Brezilya ve Türkiye kimya işçileri: “zehirli gaz üretme, satma, kullanma”

26 Haz 2013

Türkiye'den Petrol-İş Sendikası ve Brezilya'dan Brezilya Kimya İşçileri Sendikası ABC Quimicos dün (25 Haziran 2013) gaz kullanımı ile ilgili ortak bir bildirge yayınladı.   Türkiye'yi sarsan ve günlerdir gündemde olan halkın Taksim Gezi Parkı Direnişi bilindiği gibi polis tarafından gaza boğulmuştu. Gezi Parkına sahip çıkanları dağıtmak, halkın direnişini kırmak için polis protesto gösterilerinde çok yoğun bir şekilde gaz kullanmıştı. Bir taraftan bütün kurumlardan polisin bu yoğun gaz kullanımına tepki yağarken Türkiye'den Petrol-İş Sendikası ve Brezilya'dan Brezilya Kimya İşçileri Sendikası ABC Quimicos dün (25 Haziran 2013) somut bir adım atarak konu ile ilgili ortak bir bildirge yayınladı.

Bilindiği gibi Brezilya'da da halk, ulaşım ücretlerine yapılan zamlar sonrası sokağa çıkmış ve hükümetin bu zamları geri çekmesi için protesto gösterileri düzenlemeye başlamıştı. Protestolarda sorunun kaynağı olan yoksulluk, hayat pahalılığı, yolsuzluğa karşı geniş çaplı gösteriler düzenleniyor. İşte hâlâ devam eden Türkiye halklarının Gezi Direnişi ve Brezilya halklarının protesto gösterilerinde kullanılan zararlı kimyasal gazların yasaklanması ve halka karşı kullanılmaması için kimya sektöründe örgütlü olan iki sendika yayınladığı bildirge ile hükümetlere, patronlara ve dünya kimya işçilerine seslendi.

Bildirgenin tam metni “Biz, Brezilya'dan CUT üyesi ABC Quimicos ve Türkiye'den Türk-İş üyesi Petrol-İş olarak iki ülkenin işçilerinin yararı için işbirliği içindeyiz. Her iki ülkedeki kimya işçileri olarak, şirketlerin her türden zararlı kimyasal gazları üretmesini, ithal ve ihraç etmesini kabul etmiyoruz. Ayrıca her iki ülkenin kimya işçileri olarak, bu gazların güvenlik güçleri tarafından barışçıl gösterilere karşı kullanılmasını da kabul etmediğimizi ilan ediyoruz.

Her iki ülkenin kimya işçileri, zararlı kimyasal gazların üretiminin ve ihracının işçilerin yararına olmadığını çok iyi bilmektedir. Her iki ülkedeki son barışçıl protestolarda bu zararlı kimyasal gazların kullanımı bunu çok iyi kanıtlamıştır.

Biz, Brezilya ve Türkiye kimya işçileri olarak bu bildirgeyle Brezilya ve Türkiye hükümetlerinden ve kimyasal gaz üreticilerinden göz yaşartıcı gaz ve gaz bombaları gibi zararlı kimyasal gazları üretmemelerini, satmamalarını ve bu gazların barışçıl gösterilere karşı kullanılmamasını talep etmekteyiz.

Kimya işçileri güvenlik güçlerinin uyguladığı bu şiddetin bir parçası olmak istemiyor.”

Kaynak: Petrol-İş websitesi  

paylaş