Dersim halkı Gola Çetu Parkı'nı koruyor

28 Haz 2013

Daha önce mahkeme tarafından yıkım kararı verilen, Dersim halkının kutsal mekânları arasında yer alan Gola Çetu Parkı'nı yıktırmamak için halk direniyor. 

Gola Çetu Parkı'da bir araya gelen yüzlerce kişi mahkemenin vermiş olduğu kararı mumlar yakarak ve "Gola Çetu'yu yıkanlar, Madımak'ı yakanlardır" dövizleriyle protesto ettiler. Kadınlar, evde yaptıkları, Alevi inancında "Niyaz" olarak bilinen yağlı ekmekleri Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ile birlikte protestoya katılan halka dağıttılar.

Burada basın açıklaması yapan BDP Dersim İl Başkanı Ergin Doğru, Gola Çetu ziyaretinin yıkılmak istenmesi ile Madımak'ta aydın ve sanatçıları yakanların aynı zihniyette olduğunu düşündüklerini söyledi. Doğru, "Bizler mahkemenin kararının salt hukuk kurallarına dayalı bir karar olduğunu düşünmüyoruz. Verilen karar İstanbul'da köprüye Alevi celladı Yavuz ismini koymakta beis görmeyen zihniyetin tezahürüdür. Köprüye Alevi celladının ismini vermekten çekinmeyenlerin kutsallarımıza saygı göstermesini beklemiyoruz. Ama bu yanlış kararı alanlar bilmelidir ki; Dersimler inancına uzanan bu saldırıya asla sesiz kalmayacaktır. Baraj ile adım adım yok edilmek istenen doğamıza ve kutsallarımıza yönelik bu saldırılara karşı direneceğiz ve demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

BDP İl Başkanı Doğru, DSİ 'nin açtığı davayı geri çekmesi gerektiğini belirterek "Oluşan tepkiler karşısında DSİ yetkilileri ve bakanlığın yaptığı açıklamaları yeterli bulmuyoruz. Açıklamalarda söz vermek yerine yetkililer sorunun çözümü için gerekli olan adımları atmalıdır. Öncelikle başlatılan hukuki süreç sonlandırılmalı, dava geri çekilmelidir. Atılacak öncelikli adım DSİ tarafından hukuki sürecin sonlandırılması ve davanın geri çekilmesi bizler için en doğru yoldur. Bu süreçlerden sonra Gola Çeto halkın hizmetinde olan Dersim belediyesine devredilmelidir" dedi.

Kaynak: DHA

 

 

paylaş