AKP meydanlardan ve parklardan çekilmek zorunda

09 Tem 2013

Dün (8 Temmuz) Gezi Parkı’ndan polisin çekilmesiyle parka giren halka, üç saat sonra polisin tekrar saldırması başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tepkilere neden oldu.

Saat 19.00’da parkta buluşup büyük bir halk forumu düzenlemek isteyen Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Taksim’e gelen halk, yine polisin saldırısıyla karşılaştı. Yanlarında gaz maskesi dahi olmayan insanlara zehirli gaz, zehirli su, plastik mermi ve boyalı mermi ile saldırdılar. Taksim Dayanışması temsilcileri de dahil 80 kişi gözaltına alındı.

İşgal ordusu gibiler Polis saldırısı karşısında halk, İstiklal caddesi ve ara sokaklara çekildi. Buralarda da saldırı yoğun şekilde sürdürüldü. Başlangıçta her köşe başı polis birlikleri tarafından tutuldu. Polisin her yürüyüşü ıslıklarla, alkışlarla, yuhalamalarla protesto edildi. Zırhlı araçlar saatlerce ana cadde ve ara sokaklara gaz bombası yağdırdı. Basınçlı suyla önüne gelen insana saldırıldı. Halkın nefret dolu bakışları altında bir işgal ordusu gibi her köşe başını tutmuş polis birlikleri, daha sonra meydana doğru çekildi. İstiklal ve ara sokaklar yine saatlerce zırhlı araçlarla gaz bombası saldırısına tutuldu.

Polis şiddeti kınandı Taksim Dayanışması’nın temsilcilerinin gözaltına alınması üzerine Makine Mühendisleri Odası’nda Taksim Dayanışması tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada barışçıl gösteriye karşı uygulanan polis şiddeti kınandı. İstanbul’un çeşitli semtlerinde ve başta Ankara, İzmir, Eskişehir ve Antalya olmak üzere çeşitli illerde polis saldırısını protesto eden eylem ve yürüyüşler düzenlendi.

Daha ne kadar işgal edecek Halkın direnişi karşısında çaresiz duruma düşen AKP, gece yarısından sonra parkı tekrar terk ederek halkın girmesine izin verdi. Türkiye genelindeki eylemlerde de daha önce girilmesine müsaade edilmeyen meydan ve parklara girildi.   AKP artık akıl dışı bir zorbalık göstergesi olan meydanları, sokakları ve parkları işgal etme politikasını sürdüremez hâle döndü. Bugün itibarıyla da Gezi Parkı hâlâ halka açık.

paylaş