Taksim Meydanı'na Müdahale.

11 Haz 2013

İstanbul güne polis müdahalesi ile başladı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu "Şer odağı, yalan makinesi" twitterda yazdığı mesajda "Gayemiz; Atatürk Heykeli, Atatürk Kültür Merkezi ve alan üzerindeki PANKART ve RESİMLERİ kaldırmaktan itibarettir. Başka bir amacımız yoktur" diyerek müdahalenin başlayacağını duyurdu.

12 Haziran

01:50 - RTÜK, Gezi Parkı olaylarında halkı şiddete teşvik ettikleri gerekçesiyle Ulusal TV, Halk TV, Cem TV ve EM TV’ye para cezası verdi.

00:24 -Ankara-  Atatürk Bulvarında müdahale başladı.

00:24 -Ankara-  Ankaranın değişik yerlerinden yola çıkan direnişçiler Kennedy caddesinde bir araya geldiler.

00:15 CHP MYK'sı saat 01:30'da Gezi Parkı gündemi ile olağanüstü olarak toplanacak.

11 Haziran

23:42 Yüzüne gaz bombası isabet eden ESP'li Ümit Akdağ Şişli Etfal Hastanesi'ne kaldırıldı.

23:30 - Eğitim Sen 6 No’lu üniversiteler şubesi, yarın da iş bırakıyor. Eğitim ve bilim emekçilerinin açıklaması şöyle: “AKP günlerdir halkın hakları ve özgürlüğü için verdiği demokratik direnişe açık bir faşizmle yanıt veriyor. Biz emekçiler de ona üretimden gelen gücümüzle ve bütün demokratik direniş yollarıyla yanıt vermeye devam edeceğiz. Yarın İstanbul’daki üniversite emekçileri olarak 12 Haziran 2013 (yarın)bir günlük iş bırakma eylemi yapıyoruz.”

Vali mutlu direnişçileri "3-5  akılsız genç" gibi sunmaya çabalıyor. Direnişçi teyzemiz.

23:03 Kartal halkı E-5'de. Direnişçiler yolu trafiğe kesiyor.

22:57 -İstanbul- Polis CNN international yayınına göre kameranlarını  tekmelemiş.

22:39 -İstanbul- Taksim civarındaki ara sokaklarda direniş devam ediyor. Direnişçiler Gezi Parkını korumaya devam ediyor.

22:39 -Ankara- Kuğuluparkta toplanan 2500 kişi Taksim için ayakta.

22:02 -İstanbul- Elmadağ-Osmanbey hattında binlerce kişi direniyor.

22:02 -İstanbul- Gazi mahallesi halkı binlerce kişi ile otoyolu trafiğe kesti.

21:19 -İstanbul- Polis valinin girmeyeceğiz dediği Gezi Parkına girmeye çalışıyor.

21:19 -Ankara- Kızılay'da çatışma başladı.

21:10 -İstanbul- Çatışmalar devam ediyor. Polis daha çok Gümüşsuyu AKM hattında yoğunlaşmış durumda. Direnişçiler ise Elmadağ ve Tarlabaşı girişleri bölgesinde. Meydanında çeşitli yerlerinde büyük ateşler yakıldı.

21:10 -İstanbul- Meydandaki polis saldırısı sırasında oluşan izdiham sebebi ile Şişli Etfal hastanesinde çok sayıda kolu bacağı incinmiş yaralı var.

21:03 -İstanbul- Sabahtan beri polis saldırılarına karşı direnen kitle yılmak bilmiyor, sloganar susmuyor. Tüm Taksim "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Her yer Taksim her yer Direniş", "AKP istifa", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları ile yankılanıyor.

21:03 -Bursa- Bin kişiyi aşkın bir kalabalık Heykel Meydanında eylemlerine başladılar. Tüm Türkiyenin kalbi Taksim ile atıyor.

20:59 - Tüm Türkiye saat 21'de tencere tavalar ile gürültü yapma eylemine.

20:50 -İstanbul- Polisin gözü dönmüş saldırılarına rağmen kitle alandan uzaklaşmıyor. Ara sokaklara çekiliyor, ilk fırsatta yeniden alanı zorluyor.

20:32 -İstanbul- Vali sabahki açıklamasında Gezi Parkına müdahale olmayacak demişti. Şu anda Gezi Parkı dahil olmak üzere Taksim meydanında gaz atılmayan yer yok.

