak.

paylaş