Birleşik Metal-İş'ten Tekersan’da işten atılmalara karşı açıklama

28 Haz 2013

Birleşik Metal-İş Sendikası, binek ve ticari araçlar için jant üretimi yapan Tekersan’da çalışan üyelerinin işten atılmasıyla ilgili bildiri yayınladı. Üyeleri sendikalı olarak iş başı yapıncaya kadar mücadele edeceklerini bildirdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası bugün (27 Haziran2013) “Tekersan işçileri de Sendikamızda örgütlendiler” başlığıyla bildiri yayınladı. Tekersan Jant San. A.Ş.’de çalışan ve yıllardır iş yerinde yaşadıkları sorunların artık çözülmesini isteyen işçilerin anayasal ve yasal haklarını kullanarak Bileşik Metal-İş’te örgütlendiği bildirildi. Sendikanın yaptığı açıklamada 350 işçinin çalıştığı ve “mefro wheels” adlı Alman şirketi ile ortaklığı olan Tekersan, işçilerin sendikada örgütlendiklerini öğrenince önce 9 sonra 6 olmak üzere 15 işçiyi, göstermelik gerekçelerle işten attı.

Açıklamada, işten atılmaları protesto etmek için sendika tarafından fabrika önünde basın açıklaması yapıldığı ve fabrikadaki işçilerin yaklaşık yüzde 90'ına ulaşan sendikanın Çalışma Bakanlığına Toplu İş Sözleşmesi için başvuruda bulunduğu söylendi.

İşçilerin, uluslararası sözleşmeler, anayasa ve yasalarla güvence altına alınan sendikaya üye olma hakkını kullandıklarını belirten Birleşik Metal-İş, işyerinde çalışma barışını sağlamak için bu haklara saygı duyulması ve atılan işçilerin işe geri alınması gerektiğini bildirdi.

Sorunların çözümü için işverenlikle görüşmelerini sürdürdüğü belirten sendika, bildirisini şu şekilde sonlandırdı: “Tekersan işçilerinin yükselttiği mücadelenin, işçilerin tezgâhları başına sendikalı olarak dönene kadar devam edeceğini basına ve kamuoyuna duyururuz.”

 

 

paylaş