Albayrak ayranı fazla mı kaçırdı?

17 Tem 2013

Dün Reyhanlı halkına neo nazi demişti. Bugün Gezi'yi faşist ilan etti.

Gezi süreciyle ilgili bugüne kadar yandaş basında pek çok küçültücü, karalayıcı yorum çıktı. Kullanılan dilde cinsiyetçilik ve ayrımcılık hakimdi; haberlerde yalan ve doğrulanmamış bilgiler önplandaydı. Kısaca süreçte iktidar yanlısı basının etik kuralarını takmadığı ortadaydı. Ancak dün Star Gazetesi yazarlarından Hakan Albayrak Gezi süreciyle ilgili öyle bir söz sarf etti ki, bir kısım yandaşa bile “yok artık!” dedirtecek cinsten.

Albayrak'a göre Gezi'yle başlayan hareket faşist bir hareketmiş! Yanlış duymadınız. Yurt genelinde genç yaşlı, kadın erkek milyonlarca yurttaşın katıldığı eylemler meğerse faşist bir zihniyetin ürünüymüş. Albayrak bu tezini ispatlamak içinse hareketin kendini Kemalist sloganlarla, Onuncu Yıl Marşıyla, Mustafa Kemal posterleriyle ifade ettiğini iddia ediyor.

Özgürlük ve demokrasi faşizmin talebi olur mu?

Oysa Gezi Parkıyla başlayan süreç merkezinde özgürlük, demokrasi, sosyal ve hukuksal adalet taleplerinin bulunduğu içinde ilericilerin, solun, sosyalistlerin oldukça önemli ağırlığı olduğu bir hareketti. İşte buyüzden duvarlara yazılan sloganlar, basın açıklamalarında dile getirilen istemler Albayrağın söylediklerinin çok ötesindeydi.

Dün Reyhanlı bugün Gezi

Aslında Albayrak'ın Gezi'ye faşist yakıştırması ilk vukuatı da değil. Reyhanlı Katliamı sonrasında da Albayrak onlarca yurttaşımızı öldüren kiralık, gerici katilleri eleştireceğine bölge halkını hedef seçmiş ve halka neonazi benzetmesinde bulunmuştu. Eziyet görenin Suriyeli çete üyeleri olduğunu, bunu da bölgedeki Alevi yurttaşların yaptığını ima etmişti. O günlerde bu sözler de çok tepki çekmişti.

Öyle gözüküyor ki Albayrak'ın bu son açıklamaları da çok tartışılacak ve unutulmayacak. Sağlıklı ve vicdan sahibi bir insan tarafından yapılamayacak olan böylesi yorumların nasıl ve hangi ruh haliyle çıktığını anlamak gerçekten zor. Akla gelen tek ihtimal ise Albayrak'ın başbakanının tavsiyesine uyup son günlerde ayranı fazla kaçırmış olması. Yoksa bu kadar saçmalamanın başka izahı ne olabilir?

 

 

paylaş