Taksim polis işgalinde Halk direniyor (16 Haziran)

16 Haz 2013

Polis vahşet uygulayarak boşalttığı Taksim Gezi Parkı'ndaki çadırkenti yıkıyor. Çadırları tek tek demir çubuklarla deviriyor.

Çıplak elleriyle barışçı biçimde direnen halkına savaş açan Erdoğan, zafer kazandığını sanıyor. Aslında kaybediyor. Katliamcı muhafız birlikleri Taksim Gezi Parkı'nı da işgal edebilir ama bu kez kendi güçleri Taksim direnişçilerinin imdadına koşan İstanbul halkı tarafından kuşatılacak. İsanbul halkı Tayyip Erdoğan'ı istemiyor. Türkiye halkı AKP'yi istemiyor. İstanbul sokakları şu anda “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla inliyor. Polis ise kitleleri dağıtmak için yine gaz bombaları atıyor.

Gericilik, vurgun ve savaş programına karşı çıkan halkını yok etmek için bütün ülkeyi kan gölüne çevirmeyi göze alan Tayyip Erdoğan ve AKP hükümeti artık ülkeyi yönetmeye devam edemez. Hükümet derhâl istifa etmelidir.

 

17 Haziran

00:30 Beşiktaş Çarşı'da toplanan kitleye polis saldırıyor.  

16 Haziran

23:55 İMC TV'den Editörlerinden Gökhan Biçici'nin gözaltına alınışı ile ilgili açıklama.

Basına duyuru Editörümüz Gökhan Biçici, 16 Haziran Pazar günü saat 18:00 sularında, Şişli'deki gösterileri görüntülemek ve haber yapmak amacıyla bulunduğu sokakta çevik kuvvet polislerince yakalanarak darp edilmiş, dakikalarca yerlerde sürüklenerek dövülmüştür. Kaşı yarılmış, gaz maskesi kırılmış, ipad'ine el konmuş ve kendisine gözaltına alındığını söyleyen polisler tarafından dört saat süreyle, yaralı ve elleri kelepçeli halde, nereye götürüleceği bildirilmeden ve hiçbir işlem yapılmadan bekletilmiştir. Arkadaşımız saat 23:30 itibariyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüleceği söylenerek Taksim AKM'nin önünde polis aracında bekletilmektedir. Gökhan Biçici'nin maruz kaldığı muameleyi şiddetle kınıyor ve derhal serbest bırakılmasını, görüntüleri sosyal medyaya da yansımış olan sorumluların derhal ortaya çıkarılması ve cezalandırılmasını istiyoruz.İMC TELEVİZYONU

23:50 Ankara Kennedy caddesinde toplanan kitleye polis saldırmaya başladı.

23:30 Bu sabah gözaltına alınan 12 Çarşı üyesi kötü muamele yüzünden açlık grevine başladı.

22:40 İstanbul Barosu’na ulaşan gözaltı sayısı 263.

22:35 Kartal'da Atalar minibüs yolundan Cevizli yönüne doğru sayısı üç bini aşkın kitle ilerliyor.

22:29 Tarsus'ta Yarenlik meydanından yürüyüşe başlayan kitlenin sayısı on bini buldu. Tarsus küçüğünden büyüğüne ayakta. Kitle bütün Tarsus'u turladıktan sonra yeniden Yarenlik meydanına döndü. Kitle "Her yer Taksim her yer direniş", "Hükümet istifa" sloganları atıyor.

22:12 Okmeydanında şiddetli çatışmalar var. Barikatlar kurulmuş durumda.

22:10 Makina Mühendisleri Odası İstanbul şubesi polis ablukası altında.

21:55 Sıraselviler-Cihangir'den çekilen kitle Karaköyde 4-5 bin kişiye ulaştı. Halk Karaköyde barikat kurdu.

21:50 Adana’da Sular Meydanı’ndaki kitleye polis saldırısı var.

21:45 Mersin Tarsus’ta 5 bini aşkın kişi sloganlarla yürüyüşe geçti.

