"Suriye'deki isyancı gruplar arası iç savaş yakın"

14 Tem 2013

Hür Suriye Ordusu adlı silahlı grubun sözcüsü Zeki Melah, yaşanan iç çatışmaların Suriye yönetimine karşı savaşan grupları zayıflattığını söyledi.

Yakın Doğu Haber’de yayınlanan habere göre,  Russia Today televizyonu, el-Kaide’ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti adlı örgütün geçen günlerde Lazkiye’de Hür Suriye Ordusu’nun üst düzey bir liderini öldürmesiyle isyancılar arasındaki savaşın yeni bir boyut kazandığını bildirdi.

Yönetim karşıtlarının ortak bir cephe kuramadığını belirten Russia Today, Hür Suriye Ordusu liderlerinin el-Kaide bağlantılı radikal gruplar tarafından tehdit edildiklerini açıkladığını bildirdi.   Russia Today’a demeç veren Hür Suriye Ordusu sözcüsü Zeki Melah, Suriye yönetimi karşıtı cephenin iç ihtilaf ve çatışmalardan dolayı zayıf düştüğünü söyledi.

Zeki Melah, “İç ihtilafların ve çatışmaların artması ihtimali yüksek, gruplar arasında tam bir iç savaşa tanık olacağız. Hatta Esad rejimi devrilse bile Nusra Cephesi ile Hür Suriye Ordusu arasında savaş ihtimali var. Hepimizin hedefi Esad rejimini devirmekti; ama yaşanan geniş çaplı ayrılıklar ve ihtilaflar sebebiyle hedefe ilerleme süreci tersine döndü. Gruplar şu an birbirine düşmüş durumda ve Esad rejimi de izleyip gülüyor” dedi.

El-Kaide ile HSO savaşında yeni dönem Fransız haber ajansının bildirdiğine göre Irak-Şam İslam Devleti adlı el-Kaide bağlantılı örgüt, Hür Suriye Ordusu HSO'nun üst düzey liderlerinden Kemal Hammami’yi Lazkiye’de öldürdükten sonra HSO’nun yüksek askerî konseyindeki herkesin de sırası geldikçe öldürüleceğini açıkladı.

El-Kaide bağlantılı gruplarla Hür Suriye Ordusu arasında daha önce de benzer çatışmaların yaşandığına dikkat çekilirken, merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri Lazkiye’deki silahlı gruplardan naklen Irak-Şam İslam Devleti örgütüyle HSO arasında yaşanan çatışmaya ilişkin şu bilgileri verdi.

Cebel Ekrad ve Cebel Turkmen bölgelerindeki savaşçıların ve taraftarların aktardığına göre Irak-Şam İslam Devleti örgütü savaşçıları Ebu Basir Cebelavi adıyla bilinen İzz bin Abdusselam Tugayı Komutanı Kemal Hammami’yi öldürdüler. Irak-Şam İslam Devleti örgütü, Kemal Hammami’ye bağlı grubundan Lazkiye’nin kuzeyinde yer alan Cebel Turkmen bölgesinde kurduğu kampı kaldırmasını istedi. Tartışma sonrası çatışma çıktı ve İzz bin Abdusselam Tugayı Komutanı çatışmada ölürken iki yardımcısı da ağır yaralandı.”

Hür Suriye Ordusu Sözcüsü Kasım Sadeddin de Reuters’e verdiği demecinde Hür Suriye Ordusu Yüksek Askerî Konseyi üyesi Kemal Hammami’nin öldürüldüğünü doğrulayarak Irak-Şam İslam Devleti’nin kendisini telefonla arayarak Hamami’yi öldürdüklerini, yakında HSO Yüksek Konseyi’nin tüm üyelerini de öldüreceklerini söylediğini açıkladı.  

paylaş