Bitki çaylarında kanser muamması

18 Tem 2013
Son yıllarda ülkemizde de sık tüketilmeye başlayan poşet bitki çaylarının bir kısmında ciddi kanserojenler olduğu sonucu ortaya çıktı.
 
Bitki çaylarına özellikle çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği düşüncesiyle son yıllarda büyük bir ilgi var. Bu ilgi bilim adamlarını bitki çaylarının etkinliğini ve güvenilirliğini açıklamak için araştırmalar yapmaya sevk ediyor. Geçtiğimiz günlerde sonuçları kamuoyuna açıklanan bir araştırma ise bu çayları tüketenlerde tedirginlik yaratacak cinsten. Almanya Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (BFR) tarafından hayvanlar üzerinde yapılan deneyler sonucunda bazı bitki çaylarında büyük miktarda pyrrolizidine alkaloid (PA) isimli zehirli maddeye rastlandığı duyuruldu. Doğada yaklaşık 6 binden fazla bitkide bulunan bu maddeyi ise bitkilerin haşerelerden korunmak amaçlı salgıladıkları düşünülüyor. Bilindiği kadarıyla PA maddesi insan vücudunda ciddi karaciğer rahatsızlıklarına ve kansere yol açabiliyor.
 
Peki, adeta ilaç muamelesi gören bitki çaylarını hiç mi tüketmemek gerekiyor? Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Profesör Andreas Hensel'in verdiği yanıta göre konu ile ilgili yapılan araştırmalar devam ediyor. Hansel uzun süre yüksek oranda bitki çayı tüketilmesinin özellikle çocuklarda, hamile ve çocuk emziren kadınlarda risk teşkil ettiğini belirtiyor. Yetişkinlere ise günde beş poşet bitki çayından fazla tüketilmemesi tavsiye ediyor. Ancak henüz hangi bitki çayının ne kadar zararlı olduğuyla ilgili kapsamlı ve kesin bir şey söylemek için erken olduğunu da ekliyor.
 
paylaş