20:55 Halkevlerinin twitterda yaptığı açıklamaya göre:

"Barolar Birliği acil toplandı. Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’nin Türkiye’ye acil müdahale yetkisini kullanması yönünde çağrı kararı alındı"

20:36  Tophane ile Kabataş arasındaki halk kitlelerine de saldırı başladı. Bu esnada baltacıların yoğun saldırısı ile dağılan Sıraselviler'deki grup da Tophane bölgesine ulaştı. Burada da elleri sopalı ve coplu sivil baltacıların halka saldırmaya başladığı haberleri geliyor. Yoğun gözaltı yapıldığı da gelen bilgiler arasında. Yolun sonu görünüyor. AKP diktatörlüğü son kozlarını da sahneye sürüyor.

20:21 Tahrir'den kaçan Mısırlı aile Teyyip'e yakalandı.Gazdan etkilenen Mısırlı turist aile TÜM-İGD bürosuna sığındı. Özellikle 2 yaşındaki cocukları gazdan çok kötü bir şekilde etkilendi. 

20:10 Polis Ankara Kızılay ve çevresinde toplu gözaltılar yapıyor.

20:04  Polis Sıraselviler ve Cihangir çevresinde toplu gözaltılar yapıyor. Çok sayıda sivil polis var.

19:53 Ankara belediyesi Kızılay'a erişimi engelliyor. Metro Sıhhiye'ye Otobüsler ise Ulus'a kadar çalışıyor.

19:51 AKP Sıraselviler'deki halka baltacılarla saldırıyor. 50-60 kişilik sivil giyimli sopalı ve coplu bir grup Alman Hastanesinin karşısından koşarak halka karşı saldırıya geçti. Bu sırada yoğun zehirli gaz saldırısı başladı. İlk şoku atlatan halk direnişini sürdürüyor.

19:30  Sıraselvilerdeki kitle tüm polis saldırısına rağmen geri çekilmiyor. Binler Taksim Meydanını zorlamaya devam ediyor.

19:19 Tekrar hatırlatalım. Yarın tüm Türkiye'de GENEL GREV var. Ortak imzalı metin şu şekilde:

Baskı ve Şiddete Karşı Direnenlerle Birlikte Alanlardayız

Taksim Gezi Parkı’nın ranta kurban edilmesine karşı gelişen yurttaş duyarlılığını polis terörü ile bastırmaya kalkışan AKP iktidarı Türkiye halkının vicdanının, hak ve adalet arayışının güçlü duvarına çarptı. ...Bizler Türkiye halkının hak, adalet, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin en köklü emek ve meslek örgütleri olarak, AKP iktidarının despotik bir rejim oluşturma yönündeki bu saldırganlığının durdurulmasını bugünün en yakıcı demokratik görevi olduğu kanısındayız.

Bu nedenle 17 Haziran 2013 Pazartesi günü üyelerimiz iş yerlerine giderek bu saldırganlığa karşı itirazlarını ifade edecek, aciller dışındaki hizmet üretimini durdurarak şehirlerin merkezi meydanlarına yürüyeceklerdir. Halkımızı söz konusu direnişimizde katkıya, hizmet alımından dolayı yaşanacak aksamalardan dolayı anlayışa, eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için alanlarda birlikte olmaya çağırıyoruz.

DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu)KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) TTB (Türk Tabipleri Birliği) TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği)  

18:50  İMC TV editörlerinden Gökhan Biçici gözaltına alındı.

18:35 ESP Sosyalist Kadın Meclislerinden açıklama. Dün Taksimle dayanışma amaçlı olarak Avcılar'da düzenlenen eyleme yapılan polis saldırısında kalp krizi geçiren Zeynep Eryaşar (50) öldü. AKP halka saldırmaya devam ediyor.

18:28 Sıraselviler caddesi şu an.

18:22 DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB yarın acil servisler dışında hizmeti durduruyoruz açıklaması yaptı. Üyelerini polis şiddetine karşı üyelerini sokağa çıkmaya çağırdı.

18.18 Karaköy’de direnişçilerin arasında kalan bir AKP aracı tahrip edildi.

18:14 Sıraselviler’de polis saldırıya geçti. Kitle Taksim İlkyardım hastanesine doğru çekiliyor.