20:19 -İstanbul- Polis Taksim meydanını yeniden gaza boğmaya başladı. Polis müdahalesinde yaralılar var. Halkın haklı mücadelesini yıldıramayacaklar.

19:40 -İstanbul- Çağlayan adliyesinde gözaltına alınan tüm avukatlar az önce serbest bırakıldı.

19:40 -İstanbul- Şu anda Taksim dayanışması açıklamasını yapıyor.

19:11 -İstanbul- Taksim meydanını dolduran binlerce kişi tek ses tek yürek. "Tayyip istifa, AKP istifa" sloganları atıyor.

19:10 -İstanbul- Direnişçiler Dolapderede bir inşaat Kamyonunu ele geçirdiler. Kamyonun kasasına binen çok sayıda insan Taksime doğru ilerliyor.

19:10 -Ankara- Ankara Direniş platformunu oluşturan gruplar Yüksel Caddesi üzerinde toplandılar. Polisle yapılan ilk görüşmede Kızılay'a geçişinize izin vereceğiz denmesine rağmen şu anda polis tarafından önleri kesilmiş durumda. Polis gaz maskelerini takmış durumda. Müdahale olabilir.

19:03 -İstanbul- Polis AKM önünden de çekiliyor.

19:00 - AKP'nin direnişi bölme çabası tutmuyor. AKP ve yandaş basın gün boyunca iyi eylemci - provakatör eylemci söylemi ile eylemleri bölmeye çalışsada toplumun pek çok kesimi tüm Türkiyede eylemlere yaygın bir katılım sağlıyor.

18:50 HDK'dan çağrı. 

Halkların Demokratik Kongresi olarak; çevik kuvvet ekiplerinin ve TOMA'ların derhal Taksim'den çekilmesini ve Taksim Dayanışması heyetiyle müzakere edilerek halkın taleplerinin kabul edilmesini istiyoruz. Bu amaçla, bugün akşam 19.00'da İstanbul Taksim Meydanı'nda, Diyarbakır'da Ofis AZC Plaza önünde ve örgütlü bulunduğumuz bütün illerde sokaklara çıkarak polis şiddetini protesto edeceğiz.

18:42 Polis tekrar Taksim meydandan çekilmeye başladı. Tüm kollardan Taksime doğru insanlar akın akın geliyor.

18:30 Harbiye'den Taksime gelmeye çalışan kitleye polis saldırdı. Kitle çatışarak Taksime doğru ilerliyor.  

Taksim'deki Saldırıyı Kınamak için Eylem yerleri ve saatleri;Adana 19:00 - Atatürk ParkıAnkara 19:00 - Güvenpark Antalya 19:00 - Cumhuriyet MeydanıBerlin 19:00 - Kottbusser TorBursa 20:00 - HeykelDenizli 18:00 - Çınar Meydanı Diyarbakır 19:00- Ofis ACZ Plaza önüEdirne- 19:00 Zübeyde Hanım Parkıİstanbul 19.00 - Gezi Parkı İzmir 19:00 - Gündoğdu MeydanıKırklareli 21.00 - Dingiloğlu ParkıManisa 19.00 - Manolya Meydanı

17:20 İstanbul Tabip Odası "Hükümete Acil Koduyla Çağrımızdır… Gazı Kes Demokrasiyi Aç" başlığıyla bir çağrı yayınladı. Çağrıda şöyle deniliyor: "Bugün sabah saatlerinde “Taksim meydanını afiş ve pankartlardan temizlemek” amacıyla yapıldığı açıklanan polis müdahalesi; meydandan itibaren kilometreleri bulan alanda evinde yatan kalp hastası, bebek, astımlı hasta, çocuk, genç tüm vatandaşların mahallelerinde hatta kendi evlerinde yoğun gaz soluduğu bir atmosfer yaratmıştır.

İstanbul Tabip Odası olarak geniş halk kitlelerini etkileyen biber gazı ve benzeri kimyasal silahların kullanımına hemen son verilmesini emniyet müdüründen, validen, hükümetten bir kez daha talep ediyoruz. Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz: Toplumun tümünü etkileyen bu zehirleri kullanmaktan vazgeçin."

14:10 Polisin Gezi Parkına girmeye başladığının duyulması üzerine halk Gezi Parkına gelmeye başladı. Polis yavaş yavaş Parkı terkediyor.

13:55 Polis Gezi Parkına köşesinden girmeye başladı. Şu anda TKP 1920 standının olduğu yere kadar geldi. Tüm kitle "Polis dışarı" sloganı atıyor.

