Mısır'da ordu ültimatom verdi

01 Tem 2013

Mısır halkının günlerdir süren devrim mücadelesi ilk sonuçlarını vermeye başladıktan hemen sonra, Mısır ordusu ulusal güvenlik gerekçeleriyle siyasi parti ve kurumlara ültimatom verdi.

Mısır'ın en köklü gazetelerinden El Ahram'ın haberine göre bugün (1 Temmuz) öğleden sonra, Mısır devlet televizyonuna bir açıklama yapan Savunma Bakanı Abdul Fettah El Sisi ülkedeki siyasi karışıklığın 48 saat içinde bütün siyasi aktörlerin katıldığı karşılıklı diyalog ile çözülmesini, aksi takdirde Mısır ordusunun, ülkenin ulusal güvenliğinin tehdit altında olduğu bir dönemde hiçbir siyasi aktörü dışlamadan, özellikle de Mısır gençliğinin ve halkının taleplerini dikkate alarak sorunu çözeceğini açıkladı.

Savunma Bakanı Abdul Fettah el Sisi devlet televizyonundan okuduğu bildiride ordunun yönetime karışmak gibi bir niyetinin olmadığını, demokratik çerçeve içinde hareket edeceğini belirtti. Daha önce ordunun siyasi partilere ve kurumlara geçen Pazar gününe kadar sorunları çözmeleri için zaman verdiğini, ancak toplumsal diyaloğun sağlanamadığını belirtti.

Savunma Bakanının, -okuduğu bildiride ordunun her ne kadar siyasete karışmayacağını söylese de- sorunlar çözülmezse ordunun çözüme yönelik adımlar atacağını belirtmesi Mısır'da bugünden sonra ordunun daha fazla inisiyatif göstereceği anlamına geliyor. Bu da halk devrimine Müslüman Kardeşler'den sonra şimdi de ordu mu el koyacak sorusunu akla getiriyor.

Öğleden sonra 4 bakanın görevine son verilmesi ve Mursi'nin bu akşam saat 21.00'de Başkanlık Sarayı'nda açıklama yapacağını ilan etmesi ülkede halk eylemlerinin gücünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bazı basın değerlendirmelerinde ülkedeki gösteriler daha önceki gösterileri hem sayıca, hem de nitelik bakımında aşmış durumda. Bu da halkın mücadelenin inceliklerini her geçen gün daha iyi öğrendiğini ve uyguladığını gösteriyor.

Yine Mursi'nin dört bakanını kaybetmesi, apar topar akşam saat 21.00'de basın açıklaması yapacağını açıklaması, ordunun sorunun çözümüne yönelik baskısı Müslüman Kardeşleri ve hempası Mursi'yi panikletmiş görünüyor.

Yine Al Ahram gazetesinin bugün öğleden sonra yayınladığı veriler halk hareketine yönelik saldırının da bilançosunu ortaya koydu. Yeni gelen haberler çerçevesinde Sağlık Bakanının yaptığı açıklamaya göre bugün öğleden sonraki kayıtlarda ülkede Pazar gününden bu yana çeşitli şehirlerde meydana gelen çatışmalarda 16 kişi hayatını kaybederken 781 kişi de yaralandı.

Halk, eşitlik, adalet, özgürlük ve haklarını savunmak için ölenleri unutmayacaktır. Bir sonraki eyleminde şehitlerini bayraklarında, dövizlerinde, flamalarında taşıyacaktır.

paylaş