18:09 Sıraselviler ve yan sokaklarında binlerce kişi var. Hem cadde üzerine hemde ara sokaklara barikatlar kuruluyor. Halk barikat için elden ele taş taşıyor.

Bir yandan da Sıraselviler caddesi üzerinde bir grup Tayyip'in "Babalar gününü" kutluyor. Pankartta "Babalar günün kutlu olsun TAYYİPCİM" yazıyor

18:07 İzmirde Basmane meydanına ulaşan binlerce kişi "AKP istifa sloganları atıyor"

17:17 Bugün saat 18'de KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TDB bir açıklama yapacağını duyurdu.

17:11 Saat 16'da  sendikaların çağrısıyla bir araya İzmir'liler Gündoğdu meydanında toplandılar. Şu sıralar Basmaneye doğru yürüyüşe geçtiler.

16:45 Polis Kurtuluş civarındaki doktorların sağlık malzemelerine el koyuyor. Yaralılara müdahale edilmesine engel oluyor.

16:42 Taksim Dayanışmasından çağrı: "Dayanışma için her apartmanın önüne ayakkabı, ıslak havlu ve temiz giysi koyulmasını rica ediyoruz"

16:38 Direnişçiler Taksim'i dört bir yandan zorluyorlar. Mecidiyeköy Cevahir AVM önü, Kurtuluş, İstiklal Caddesi Odakule mevkiinde çatışmalar var. Polis 3-5 kişiyi bir arada gördüğünde gaz bombaları, plastik mermi ile saldırıyor. Fakat bu kitle üzerinde hiç bir etki yapmıyor. Ara sokaklara çekilip yeniden zorluyor. İstanbulun çeşitli semtlerinden dört bir koldan Taksime ilerleyiş sürüyor.

16:30 Ankara'daki çatışmalarda yaralanan Öğrenci Kolektifleri üyesi Dilan Dursun’un durumu ciddi şu anda ameliyatı sürüyor.

16:25 Trabzon'da sayısı beşbini bulan kitle "Hükümet İstifa" sloganları ile yürüyor.

16:24 Cevahir AVM önü ve içinde iki bin civarı kitle sloganlar atıyor. Polis saldırısında yaralananlar var.

16:15 Beşiktaşta toplanan halk Akaretler'den Maçka’ya doğru yürüyüşe geçti.

15:45  Türk Tabipler Birliğinden (TTB)  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Merkezi ve Türkiye Temsilciliği ile Dünya Tabipleri Birliği’ne acil çağrı yaptı. Yapılan çağrıda, hükümeti sorumlu davranarak güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddetin bi an önce son vermeye çağırdı.

15:36 Ethem Sarısülük'ün abisi Mustafa'nın Cemevi önünde toplanan kitleye yaptığı açıklama:

"Onlar 3 kişiyi alçakça katlettiler. Bu devlet terörüne boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Erdoğan halka savaş açmıştır. Bilsin ki bu halk nice tanklar devirmiştir. Şunu bilsin ki bu halk ayağa kalkmıştır, asla boyun eğmeyecektir. Düşen üç karanfile sözümüz var. Bu direnişi büyüteceğiz, karabasan gibi üstlerine çökeceğiz. Kahrolsun faşizm!"

15:09 Ankarada onbinler ayakta. Onbinler bir yandan Batıkent Cemevinde Ethem Sarısülük'ün cenazesinde, aynı anda Kızılaydaki onbinler Kızılay alanını polisten özgürleştirdi. Polis Bakanlıklara doğru geri çekiliyor.

14:32 Vali Mutlu'dan ayranlı basın açıklaması. "TOMA'ların sıktığı suda kimyasal nitelikli bir madde yok, Halkımız TOMA'nın sıktığı suya alıştı, Hatta sıkmamız için slogan atıyor"

not: bu açıklamaların hepsi gerçektir.

14:32 Gönüllü hekimlerin gözaltına alındığı tehdit edildiği, hastanelere gaz bombası atıldığı, yüzlerce yaralının olduğu ortamda ortalıkta görünmeyen Kızılay, AKP'nin Kazlıçeşmedeki mitinginde çadır açmış durumda.

14:26 İstiklal caddesi ve Kurtuluş civarında ara sokaklarda saatlerdir çatışmalar sürüyor.