13:49 Tüm Türkiye saat 19.00'da saldırıyı kınamaya. İzmir; Cumhuriyet meydanında toplanıp Gündoğdu meydanına yürüyecek. Manisa; Manolya meydanında toplanacak

13:45 -İstanbul- Taksim Dayanışması, tüm halkı saat 19.00′da Gezi Parkı’na çağırıyor.

13:42 -İstanbul- Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesinin açıklaması; 50 Avukat meslektaşımız adliyede Taksim müdahalesini protesto ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

13:23 -Ankara-  SDP'ye yapılan yasadışı baskınla ilgili olarak basın açıklaması yapıldı. Eylem SDP, TKP 1920, TÜM-İGD, EHP üyelerince gerçekleştirildi. Oturma eylemi ile devam ediliyor.

13:15 -İstanbul- Polis tüm kitleye TOMA'lar ile gaz sıkıyor. Gaz ve ses bombası atıyor.

13:10 -İstanbul- Polis yeniden saldırıya başladı. Meydandaki Heykelin çevresine tomalar ve çevik kuvvet geldi. Kitle meydanda kalmakta ısrarlı.

12:55 -İstanbul- Polis anıtın çevresinden ve meydandan AKM'nin önüne çekiliyor. Anıtın üzerine yeniden pankartlar asılmaya başlandı. Taksime dört bir koldon "çapulcu" akmaya devam ediyor.

12:50 -İstanbul- Taksim Dayanışması "Basın açıklamasına gelenler yanlarında su getirsin" ricasında bulunuyor.

12:48 -İstanbul- Vali'nin Erdoğan'ın "şer ve yalan yuvası"dediği  twitterda yazdığına göre SDP binasından gözaltına alınanların sayısı 70.

12:33 -İstanbul- Saat 13:00'deki basın açıklaması için insanlar Taksim alanını doldurmaya başladı. Sıraselviler girişini tutan polis gelişleri engellemeye çalışıyor.

12:33 -İstanbul- Çağlayan adliyesinde eylem yapan 15 avukat darbedilerek gözaltına alındı.

12:31 -İstanbul- SDP binasında gözaltına alınanların "terörle mücadele" kapsamına alındığı ve bu yüzden avukatları ile görüştürülmediği öğreniliyor. Gözaltına alınanlar Vatan Caddesindeki Emniyet müdürlüğüne götürülüyor.

12:28 -İstanbul- Polis AKM önüne doğru çekiliyor.

12:25 Tayyip Erdoğan AKP grup toplantısında konuşuyor. “Gezi Parkı, adı üstünde Gezi Parkı’dır. İşgal alanı değil" diyerek saldırı sinyali veriyor.

12:16 -İstanbul- Çağlayan Adliyesi’nde eylem var. Taksim saldırısını protesto eden avukatlar “Polis dışarı” sloganı atıyor.

12:10 -İstanbul- SDP parti binasına gelen Tabip Odasına bağlı doktorların ve İHD üyelerinin binaya girişi engelleniyor. Binadaki gözaltı sayısının 40 civarı olduğu bildiriliyor.

12:00 -İstanbul- SDP parti binasının kapısını kıran Özel Tim'e bağlı polisler içerideki herkesi gözaltına alıyor. Polisin binada arama yaptığı aktarılıyor. Avukatlar eşliğinde olmayan bir aramada tespit edilecek "delillerin" güvenilirliği ise belirsiz. 

12:00 -İstanbul- Radikal gazetesi haberine göre yaralanan Enver Köse isimli vatandaş Şişli Etfal hastanesinde tedaviye alındı. Yaralının durumunun ciddi olduğu bildiriliyor.

11:46 -İstanbul- SDP binasındaki abluka sürüyor. Polis binaya gaz bombası atıyor, plastik mermi kullanıyor. Taksim Dayanışması bir heyet oluşturarak SDP binasına desteğe gitti.

11:40 -İstanbul- Direnişçiler alanı terketmiyorlar. Taksim Dayanışması saat 13.00'de bir basın açıklaması yapacak. Bütün İstanbul halkı davetlidir.

11:28 -İstanbul- ESP Başkan yardımcısı ve HDK üyesi Alp Altınörs başına gelen plastik mermi ile yaralandı. Taksim ilk yardımda tedaviye alındı. Sıraselviler caddesi civarında plastik mermi kullanılıyor.

