Devlet şiddetine son, halkın haklarına saygı

21 Haz 2013

Türkiye'deki devlet şiddetine ve özgürlük ihlallerine karşı 19 Haziran'da bir dayanışma kampanyası başlattıklarını ifade eden Uluslararası Sendikalara Konfederasyonu İTUC ve Küresel Sendikalar Konseyi, üyelerine katılım çağrısı yaptı.

Sendikalara gönderilen mektuplarda İTUC’un vurguladığı noktalar şunlardı: “Türkiye'de hükümet barışçıl göstericilere uyguladığı devlet şiddetine derhâl son vermeli ve ülkenin bütün kamusal alanlarında ifade ve toplanma özgürlüğünü güvence altına almalıdır.

Binlerce insanın yaralanmasından ve Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük ve Mustafa Sarı'nın ölümlerinden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı, bu kişiler görevlerinden alınmalı ve haklarında soruşturma açılmalıdır.

Meşru protesto eylemlerine ve siyasal direnişe katılan gözaltındaki sendikacılar, gazeteciler ve tüm diğer yurttaşlar derhâl serbest bırakılmalı ve bunlar hakkında açılmış tüm soruşturmaların sona erdiği resmî olarak açıklanmalıdır.

Grev hakkı dahil sendikal hakların kullanılmasının önündeki tüm yasal ve pratik engeller kaldırılmalıdır.”

Kampanya kapsamında bütün dünyadaki İTUC ve küresel federasyon üyeleri 21-22 Haziran Cuma-Cumartesi günü yurtdışındaki Türkiye elçilik ve konsoloslukların önünde protesto gösterileri yapmaya çağırıldı.

Kaynak: Petrol-İş Sendikası websitesi

paylaş