Mısır'da halk haykırdı: Mursi gidecek

01 Tem 2013

Mısır'da halk dün (30 Haziran) üç dört gündür sürdürdüğü protesto gösterilerini Tahrir Meydanını doldurarak devam ettirdi. Ülkenin birçok şehrinde sokakları dolduran Mısır halkı, Cumhurbaşkanı Mursi'nin meşruiyetini yitirdiğini ilan ederek yeniden seçimlerin yapılmasını talep etti.

Dün sabahtan itibaren yoğun olarak Kahire sokaklarını dolduran halk, Mursi'nin 1 yıl süren Cumhurbaşkanlığı döneminde bir önceki devrik diktatör Hüsnü Mübarek'ten farkı kalmadığını, ya halkın taleplerine artık kulak vermesi ya da gitmesi gerektiğini haykırdı. Başkent Kahire'deki halk gösterileri sırasında Müslüman Kardeşler'in merkez ofisi, halkın haklı nefretinin hedefi oldu.

Halka yönelik saldırıların merkezi hâline gelen ve halkın üzerine ateş açılan Müslüman Kardeşler'in başkentte bulunan merkez ofisine, halk taş ve molotof kokteylleriyle saldırdı. Kahire'nin ara sokaklarından, ana caddelerinden Tahrir Meydanına doğru yürüyüşe geçen halk, akşam saatlerinde Tahrir Meydanını doldurdu. Tahrir Meydanı'nda gece ise tam bir diktatör Muhammed Mursi karşıtı festivale dönüştü.

Meydanı dolduran, Başkanlık Sarayının önüne günler öncesinde çadırlar kurmaya çalışan halk, gece Meydanı terk etmedi. Gergin geçen gece boyunca halk Mursi'ye yönelik “Diktatör istifa”, “Devrim sürüyor”, “Müslüman Kardeşler diktasına hayır” sloganları attı.

Yine ülkenin birçok kentinde, başkent Kahire sokaklarında ve Tahrir Meydanında diktatör Musri yandaşları ile halk arasında gerilim ve çatışmalar yaşandı.

Başta Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Buhayra, Beni Suveyf ve Garbiye kentleri olmak üzere ülkenin birçok şehrinde meydana gelen eylem ve çatışmalarda Sağlık Bakanı'nın açıkladığına göre 6 ölü, 300'den fazla da yaralı var.

Ülkede 30 Haziran eylemlerinin düzenlenmesinde önemli rol oynayan Temerrüd Hareketi, Cumhurbaşkanı Mursi'ye istifa etmesi için 2 Temmuz Salı gününe kadar süre verdiğini açıkladı. Temerrüd Hareketi, eğer bu süre içinde Mursi istifa etmezse sivil itaatsizlik eylemleri başlatacağını ilan etti.

Yine Mursi'nin haftalardır halka yönelik kendisiyle ilgili birkaç yüzbin ancak imza toplar dediği muhalefet, Mursi'ye karşı 22 milyon imza topladığını, artık Mursi'nin bir meşruiyetinin kalmadığını, derhâl istifa etmesi gerektiğini bir kez daha ilan etti.

Diktatörlerin halka yönelik tavrı her yerde aynı. Hatırlanırsa Erdoğan da Gezi Parkı için birkaç çapulcu, birkaç kişiden oluşan ayak takımı gibi halkı hor gören, aşağılayan sözler etmekten hiç geri kalmamıştı. Halk, Mursi'den önce aynı şeyleri söyleyen Hüsnü Mübarek'in sonunun ne olduğunu çok iyi biliyor. Mursi de, Erdoğan da zaman içinde öğrenecek.

paylaş