Katar’ın yıkıcı rolü Libya’yı patlamaya götürüyor

08 Tem 2013

Katar’ın Libya’da oynadığı yıkıcı rolün bu ülkeyi bir toplumsal patlama ve kaosun eşiğine getirdiği belirtildi.   Yakın Doğu Haber Merkezi’nde yer alan bir habere göre, El Vatanu’l Arabi Araştırmalar Merkezi Başkanı Riyad Saydavi, Libya’nın Katar’ın tahrip edici rolü nedeniyle büyük güvenlik sorunlarının yaşandığı bir ülkeye dönüştüğünü söyledi.

Libya’nın Suriye’dekine göre küçük ölçekli olmakla birlikte kaos ortamı içinde olduğunu belirten Saydavi, Libya halkının Katar tarafından desteklenen silahlı gruplara karşı harekete geçmeye başladığını ifade etti.

Katar’ın Libya’daki siyasi hayata nüfuz ettiğini, bazı partileri diğer bazı partilere karşı desteklediğini belirten Saydavi, Katar’dan mali destek alan Libya’daki bazı özel televizyon kanallarının da diğer partilere karşı kışkırtıcı yayınlar yaptığını söyledi.

Tıpkı Tunus ve Mısır’da olduğu gibi Libya’da da Katar bayrağının defalarca yakıldığını belirten Riyad Saydavi, “Şu an Libya’daki durum, Mısır’dan bile daha karmaşık, Libya’da büyük bir patlamanın yaşanması an meselesi” dedi.

Libya’da eline silah alanın birbiriyle savaştığını ve her kentin belirli bir milis grubunun hâkimiyetinin olduğunu belirten Saydavi, Libya’da sokaklardaki silahı toplayabilecek güçte ne bir merkezi devletin ne, de güçlü bir ordunun bulunduğunu söyledi.

Libya’da Tunus ve Suriye gibi ülkelere silah kaçakçılığının yapıldığını da belirten Saydavi, “Libyalı gençler bazı aşırı gruplar tarafından kandırıldı. Suriye’deki savaş cehennemine odun olarak gönderildi” dedi ve devletin bilgisi dışında Suriye’ye silah ve terörist gönderen bağımsız grupların da bulunduğunu öne sürdü.

paylaş