Uluslararası sendikal eylemler devam ediyor

27 Haz 2013

Dünya çapında 156 ülkeden 175 milyondan fazla işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC, 17 Haziran 2013’te tüm üyelerine Türkiye’de ifade özgürlüğü ve gösteri hakkına ilişkin ihlallere dikkat çekmek ve yetkililerin bu konuda harekete geçmelerini sağlamak üzere, 21 ve 22 Haziran’da Türkiye Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları önünde gösteri düzenleme ve elçiliklere Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na iletmek üzere bir mektup bırakma ve elçilik yetkilileri ile konuşma çağrısında bulunmuştu

Bu çağrı kapsamında dünyanın dört bir köşesinde sendikalar ve işçiler; miting, yürüyüş, oturma eylemi, bildiri dağıtma, basın açıklaması, duran insan, faks gönderme gibi eylemler gerçekleştirdiler. LabourStart web sitesinin 24 farklı dilde düzenlediği imza kampanyası kapsamında 20 binden fazla protesto mektubu Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderildi.

ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Endonezya, Filipinler, Fransa, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya,  Kanada, Kore, Kıbrıs, Norveç, Pakistan, Polonya, Rusya, Tayland, Tunus, Ukrayna, Yunanistan gibi çok sayıda ülkede sendikalar ve işçiler etkinliklere katıldılar.

Almanya, İngiltere, İsviçre, Rusya, Norveç, Danimarka, Avusturya, İsveç, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerden sendikalar ve uluslararası sendika federasyonları dayanışma heyetleri gönderdiler.

11 Küresel Sendika Federasyonu’nun çatı örgütü olan ve 200 milyondan fazla işçiyi temsil eden Küresel Sendikalar Konseyi (CGU) Başbakan Erdoğan’a bir mektup yazarak şiddete son vermesini, sendikal haklar dâhil olmak üzere insan haklarına saygı göstermesini talep ettiler.

Sendikaların katılımıyla gerçekleşecek eylemler bu hafta sonu da devam edecek. Almanya, Hollanda ve İngiltere’de mitingler düzenlenecek.

Dünyanın dört bir yanından Gezi eylemleri

Avustralya: Sidney büyükelçiliği önünde Uluslararası Gıda Federasyonu (IUF) ve Uluslararası Taşımacılık Federasyonu (ITF) tarafından düzenlenen kitlesel gösteriye çeşitli sendikalar ve Türkiyeli göçmenler katıldı.

Avusturya: Avusturya Sendikalar Birliği (ÖGB) Genel Kurulu’nda Türkiye’deki sendikalarla dayanışma kararı aldı.

Filipinler: Başkent Manila’da farklı sendikalara üye yüzlerce işçi, jandarma ve polisin engellemesine rağmen Türkiye Büyükelçiliği’ne yürüdü. Sendika başkanlarından oluşan bir heyet büyükelçilikle görüştü. “Dünya Kadın Yürüyüşü” ve çeşitli gençlik grupları da gösteriye destek verdi.

G. Kore: Güney Kore’de Metal İşçileri Sendikası, Kamu Çalışanları Sendikası ve Öğretmenler Sendikası başta olmak üzere çok sayıda sendika ülke genelinde; duran insan, yürüyüş, büyükelçiliği faks gönderme gibi eylemler düzenlediler. Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) düzenlediği bir eylemle biber gazı üreten firmaları Türkiye’ye satış yapmamaya davet etti.

Tayland: Bangkok Büyükelçiliği önünde bir protesto gösterisi düzenleyen sendikalar daha sonra büyükelçi ile görüştüler.

Pakistan: Lahor büyükelçiliği önünde düzenlenen kitlesel protestoda

Pakistan sendikaları Türkiye’nin gösterilerde kullandığı şiddeti kınadı.

Ukrayna: Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu Kiev’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde bir eylem düzenledi.

Hollanda: Türkiye Büyükelçiliği önünde bir gösteri düzenleyen FNV (Hollanda Sendikalar Federasyonu) ayrıca İstanbul’a bir heyet gönderdi. Amsterdam’da kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi.

İngiltere: TUC (İngiltere Sendikalar Konfederasyonu) Londra’daki büyükelçilik önünde düzenlenen kitlesel gösteriye katıldı. TUC ayrıca Gezi Parkı’na bir heyet gönderdi.

Japonya: Sendika temsilcileri Tokyo’da büyükelçilikle görüşerek orantısız güç kullanımı, gözaltılar ve tutuklamalarla ilgili kaygılarını ilettiler. Endonezya: Yaklaşık 100 kişiden oluşan sendika heyeti Türkiye büyükelçiliğini ziyaret ederek ITUC’un mektubunu iletti.

İspanya: 3 büyük sendika konfederasyonu olan UGT, CCOO ve USO İspanya’nın çeşitli şehirlerinde kitlesel yürüyüşler düzenleyerek elçilikler önünde açıklamalar yaptılar.

İsviçre: Ülkenin çeşitli kentlerinde UNIA Sendikası’nın katılımıyla kitlesel gösteriler düzenlendi. Belçika: 3 sendika konfederasyonu Brüksel’de Türkiye göçmen derneklerinin de katılımıyla kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Brezilya: Brezilya Sendikalar Konfederasyonu (CUT) gösterilere Türkiye bayrakları ve Türkiye’yi destekleyen pankartlarla katıldı.

Hindistan:  Yeni Delhi’de bulunan büyükelçilik önünde kitlesel bir açıklama yapan otel ve lokanta işçileri sendikası büyükelçilik yetkilileriyle görüştü.

Almanya: Köln, Düsserdorf ve Dortmund’ da on binlerce kişinin katıldığı bir mitingler düzenlenirken sendika temsilcileri bu mitinglerde konuşmalar yapıtlar.

Polonya: Sendikalar büyükelçilik önünde kitlesel gösteriler düzenlerken büyükelçi sendikaların görüşme teklifini reddetti 

ABD: AFL-CIO Washington2da büyükelçilik önünde bir açıkla yaptı. Çok sayıda sendika Başbakan Erdoğan’a protesto faksları gönderdi.

İrlanda: AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten İrlanda’da, İrlanda Sendikalar Konfederasyonu (ICTU) büyükelçilik önünde bir açıklama yaparak elçilik yetkilileriyle görüştü.

Yunanistan: Atina ve Selanik’te sendikalar “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” pankartlarıyla yürüyüşler düzenledi.

KAYNAK: DİSK

 

 

paylaş