Yılgınlık yok, direniş var

20 Haz 2013

Bu sabah İzmir ve Mersin'de direnişçiler güne polis müdahalesi ile uyandı. Çok sayıda gözaltı yapıldığı öğrenildi. 

 

20 Haziran

21:53 Mersin- Forum meydanındaki kitle bekleyişini sürdürüyor. Barış Meydanına doğru yürümek isteyen kitlenin önü polis panzerleri ve TOMA'lar ile kesilmiş durumda. Emniyet yetkilileri ile görüşmek üzere gelen CHP milletvekillerinin araya girişi de sonuçsuz kaldı. Polis kitleye dağılması yönünde uyarıda bulunuyor. Her an polis müdahalesi başlayabilir.

21:10 İzmir-  Saat 20.00'de Basmane Meydanına ulaşan kitle burada bir saatlik bir oturma eyleminin ardından saat 21.00'de basın açıklaması yaptı. Gözaltıların serbest bırakılması talebiyle yapılan eylemde basın açıklaması metninin okunmasının ardından tekrardan Gündoğdu Meydanına dönülerek ertesi gün (21.06.2013) saat 09.00'da adliyede olma çağrısı yapıldı

21:02 Mersin- Mersin'de Forum meydanındaki kitleyi polis dağıtamadı. Gittikçe kalabalıklaşan kitle "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları ile eylemlerine devam ediyor.

20:06 Mersin- Dağılmamakta ısrar eden kitleye polis tekrar saldırmaya başladı. Tazyikli suyun yanında gaz bombası kullanımı da başladı.

19:21 Mersin- Polis saldırısında yaralananlar var.

19:10 Mersin- Polis saldırmaya başladı. TOMA'lardan halka tazyikli su sıkılıyor.

18:51 Mersin- Polis halka dağılması konusunda uyarı yaptı. Halk dağılmıyor, saldırı bekleniyor. 

18:45 İzmir-  Saat 11.00 eyleminin ardından saat 18.30'da Gündoğdu Meydanında toplanıldı. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde de eylem duyurusu yapılarak Basmane Meydanına yüründü.

12:23 Mersin- Barış Meydanındaki çadırlar polis tarafından sökülmüş ve talan edilmiş durumda. Alanda polis, TOMA, Akrep yığınağı yapılmış. Saat 17.30'da ise halk, buluşma noktası Forum ve Mezitli belediyesi önü olmak üzere iki koldan Kipa önüne yürüyecek.

11:40 İzmir- Gündoğdu Dayanışma Platformu basın açıklaması yaptı. Açıklamanın tam metni şöyle;

BASINA VE KAMUOYUNA

Değerli Basın Emekçileri ve Halkımız,

Hepinizin bildiği gibi bizler günlerdir Gezi Parkı Direnişini desteklemek, Türkiye’nin dört bir yanından haykırılan özgürlük çığlığına ses katmak için çadırlarımızla Gündoğdu Meydanı’ndaydık. Ancak bu sabah saatlerinde günlerdir demokratik haklarını kullanarak çadırlarında bulunan direnişçilere sabah 06.30 civarında polis saldırısı oldu.

İnsanların henüz uyuduğu sabahın erken saatlerinde yüzlerce çevik kuvvet, eli sopalı sivil polisler ve tomalarla Gündoğdu Meydanı’na giren İzmir Emniyet’i çadırlarınızı toplayın uyarısını yaptılar ancak direnişçilerin bir görüşme bile almasına fırsat vermeden hızla çadırlara yöneldiler. Bunun üzerine direnişler polis saldırısını püskürtmek için insan zinciri oluşturdular. Pasif direnişte bulunan direnişçileri iteleyip hırpalayan, karga tulumba göz altına alan emniyet güçleri ne yazık ki bir kez daha İzmir’de hukuku hiçe saydı, halkın anayasal haklarına saldırdı, halkın sözünü söylemesinden korktu, çadırlardan korktu, insanların dayanışmasından korktu.

Yapılan saldırılar bununla sınırlı kalmadı. Gözaltına alınan 52 kişiden 4’ünü evlerine baskın düzenlendi. Ayrıca direniş alanında terör estirirken eş zamanlı olarak birçok eve baskın düzenledi Özgür Gelecek Okuru 2 kişiyi evlerinden gözaltına alındı.

Bizler Gündoğdu Dayanışma Platformu olarak dün İzmir Valisi’nin çağrısıyla olan görüşmenin ardından yaptığımız açıklamaları yineliyoruz. Boş vaatlere, yalan sözlere karnımız tok. Bizler biliyoruzki yapılan bu saldırılar egemenlerin kendi geleceklerini yaşadıkları şaşalı hayatları kaybetme korkusudur. Ortaçağ mantığıyla yapılmak istenen bu cadı avının karşısındayız. Bizi marjinal çevreci diye ayırmaya çalışanlara inat tek yumruk tek yürek buradayız. Ve bir kez daha haykırıyoruz göz altındaki arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın, cadı avı son bulsun, başta İzmir valisi ve emniyet güçleri olmak üzere dört bir yanda sürdürülen polis terörü son bulsun.

Gözaltılar Serbest Bırakılsın!

Gözaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz!

GÜNDOĞDU DAYANIŞMA PLATFORMU

10:45 İzmir- Saat 11:00'de eski Sümerbank önünde gözaltılara ilişkin bir basın açıklaması olacak.

08:20 İzmir- Gündoğdu Meydanında kurulan çadırlara saat 06.30 itibarıyla polis müdahalesi oldu. Çevik kuvvet ve çok sayıda polis memuru (200 kadar) iki toma, dört gözaltı aracıyla sabah erken saatlerde meydana yığınak yaptı. Çadırların sökülmesini isteyen polise karşı kitle "Her yer Taksim, her yer direniş", "Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla karşılık verdi. Polis ekiplerinin çadırları sökmeye başlamasıyla duruma tepki veren kitleye gözaltı yapıldı. Henüz gözaltı sayısı tam bilinmemekle birlikte, Ezilenlerin Sosyalist Partisinden Selcan Üstüntaş ve Kaldıraç'tan Deniz Dilli sivil bir araçla alandan alındı. Gözaltına alınanların Yeşilyurt Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü öğrenildi. Sivil araçla alınan arkadaşların nereye götürüldüğü bilinmiyor. Müdahalenin ardından alandaki tüm çadırlar ve yaşam alanları tahrip edildi ve kamyonlara yüklendi.

paylaş