Putin’den sert Suriye açıklaması

18 Haz 2013

Putin’den sert Suriye açıklaması: "İnsanların iç organlarını yiyenleri mi desteklemek istiyorsunuz?"

Rusya Başkanı Viladimir Putin, Suriye’deki durumun ancak diplomatik ve siyasi üsluplarla bütün tarafların diyalog masasına oturmasıyla çözülebileceğini vurgulayarak, bu hedefin sağlanması için bütün tarafların ortak çaba harcamasına çağrı yaptı.

Londra’da İngiltere Başbakanı David Cameron ile düzenlediği ortak basın toplantısında Başkan Putin, Rusya ve İngiltere’nin Suriye ile ilgili görüşlerinin farklı olduğunu açıkladı. Cameron’a silah ihracatıyla ilgili olarak yönelttiği kelimelerde: “Öyle zannediyorum ki Suriye muhalefetinde sadece insanları öldüren insanlar değil, iç organlarını yiyen insanlar da bulunuyor. Bu insanları mı desteklemek istiyorsunuz, bu politikanın insanlık ilkeleriyle alakası nedir?” dedi.

Putin, Rusya’da bu gibi olayları tasavvur edemeyeceklerini lakin herhangi bir duygu olmadan konuşacak olurlarsa, Rusya’nın meşru Suriye hükümetine uluslararası kanunlar gereğince silah verdiklerini, hiçbir muhalefette bulunmadıklarını belirtti. Ortaklarını da bu şekilde hareket etmeye çağırdı.

Rusya Başkanı, Suriye'nin durumunu çözmek için gerekli şartların bulunması üzerinde ortak istek ve görev bulunduğunu söyleyerek çabaların acil bir şekilde ele alınması zorunluluğu yönündeki İngiltere Başbakanı'nın görüşüne katıldığını ve bu konunun G8 zirvesinde muhakkak görüşülmesi zorunluluğunu belirtti ve Cenevre Konferansı fikrinin ölmediğine dikkat çekti.

Kendi yönünden Cameron, bazı konularda Başkan Putin ile anlaşmazlığa vardıklarını lakin siyasi hedefler üzerinde anlaşmaları hâlinde bu anlaşmazlıkları gidermeye kadir oldukları üzerine anlaştıklarını söyledi.

Cameron, Suriye’nin afiyette kalması için görüşmeleri saptamak ve geçici hükümete varmak yolunda G8 konferansının nasıl kullanılması gerektiğini Putin’le görüştüğünü ifade ederek, G8’in çözüme varmak için Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusyalı meslektaşı Sergey Lavrov’u desteklemesi gerektiğine işaret etti.

Kaynak: SANA  

paylaş