14:15 DİSK Şişli'de bulunan genel merkez binasının 24 saat boyunca açık olacağını açıkladı.

13:50 İstanbul Barosundan gelen bilgi. Dün akşamki olaylarda gözaltına alınan 45 kişi Bakırköy Capacity alışveriş merkezi otoparkında bekletilip savcı karşısına çıkarılmadan Tarlabaşı’nda serbest bırakıldı. Savcılığa bile gönderilmediklerine, gözaltı tutanağı tutulmadığına göre polis suçsuz insanların hürriyetini engelliyor. Suçlu olan polistir.

13:44 Kızılaydaki kitleye polis TOMA'lar ve gaz ile saldırıyor. Kitle Kızılayı terketmiyor.

13:28  Pangaltı Ramada oteldeki gönüllü doktorlar gözaltına alınıyor.

13:28  Ankarada polis saldırısına uğrayan kitle yeniden Kızılay'a çıkmayı başardı.

13:06  Sözcü gazetesinin geçtiği bir habere göre "Beşiktaş Çarşı’nın kurucularından Sarı Cem lakaplı Cem Yakışkan ile Çarşı’nın pankartlarını yazan Deve Erol lakaplı Erol Özil bu sabah terörle mücadele polisleri tarafından gözaltına alındı."

13:04 -Ankara- Polis Ethem Sarısülük'ün cenaze aracının ne Kızılay'a ne de geriye Batıkent Cemevine gidişine izin vermiyor. Memleketi Çorum'a göndermeye zorluyor.

12:55 -Ankara- Kızılay'daki kitlenin bir kısmı Kurtuluş parkı hizasına geri çekilip barikat kurmaya başladı.

12:46 -Ankara- Batıkent halkının Ethem Sarısülük'ün cenazesine katılımını jandarma engellemeye çalışıyor. twiter @banu güven

12:45  Ankara'da Kızılay'a Tandoğan, Sıhhiye ve Ziya Gökalp caddesi üzerinden gelen tüm yollarda polis saldırısı var. Yoğun şekilde gaz bombası atılıyor.

12:39  Kadıköy'den Eminönü ve Kabataş'a gelen vapur seferlerinin iptal edilmiş durumda.

12:38  Taksim Dayanışmadan açıklama. "Bugün 16:00'da Taksim'de buluşmak için Beşiktaş, Harbiye, İstiklal'de 15:00'te toplanıyoruz. Mücadeleye devam"

12:33  Ethem Sarısülük'ün cenazesini karşılamak için Kızılayda bekleyen binlerce kişiye polis TOMA'lar ve akrepler ile saldırmaya başladı.

12:16 Ethem Sarısülük'ün cenazesine engelleme. Saat 12.30′da Kızılay’da yapılması planlanan cenaze töreni öncesi Batıkent Cemevi’ndeki cenaze kortejinin önü polis barikatıyla durduruldu. Polis cenaze törenine izin vermeyeceklerini törenin 2911 sayılı kanuna aykırı olduğunu iddia ediyor. Polis kurşunu ile ölmek yasal, cenaze töreni yasadışı.

12:00 Hacıosman-Taksim metro hattı, Gayrettepe'ye kadar çalışıyor.  Taksim'e ulaşım her şekilde engellenmeye çalışılıyor. Tarlabaşında ise Ömer Hayyam duağında polis barikatı var. Buradan ileriye geçişlere izin verilmiyor.

09:25 ÇHD’nin açıklamasına göre dün akşamki polis saldırısında 132 kişi ağır yaralandı. Çok sayıda gözaltı var. Avukatlar bölgedeki tüm karakollara gitmesine rağmen hiçbiri gözaltıların nerede olduğu ile ilgili bilgi vermiyor. İstanbul Emniyeti açıkça suç işliyor.

05:07 Polisin  defalarca müdahalesine rağmen Boğaz köprüsünü geçen yaklaşık iki bin kişilik kitle Beşiktaşa ulaştı. Okmeydanında çatışmalar devam ediyor. Yarın İstanbul Halkı daha da kalabalık olarak Taksimde olacak, Gezi Parkını koruyacak.

