Brezilya halkının direnişi hükümete geri adım attırdı

26 Haz 2013

Brezilya Kongresi, ülkede düzenlenen protestoların başlıca gerekçelerinden olan anayasa değişikliğini büyük çoğunlukla reddetti.

Anayasa değişikliği tasarısı, 9 kabul oyuna karşı 430 oyla reddedildi. Protestolara katılan halk, PEC 37 olarak adlandırılan anayasa değişikliğinin yargının gücünü ve yetkilerini azalttığını, bunun da ülkede yolsuzlukların artmasına yol açacağını savunuyordu. Hükümet, hazırlanacak bir reform paketini doğrudan referanduma sunacak yeni bir öneri üzerinde çalışıyor.

Toplu taşıma ücretleri Protestoların bir başka gerekçesi olan toplu taşıma ücretlerine gelen zam da pek çok kentte geri çekilmişti. Brezilya Ulusal Kongresi, yeni keşfedilen petrol yataklarından elde edilecek gelirin eğitim için kullanılmasını öngören bir yasayı tartışıyor. Bu yasanın da onaylanması bekleniyor.

Brezilyalı yetkililer, bugün pek çok kentte yapılması planlanan büyük gösterilerin öncesinde, sosyal ve yasal alanda reform çabalarını hızlandırdılar.

En büyük gösterilerden birisi, Brezilya'nın Uruguay'la karşı karşıya geleceği Konfederasyon Kupası yarı final karşılaşmasının oynanacağı Belo Horizonte kentinde yapılacak.

Göstericiler ve Brezilya basını, anayasa değişikliği teklifinin Kongre'de reddedilmesinin, “sokaktan gelen baskının direkt sonucu olduğunu” vurguluyor.

 

paylaş