Temel hakların referandumu olmaz (13 Haziran)

13 Haz 2013

AKP halka yalan söylemeye devam ediyor. Dün temsiliyetini nereden aldığı belli olmayan ve AKP'nin belirlemesine göre oluşan bir heyetle görüşen Tayyip Erdoğan kamuoyunu referandum aldatmacası ile yanıltmaya çabalıyor. Taksim Dayanışması yaptığı açıklamada referandumu kabul etmeyeceklerini ve taleplerinin açık olduğunu belirtti.

00:30 AKP dayatma tavrından vazgeçmiyor. Taksim Dayanışması ve 7 sanatçının Başbakanla topluca yapması planlanan görüşmeye, Taksim Dayanışmasından yalnızca iki kişi girsin dayatması geldi. Bunun üzerine Taksim Dayanışması görüşmeye ya hepimiz gireriz yada hiç birimiz girmeyiz cevabını verdi. Bir süre sonra Başbakanlığın geri adım atıp tüm heyetin girmesini kabul etmesi üzerine kriz çözüldü. Görüşme başladı.

21:30 Hüseyin Avni Mutlu'ya annelerden cevap var. Dün Valinin “çocuklarınızı parktan alın bu son uyarımız” tehditine karşı anneler "çocuklarımızın haklı mücadelesinin yanındayız" diyerek cevap verdiler.  Anneler parkın etrafında güvenlik zinciri oluşturup sloganlar atıyorlar.  Anneler "Hükümet istifa", “Abdullah Cömert çocuğumuzdur” sloganları atıyorlar.

21:00 AKP'nin önerdiği referandumun Ankarada uygulanmış hali

20:10 Tayyip Erdoğan Taksim Dayanışması heyeti ile görüşmeyi kabul etti. Dayanışma adına görüşecek kişilerin isimleri; Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Mimarlar Odası Genel Başkanı Başkanı Eyüp Muhçu, Mimarlar Odası üyesi Derya Karadağ, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, TMMOB EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkaı Beyza Metin, Taksim Dayanışması’ndan Cem Tüzün, KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan ve DİSK Genel Sekreteri Arzu Atabek Çerkezoğlu. Görüşmenin saat:23.00'de gerçekleşeceği duyuruldu.

19:20 Ankaralı akademisyenler "Öğretim elemanları Taksim direnişini selamlıyor" pankartı ile yürüyorlar. Cebeci'den yürüyüşe başlayan yüzlerce akademisyen Kuğulu Parka doğru ilerliyor.

18:27 AKP dünkü yetkisiz heyetten sonra ikinci yetkisiz heyet ile görüşecek. Yeni heyetin Demet Akbağ, Halit Ergenç, Nebil Özgentürk ve Ali Sunal'dan oluşacağı açıklandı.

18:05  Taksim Dayanışması bugün bir basın açıklaması yaptı. Açıklama şu şekilde;

"Gezi parkı yaşamdır; yaşamımızı, yaşamsal haklarımızı her yerde ve her koşulda savunmaya devam ediyoruz!  Alanların beklenti ve talepleri nettir, basittir, insanidir, hukukidir ve meşrudur… başta hükümet olmak üzere bütün yetkililerin enerjilerini ve sorumluluklarını yeni kutuplaşmalara yol açmayacak çözümlere yoğunlaştırmalarını bekliyoruz. Toplumu ayrıştıracak, oyalayıcı ve belirsiz süreçler oluşturmak yerine, hızlı ve sonuç alıcı adımlar atılmasını istiyoruz .İlk oturduğumuz günkü gibi, yine türkülerimiz, kitaplarımız ve şiirlerimizle, çadırlarımız, uyku tulumlarımız ve tüm taleplerimizle birlikte Gezi Parkında olmaya devam edeceğiz"

16:15 Gözaltına alınan Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) üyeleri ile ilgili olarak İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde bir basın açıklaması yapıldı. SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan yaptığı açıklamada "Hiç kimse yanlış hesap yapmasın. SDP tek başına değildir. Sefer yapabilirsiniz; ama bunu zaferle sonuçlanacağını düşünenler yanılır. Başbakan'ın provokatif söylemleri AKP'nin tabutuna çivi çakıyor" dedi.

15:55 Ankrada polis kurşunu ile ölen Ethem Sarısülük'ün ailesi ve avukatları tetiği çeken polisin yargılanmaktan kaçınılmasını kınayarak Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve Çevik Kuvvet Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu. İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği yetkilileri de birer konuşma yaptı.  

15:46 AKP saldırganlığı halka bedeller ödetmeye devam ediyor. Gençlik Muhalefeti üyesi Mahir Gür polis saldırısında gözüne gelen kapsül yüzünden tedavi altında idi. Yapılan ameliyata rağmen gözü kurtarılamadı.

13:45 Tayyip Erdoğan bugünki konuşmasında Avrupa Parlanmenosu'nun Gezi Parkı protestolarındaki sert tutumu eleştiren kararını tanımadıklarını açıkladı.

paylaş