11:22 -İstanbul- Hayat TV'ye açıklamada bulunan SDP Parti Meclisi üyesi Aziz Küçük molotof atalanların partileri ile alakası olmadığını söyledi. Ayrıca şu anda polisin parti binalarının kapılarını balyozla kırmaya çalıştığını açıkladı.

11:15 Polisin sadece bize taş atana gaz atıyor yalanı bir kez daha ortada. İnsan zinciri oluşturan kitleye yoğun bir şekilde gaz bombası atıldı.

11:12 -İstanbul- Vali'nin "Gezi Parkına müdahale etmeyeceğiz" açıklamasına rağmen Gezi Parkına çok sayıda gaz bombası atılmış durumda. Eylemciler gaz bombalarını parkın dışına atıyor.

11:08 -İstanbul- Müdahale tüm dünya basının birinci haber durumunda. BBC müdahaleyi “Çarşamba görüşmelerini riske atabilecek bilinçli bir güç gösterisi” olarak yorumluyor.

11:03 -İstanbul- Meydandaki insan zinciri polis gruplarının etrafını sararak polisleri alandan çıkmaya zorluyor.

10:52 Gezi Parkından Taksim meydan metro çıkışını içine alacak bir insan zinciri kuruldu. "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atılıyor.

10:20 Polisin attığı biber gazı fişeğini çıplak elle geriye fırlatırken TKP 1920 üyesi Serhan arkadaşımızın 4 parmağı yandı.

10:15 DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptığı basın açıklamasında "Konu 'Yasadışı Pankartlar' değildir. Tayyip Erdoğan konuyu saptırıyor. Hükümet bu konuda bir adım atmalıdır" dedi.

10:15-İstanbul- Polis SDP binasının çevresini sarmaya devam ediyor.

10:08-İstanbul- Eylemcilerin attığı molotof ve havai fişekler yüzünden bir TOMA yandı. İçindeki polisler aracı terketmek zorunda kaldı.

10:05-İstanbul- Tarlabaşındaki çatışmalar devam ediyor. Çevik kuvvet Tarlabaşı Taksim Meydanı bağlantısı noktasındaki SDP binasının çevre sokaklarını sarmaya başladı.

10:05-İzmir- Yürüyüşçüler Taksim'deki olayları anlatan ve Taksim'e destek mesajlarını ileten bir basın açıklamasının ardından Gündoğdu meydanına dönmeye başladı.

09:53-İzmir- Sevinç pastanesinden başlayarak yürüyüşçüler yolu trafiğe kapattılar. Halk yürüyüşçüleri pencerelere çıkarak alkışlıoyr.

09:32-İzmir- Gündoğdu meydanındaki çadır alanından Sevinç pastenesine doğru "Diren Taksim İzmir seninle" pankartı taşıyan İzmir'liler yürüyüşe başladı.

09:22-İstanbul- Gezi Parkı içinde açık revir oluşturuldu. Polis saldırısında yaralananlar sedye ile getirilerek tıbbi tedaviye alınıyor.

09:16 -İstanbul- Çatışmalar devam ediyor. Polis devamlı olarak gaz bombası atıyor. Az önce TKP 1920 parti sözcüsü Onur Balcı polisin hedef gösterek yaptığı bir atış sonrasında bacağından hafif yaralandı.

09:03 -İstanbul- Şu anda Taksim meydan atılan gaz bombaları yüzünden beyaz bir dumanla kaplanmış durumda.

08:55 -İstanbul- Odakule civarında çok sayıda TOMA var. İstiklal çevresinde iş makineleri var. Barikatları kaldırmaya çalışıyorlar.

08:34 -İstanbul- AKP medyası yine tek ses. Müdahale'nin sadece "küçük sol gruplara" yönelik olduğu iddiası tüm AKP medyasında yazılmaya başladı.

08:18 -İstanbul- Meydan'da en az 4 tane TOMA ve çok sayıda polis var. Tarlabaşı yönüne doğru çok miktarda gaz bombası basınçlı su sıkılıyor.

07:59 -İstanbul- Polis Gezi Parkına müdahalede bulunmayacağı "Alanda düzenleme" yapacağı anonsu ile Taksim Meydanına girmiş durumda. Tarlabaşı tarafında çatışma ve gaz bombaları ile müdahale sürüyor. Gümüşsuyu tarafından giren polis kolu AKM'nin üzerindeki pankartları indiriyor.

07:40 -İstanbul- Az önce Taksim meydanına müdahale başladı.

paylaş