Bolivya'dan Snowden'e sığınma hakkı

07 Tem 2013

Amerika Birleşik Devletleri'nin uluslararası casusluk faaliyetlerine ait bilgileri kamuoyuna duyuran Ulusal Güvenlik Kurumu NSA sistem analisti Edward Snowden'a Bolivya'dan sığınma hakkı geldi.

Devlet Başkanı Morales Moskova'da katıldığı zirveden dönerken Snowden'ın yanında olduğu gerekçesi ile uçağı Viyana'da geçici olarak alıkonulmuştu. Morales Snowden'e sığınma hakkı verişlerinin ABD ve Avrupa ülkelerine duyduğu tepkiyi göstermek için olduğunu söyledi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega da Snowden'e sığınma hakkı tanımak istediklerini açıklamışlardı.

Şu anda Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı transit yolcu bölgesinde kalan Snowden'in durumunun ne olacağı belirsizliğini koruyor.

Morales uçağının inişe zorlanmasının ardından yaptığı bir konuşmada "ABD Büyükelçiliği'ni kapatma konusunda tereddüt etmem. Bizim bir onurumuz, egemenlik haklarımız var. Bizler ABD olmadan, siyasi olarak da, demokratik olarak da daha iyiyiz" şeklinde açıklamalarda da bulunmuştu.

paylaş