Mısır'da gerici iç savaş girişimi

08 Tem 2013

Bu sabah (8 Temmuz) Müslüman Kardeşler örgütüne bağlı silahlı terörist bir grup, devrik firavun Muhammed Mursi'nin gözaltında tutulduğu Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı'nı bastı. Bir subayı öldürdü, 7'si ağır olmak üzere 40 askeri yaraladı. Şeriatçı teröristlere ateş açan Cumhuriyet Muhafızları ise 41 teröristi öldürdü, birçoğunu da yaralayarak püskürttü.

Karşıdevrim çağrısı Müslüman Kardeşler'in legal kolu Hürriyet ve Adalet Partisi HAP, şeriatçı teröristlerin püskürtülmesinin ardından, taraftarlarına ayaklanma çağrısı yaptı. Terörist baskını ve baskının ordu tarafından püskürtülmesini, “Ordu sabah namazını kılan barışçı göstericilere durduk yere ateş açtı ve vahşi bir katliam yaptı” olarak çarpıtan HAP, orduyu bölmek için de sinsi bir çağrı yaptı. “Mısır ordusunda belki de hâlâ aklı başında kimseler kalmıştır. Onlara bu anormal durumu sona erdirmek için harekete geçme çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Kritik saatler Mısır şu anda devrim ile karşıdevrimin, yeni Mısır ile eski Mısır'ın çatışmasında kritik saatler yaşıyor. Kısa vadede sonucu, ordunun halkın ve devrimin mi, yoksa gericilerin ve karşıdevrimin mi yanında duracağı belirleyecek.

Gerici ve karşıdevrimci güçler, şu ana dek halkın yanında duran silahlı kuvvetleri korkutmak, yıldırmak, caydırmak, bütünüyle olmazsa bile kısmen kendi yanlarına çekmek, hiç olmazsa kararsızlığa düşürmek için hem terörizme başvuruyor, hem satılık medya aracılığıyla psikolojik savaş yürütüyor. Amaçları gerici bir iç savaş çıkararak halk devrimini ezmek.

Mısır'da 3 Temmuz'da Mursi diktatörlüğünü deviren halk güçleri ise, Mısır emekçi kitlelerine meydanlarda kalma çağrısında bulunurken, silahlı kuvvetlerden de terörist elbaşıları derhâl tutuklamasını ve yargılamasını istiyor.

paylaş