Mısır Devrimci Güçleri: Ordu iç siyasette karışmamalı

02 Tem 2013

Pazartesi günü Mısır ordusunun yaptığı açıklama ile tarafların anlaşarak bir çözüm bulması gerektiği, çözüm bulunamaması hâlinde ordunun bir yol haritası hazırlayacağını açıklamasının ardından, Mısır halk devriminde önemli rol oynayan siyasi güçler ordunun iç siyasetten uzak durması gerektiğini açıkladı.

6 Nisan Hareketi, Devrimci sosyalistler, Mısır Halk Cephesi, Güçlü Mısır Partisi geçen hafta bildiri yayınlayarak hem Müslüman Kardeşler yönetimini, hem de askerî yönetimi kabul etmediklerini ilan ettiler.

Mısır Halk Devriminde önemli bir rol oynayan 6 Nisan Hareketi ne 25 Ocak 2011 öncesi Mübarek rejimine dönüşü, ne de 11 Şubat 2011 sonrası askerî rejimi kabul etmeyeceklerini ilan etti. Ordunun iç politikaya karışmasına toptan karşı olduğunu söyleyen 6 Nisan Hareketi, ordunun ülke sınırları ve ulusal çıkarların korunmasında rol almasına karşı olmadıklarını, ordunun bu konularda alacakları görevleri desteklediklerini açıkladı.

Güçlü Mısır Partisi’nin önde gelen isimlerinden Ahmed Emam ise ordunun yayınladığı bildiri ile iç siyasete doğrudan karıştığını, bunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Ordunun yönetime karışmasının siyasi elitin çöküşünün ve bir grubun diktatörlüğünü ile sonuçlanacağını belirten Emam, bunu asla kabul etmeyeceklerini belirtti.

Ilımlı İslami bir siyasi geleneğe sahip olan Güçlü Mısır Partisi de erken başkanlık seçimi talep ederek 30 Haziran protestolarına katılmıştı.

Askerî rejime karşı olan Devrimci Sosyalist Hareket ise askeriyenin açıklamasını toptan reddederek, askerin halk devrimine müdahale etmesini asla kabul etmeyeceklerini açıkladı. Devrimci Sosyalistlerin önde gelen isimlerinden Ahmed Ezzat Al Ahram’a yaptığı açıklamada Mursi’den bir an önce iktidarı bırakmasını ve ordunun yayınladığı bildirinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Ezzat, ordunun böyle bir hamle ile sivil itaatsizliği ve halk devrimini boşa çıkarmayı hedeflediğini belirtti.

paylaş