Mahkemeden THY yönetimini hukuka uymaya zorlayan karar

09 Tem 2013

İş Mahkemesi, greve çıkan işçilerin yerine başka işçi çalıştırılamayacağına hükmetti. Mahkeme başka işçi çalıştırma hakkında ihtiyati tedbir yolu ile durdurma kararı verdi.

THY’de örgütlü Hava-İş Sendikası’nın 56 gün önce başlattığı grev devam ederken iş mahkemesinden çarpıcı bir karar çıktı.

Hava-İş'in başvurusu sonrası açılan davada karar, İstanbul 5. İstanbul İş Mahkemesi’nin 8 Temmuz’da yaptığı duruşmada çıktı. Mahkemeye sunulan bilirkişi raporlarında, greve katılan işçiler yerine başka işçilerin çalıştırıldığı kaydedildi.

Davanın ilk celsesinde mahkeme, Yargıtay yolu açık olmak üzere, kritik bir karar aldı. Mahkeme kararında özetle, greve çıkan işçi yerine başka işçilerin çalıştırılamayacağını hükmetti. Mahkeme, greve çıkan işçiler yerine çalıştıralan başka işçilerin faaliyetleri için de 'durdurma' kararı verdi.

Hava-İş Sendikası tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, THY’nin grev kırıcılığı yaptığı iddia edilerek, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yaptıkları çağrıların görmezden gelindiği savunularak şu bilgiye yer verildi: “Bu konudaki uluslararası başvurularımız Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF ile birlikte giderek yoğunlaştırılmaktadır. Avrupa Parlamentosu Türkiye Komisyonu üyesi sayın Juergen Klute bu konularla ilgili kapsamlı rapor ve soru önergesi hazırlamaktadır.”

Hava-İş açıklamasında, greve çıkan işçiler yerine, Sun Express ve Jet Airways'den işçi getirildiğini belirterek bu faaliyetin durdurulmasını istedi.

Kaynak: Hürriyet haber portalı

paylaş