Mısır halkı: Mursi ya gidecek, ya gidecek

01 Tem 2013

Mısır’da halk direnişi devam ederken kapalı kapılar ardında da görüşmeler sürüyor.

Meşruiyetini yitirmiş Devlet Başkanı Muhammed Mursi bu akşam (1 Temmuz) saat 21.00’de basın açıklaması yapacağını duyurmuştu. Haber kaynakları kesin bir şey söylemese de Mursi bu duyurudan sonra Devlet Başkanlığı'nın facebook sitesinden yapılan açıklamaya göre şu sıralar Savunma Bakanı Abdel Fattah El Sisi ve Başbakan Hisham Quandil ile görüşmeye devam ediyor.

Daha önce bir açıklama yapan ABD Pentagon sözcüsü George Little “Süreci takip etmekle yetineceğiz. Müdahale etmeyeceğiz" dedi. Little, birkaç saat önce yaptığı açıklamada “ABD Başkanı Barack Obama’nın da Mısır’da bir demokratik geçiş olmasını, bu geçiş sürecinde tarafların uzlaşmaya varmalarını destekleyeceğiz dediğini” belirtti.

Diğer taraftan kısa bir süre önce ajanslara Mısır’da etkili bir iş adamı olan, Mursi’nin ve Müslüman Kardeşlerin perde arkasındaki adamı olduğu söylenen, Khairat El-Shater’in 15 korumasının Mısır güvenlik güçlerince tutuklandığı haberi düştü.

Yine Al Ahram’ın Arapça web sitesinde yayınlanan habere göre yakın bir saatte Müslüman Kardeşler Komuta Konseyi ve grubun siyasi kanadı Özgürlük ve Adalet Partisi ordunun verdiği ültimatoma ne cevap verebileceklerine dair olağanüstü bir toplantı yapıyor. Ordunun, Mursi’ye 48 saat içinde halkın talepleri karşılanmalı, karşılanmazsa ordu bir yol haritası çizecektir demesi Müslüman Kardeşler’de paniğe yol açtı.

Yine sabah saatlerinde Müslüman Kardeşler’in Kahire’deki merkezinin halk tarafından abluka altına alınmasından sonra bu gece de ılımlı İslamcı parti Wasat Partisi’nin merkezi saldırıya uğradı. Wasat Partisi 1990 yılında Müslüman Kardeşler’in eski yöneticileri tarafından kurulmuştu. Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün 2011’de yıkılmasına kadar resmî olmayan parti, Muhammed Mursi Başkan seçilene kadar Müslüman Kardeşler ile ittifak yaptı.

Parti, İslamcıların etkin olduğu parlamentonun üst kanadında hukuk sitemi ile ilgili bir yasa tasarısı sunmasıyla yargıçlar arasında isyana neden olmuştu.

Birleşik Arap Emirliği’nde haber ajansı Reuters'a açıklama yapan Hüsnü Mebarek’in Başbakan adayı Ahmed Shefik ise Müslüman Kardeşler saltanatının en fazla bir hafta içinde tamamen sona ereceğini açıkladı. Ahmed Shefik bu süreçlere yabancı olunmadığını, daha önce de Mısır’da milyonlarca insanın sokaklara döküldüğünü ve iktidarı devirdiğini belirterek Müslüman Kardeşlerin yolun sonuna geldiğini görebildiğini söyledi.

Diğer taraftan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon açıklama yaparak Mısır’ın Ortadoğu için büyük önem taşıdığını, bölgedeki devletlerin istikrarı açısından Mısır’ın istikrarının önemli olduğunu vurguladı.

Kapalı kapılar ardında bu görüşme ve gelişmeler yaşanırken Mısır halkı kendisini özgürlüğe taşıyacağına inandığı Tahrir Meydanı’nı bırakmıyor. Değişimin ancak sokağın zorlaması ile olacağına inanan bütün muhalifler kendi bayrak, pankart ve flamalarını bir tarafa bırakarak halk devriminin derinleşmesi için Tahrir’de ve Kahire sokaklarında bekleyişi sürdürüyor.  

paylaş