Polisin Alman hastanesine defalarca sıktığı tazyikli su ve attığı gaz bombalarından birinin görüntüsü.

03:30 Hilton oteline giren polis insanların maskelerini, doktorların ilaçlarını aldı. Ayrıca istanbulun pek çok yerinde polislerin kasklarında hiç bir numara yok. Polis kasklarındaki numarayı gizleme derdinden kurtulmuş durumda.  

03:10  Erdal Beşikçioğlu'nun yaptığı açıklamaya göre Emrah Serbes şu anda gözaltında değil.

02:55 Altunizade ve Uzunçayır'da polis kitleye gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. Halk ara sokaklara doğru geri çekildi.

02.30 İMC TV’nin canlı yayına bağlanan Behzat Ç. dizisi senaristi  Emrah Serbes  canlı yayında konuşurken gözaltına alındı.

02:27 Polis sağlık merkezi olarak kullanılan Divan Otelinin içine sürekli gaz bombası atıyor.

02:26 Adana'da Atatürk Parkı'nda kurulan direniş çadırlarına polis saldırıp sökmeye başladı.

02:20 Maslaktaki Jandarma komutanlığından Taksim'e doğru yola TOMA'ların yola çıktığı bilgisi geliyor.

02:05 Taksim Dayanışmasından acil duyuru.

  1. Emniyet güçlerinin bu vahşi saldırısı durdurulmalıdır. Bu gece ve yarın olacak olaylardan bütünüyle siyasi iktidar sorumludur.
  2. Basın kuruluşları açıklamalarımızın halkımıza duyurulması konusunda yardımcı olmalı, halkına savaş açan bir siyasi iktidarın dezenformasyonundan halkımızı korumalıdır.
  3. Bu sert polis müdahalesi sonucunda yaralanan yurttaşlarımızın sağlığından endişeliyiz. Gönüllü hekimlerin engellemesi durdurulmalı, 112 ambulans başta olmak üzere mevcut kamu sağlık kurumları acilen güçlendirilmelidir.
  4. İstanbul’un her yerinden on binlerce kişi Taksim’e yürümektedir. Halkımızın bu yürüyüşünün engellenmesi mümkün değildir.  

01:54 Revir olarak kullanılan Divan Otel önünde otele yönelik polis müdahalesini engellemeye çalışan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal'ın kolu polis tarafından kırıldı.

01:25 Gelen bir SMS mesajı; "Şu anda kurtuluş harbiye hattında onlarca ev kapılarını açmış vaziyette. Halk poşetlerle sandviç, limon, su veriyor. Gerçekten müthiş bir dayanışma var. Bu arada bölgedeki mobil internet bağlantısı kesildi. Mücadeleye devam bu daha başlangıç."

01:16 Boğaz Köprüsündeki durum.

01.15 Polis Alman hastanesinin içine girmesede geçerken bir kaç gaz bombası atmayı ihmal etmedi.

01:02 RedHack, TBMM TV’yi hackledi. TBMM TV’ye girenlerin  +1 TV’yi izliemesini sağlıyor.

00:56 Hrant Dink'in katledildiği binanın altındaki Detay Müzik Çav Bella marşını çalmaya başladı. Binlerce kişi tek ses Çav Bella söylüyor.

00:37 Ankara Kenedy caddesinde durum gergin. Polis saldırı hazırlığı içinde. Kitle "Bu daha başlangıç mücadeleye devam sloganları atıyor"

00:30 İstanbulun değişik semtlerinden onbinlerce kişi TAKSİM'e yaklaşmaya devam ediyor.

00:12 Yandaş basın iş başında. Boyuna "Taksim meydanı boş her hangi bir olay yok şeklinde yayın yapıyor". İstanbul'un dört bir yanından Taksim'e doğru ilerleyen on binlerce kişiye ait tek bir bilgi yok.

00:04 TOMA'lara su takviyesi yapan iki tankere Beşiktaş ve Fenerbahçe taraftarlarınca el konuldu.

00:01 Ankara'da Kolej metro civarında toplanıp sloganlar atan kitleye Polis akrep adı verilen araçlarla saldırıyor.

paylaş