Kararı Halk verecek (14 Haziran)

14 Haz 2013

AKP kitlelerin baskısı sonucu geri adım atmak zorunda kaldı. Önce üç beş çapulcu ile başladı. Sonra muhatap yoka geldi. Temsiliyet yetkisi olmayan olayla alakası olmayan kişilerle görüştü. En sonunda Taksim Dayanışmanın temsilcileri ile görüşmeyi kabul etmek zorunda kaldı.

21:22 Bir Melih Gökçek klasiği daha. Bir yandan Ethem Sarısülük'ü vuran polis gizlenmeye çalışılıyor bir yandan ise Ethem Sarısülük'ün vurulduğu parka polise teşekkür pankartı asılıyor. Türk Tabipleri Birliği(TTB)'nin açıklamalarına göre Ankara'daki toplam yaralı sayısı 1328.

21:00 Mücadele eden kazanıyor. RTÜK'ün Hayat TV'yi kapatacağı kararının duyulmasından sonra başlayan yaygın protestolar sonucunda karar geri çekildi.

16:38  Ankara'da polis kurşunu ile vurulan Ethem Sarısülük'ün beyin ölümünün ardından az önce vücut ölümü de gerçekleşti. Ethem Sarısülük'ün kalbi Gezi Parkı Direnişinde atıyor.

16:30  İzmir'de sendikaların çağrısı ile Basmane'de toplanan kitle Gündoğdu Meydanına doğru yürümeye başladı.

16:10  Gezi Parkında 7 bölgeye bölünüp kurulan 7 ayrı kürsüden herkes direnişle ilgili görüşlerini ve bundan sonra ne yapılması gerektğini tartışıyor.

13:10  Hükümet bir yandan "iyi niyet adımı" atıp Taksim Dayanışması ile görüşürken bir yandanda Direnişe saldırmaya devam ediyor. Hayat TV için getirilen kapatma kararından sonra şimdi de sağlıkçılar tehdit altında. Sağlık Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı Tabip Odası Başkanlığı’na inceleme yazısı gönderdi. Gönderilen yazıda

"Haziran ayında yapılan ve halen devam etmekte olan ‘yasadışı’ gösterilerde yaralanan şahıslara tıbbi müdahalede bulunulması için ‘gönüllü revirler’ oluşturulduğu tespit edilmiştir" deniliyor.

Halka saldıran ölüm ve yaralanmalara sebep olanlar soruşturulmazken insan hayatını koruma görevlerini hiç bir çıkar gözetmeksizin yerine getiren sağlıkçılar soruşturuluyor.

Türk Tabipleri Birliği Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na cevaben hazırladığı metinde ise şunları söyledi.

“Yaralılara, hastalara yardım etmek insan olmanın gereğidir. Yaralılara yardım etmek değil, aksine yardım etmemek suçtur. Ayrımsız bir biçimde insan yaşamını, sağlığını gözetmek, ilk yardımda bulunmak hekimlerin, diş hekimlerinin birinci ödevidir. Gereksinimi olan her insana sağlık hizmeti vermek her türlü toplumsal yarar düşüncesinin üstündedir. Sağlık Bakanı’na soralım hangi konuda, kime karşı suç duyurusunda bulunmayı düşünüyorsunuz?  1999 Körfez Depremi ve 2011 Van-Erciş Depremlerinde de sağlık emekçileri revirler kurarak gönüllü sağlık hizmeti vermişlerdi. Onlar da mı hukuk dışıydı?”

Türk Tabipleri Birliği görevini yapması sebebi ile baskıya uğrayacak bütün hekimlerin, tıp öğrencilerinin ve sağlıkçıların yanında olacağı vurguladı. Bir yandan gönüllü revirleri suç olarak gören Sağlık Bakanlığı öte yandan bu revirler üzerinden fişleme çabası içinde. Gönüllü revirlerde kimler görev yaptı, hastaların isim listeleri nelerdir sorularını soruyor.  

07:00 Taksim Dayanışma temsilcileri, sanatçılar ve Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşme bitti. Heyet sabah Taksim Gezi Parkında yapacağı toplantının sonucunu tüm kamuoyuna duyuracağını açıkladı.  

Taksim Dayanışmasının açıklaması:"Taksim Dayanışması’nın bugüne kadar bütün kararları tüm bileşenleri ve halk katılımıyla alındı. Bu akşam Başbakan’ın daveti üzerine, Türkiye’nin her yerinde günlerdir sokaklarda, meydanlarda beraberce haykırdığımız taleplerimiz, arkadaşlarımız tarafından bir kez daha iletilmiştir. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da sürece dair tüm kararlar hep birlikte alınacaktır. Arkadaşlarımız Taksim’e döndükten sonra görüşmeyle ilgili daha detaylı bilgiler paylaşılacaktır.  Taksim Dayanışma"

Hükümet cephesinden ise açıklama Bakan Çelik'ten geldi:

"Yargı kararı çıkıncaya kadar Gezi Parkı'na dokunulmayacak, lehte karar çıkarsa bile halk oylamasına gidilecek" dedi.

00:30 AKP dayatma tavrından vazgeçmiyor. Taksim Dayanışması ve 7 sanatçının Başbakanla topluca yapması planlanan görüşmeye, Taksim Dayanışmasından yalnızca iki kişi girsin dayatması geldi. Bunun üzerine Taksim Dayanışması görüşmeye ya hepimiz gireriz yada hiç birimiz girmeyiz cevabını verdi. Bir süre sonra Başbakanlığın geri adım atıp tüm heyetin girmesini kabul etmesi üzerine kriz çözüldü. Görüşme başladı.

paylaş