Gezi Parkı yeniden kapatıldı

08 Tem 2013

Yıllardır varolan Gezi Parkı bugün önce açıldı sonra tekrar kapatıldı.

AKP hükümeti Türkiye halkı ile dalga geçmeye devam ediyor. Bugün saat 14.00'de Vali Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Gezi Parkı’nda yaptıkları basın açıklamasının ardından Gezi Parkı'nın açılışını yaptılar. Ardından halk parka girdi. Bundan yaklaşık 3 saat sonra ortada hiçbir gerekçe olmamasına karşın polis parkta oturanları dışarı çıkarmaya başladı. "Dalgamı geçiyorsunuz daha yeni açıldı, bu yaptığınız yasadışı" şeklinde itirazda bulunan vatandaşlara, polis "Bize verilen emir bu şekilde park boşaltılacak" şeklinde cevap verdi. Parkın içindeki halkı polis Mete caddesi ve Divan otel yönüne doğru sürdü. Şu anda parkın etrafı polis tarafından tutulmuş durumda ve parka girişe izin verilmiyor.

23:40 Mustafa Ali Tombul isimli 17 yaşındaki liseli genç polisin attığı gaz bombası sonucu başından yaralandı. Gencin durumu kritik. Taksim İlk Yardım Hastanesinde tedavisi sürüyor.

22:27 Direnişçiler İstiklal caddesinde yeniden gruplar hâlinde toplanıyor. Polis sık sık ara sokaklara ve Istiklal'e gaz atıyor.

22:12 İzmir'de Gündoğdu forumunda bir araya gelen kitle Gezi Parkı'ndaki saldırıyı protesto etmek amacı ile yürüyüş kararı aldı. Binlerce kişi Kıbrıs şehitleri caddesinden Basmane Meydanına doğru yürüyüşe geçti. "Her yer Taksim,her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıyor.  

22:05 Gezi Parkı merdivenlerindeki forum devam ediyor.

21:48 İstiklal caddesinde yine kasklarında numara olmayan polisler iş başında.

21:30 Taksim Dayanışmasından basın açıklamasına çağrı:

GÖZALTINA ALINAN TAKSİM DAYANIŞMA BİLEŞENLERİNİN TEMSİLCİLERİ DERHÂL SERBEST BIRAKILMALIDIR Gezi Parkı’nın halka açılması yalanı bu sefer de kısa sürdü.  Kısa bir süre önce Gezi Parkı’na girmek isteyen Taksim Dayanışması bileşenleri İstiklal Caddesi’nde engellenmiş, emniyet yine gaz ve su ile halka saldırmış ve dayanışmayı oluşturan emek/meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilci ve yöneticilerinden yaklaşık 35 kişi gözaltına alınmıştır. Taksim Dayanışması olarak polisin saldırısını ve gözaltıları şiddetle kınıyoruz. Her türlü baskı ve engellemeleri halkımızın doğal hakkını kullanımını engelleyemeyecektir. Taleplerimizin takipçisiyiz, baskılar, gözaltılar, her türlü engellemeler dayanışmamızı yıldıramayacaktır. Halkımıza dönük şiddet derhal durdurulmalı, gözaltında olan bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bu akşam saat 22:00’da TMMOB Makine Mühendisleri Odası konferans salonunda basın toplantısı düzenlenecektir.

21:10 Polis Elmadağ'da direnişçi halka saldırdı. Toma su sıkarak halkı Harbiye'ye doğru sürdü. Tomanın arkasından çevik kuvvet toplu olarak koşuyor. Direnen halkın büyük kısmı "Direne direne kazanacağız", "Faşizme karşı omuz omuza" slogan atarak Harbiye ve Şişli'ye çekiliyor. Bir kısmı ara sokaklara giriyor. 

21:10 Polis çok sayıda gözaltı yapıyor. Gözaltına almadıklarına ise şiddetini esirgemiyor. Fotoğrafçı Mehmet Kaçmaz  

21:10 İmam Adnan sokakta yaklaşık 5 dakika önce silah kullanıldı. Beyaz gömlek giymiş sivil bir kişi sokaktaki halka saldırdı ve havaya ateş açtı. Silahını halka doğrulttu. Üst üste silah sesine rağmen müdahale etmeyen polis, halkın tepkisi ile sokağa zırhlı araçla girdi. Yaralanan ve gözaltı yok. Ateş eden beyaz gömlekli kişi

21:05 Tüm polis müdahalesine rağmen Gezi Parkı'nın Mete Caddesine bakan cephesinde bulunan yaklaşık 50 kişilik grup forum yapmaya başladı. Yaşananları konuşuyorlar.

20:50 Polis ağırlıklı olarak İstiklal caddesi üzerinde müdahale ediyor. Toma ve akrepler ile direnişçileri ara sokaklara sürmeye çalışıyor. Direnişçiler her imkân bulduğunda İstiklal caddesi üzerinde yeniden bir araya geliyor. Az önce Galatasaray Lisesi civarında bir genç, yanındaki müzik sistemi yardımı ile Duman grubunun Direniş için yazdığı şarkıyı çaldı. Direnişçiler hep bir ağızdan şarkıya eşlik ettiler.

20:03 Polis saldırısı Galatasaray Lisesine kadar uzadı. Polis çok sayıda vatandaşı ve olayları görüntülemek isteyen bazı gazetecileri gözaltına aldı. DİP üyesi Levent Dölek gözaltına alınırken.

19:46 Polisin İstiklal caddesindeki müdahalesi artarak devam ediyor. Mis sokak ve çevresinde gaz bombaları ile polis saldırısı var.

19:30 Polis İstiklal caddesi ve ve Sıraselviler çıkışını tutmuş durumda. Toma ile İstiklal caddesine doğru müdahalede bulunuyor.Taksim Dayanışması üyesi pek çok kişinin gözaltına alındığı bilgisi geliyor.

Ulaşabildiğimiz gözaltı isimleri; TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Yöneticisi Sabri Orcan, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, Taksim Dayanışması Sözcüsü Mücella Yapıcı, Şehir Plancıları Odası'ndan Akif Burak Adlar ve Sezin Zaman, HDK YK üyesi Ender İmrek. Ali Çerkezoğlu gözaltına alınırken.Mücella Yapıcı gözaltına alınırken

18:40 Mete caddesi tarafında toplanan bir grup "İkramiye polis, ikramiye" ve "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atıyor.

paylaş