KESK iş bıraktı, binler Taksim'de yürüdü

05 Haz 2013

KESK ülke genelinde yaptığı iki günlük grev çerçevesinde Taksim'de “Hükümet istifa” sloganlarıyla yürüdü.   Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu KESK, Gezi Parkı direnişinin halk direnişine dönüşmesi ile grev kararını öne alarak 4 Haziran 2013'te saat 14.00'de Galatasaray Lisesi’nin önünde toplanarak, Taksim meydanına yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişi, "Kesk'li Tutsaklar Onurumuzdur'', ''Taksim bizim, İstanbul bizim'', ''Güvenceli iş, insanca yaşam", "Güvenceli istihdam, ücret güvencesi istiyoruz", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" pankartı ve "Çapulcu öğretmenler yürüyor", "Marjinal öğretmenler yürüyor", "Devlet güdümlü sendika olmayacağız", "Çapulcular grevde", "Hükümet istifa" sloganları ile İstiklal caddesini inletti. Daha sonra Taksim Gezi Parkı'na gelen eğitim emekçileri burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Tosun, Gezi Parkı direnişinde yaşananları hatırlatarak, şunları söyledi: "Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, yapması gereken tek şey günlerdir polis şiddetiyle engelleyemediği bu halk iradesi önünde boyun eğmek ve bunun gereklerini yerine getirmektir. İstanbul’u gaza boğan, halka saldırı emri veren İçişleri Bakanı, İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürü görevden alınmalıdır. Tüm gözaltı ve tutuklamalar derhâl serbest bırakılmalıdır. Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası ve AVM yapılması planı iptal edilmelidir. Başta Taksim olmak üzere şehirlerin meydanlarına konulan toplanma yasakları kaldırılmalı, biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır" dedi.

Basın açıklamasında, 5 Haziran’da bir günlük uyarı grevi gerçekleştirecek olan KESK'in, Gezi Parkı direnişiyle ülkenin dört bir tarafına yayılan eşitlik, özgürlük ve demokrasi talebine kulaklarını tıkayanların, halkın canına kastedecek kadar gözünü karartanların ortaya çıkardığı vahşet tablosu ile yeni değerlendirme yapılarak, grevin 2 gün olarak belirlendiği de ifade edildi. Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na yapılmaya çalışılan değişikliklere de değinilerek yasanın kamuda kariyer ve liyakat ilkelerini tamamen ortadan kaldırmayı hedeflendiği ve iş güvencesinin yok edilmeye çalışıldığı belirtildi.

Son olarak basın açıklamasında KESK, DİSK, TTB ve TMMOB'un 5 Haziran 2013'de Türkiye genelinde iş bırakacağı belirtildi. Eylem grev halaylarının çekilmesi ile sona erdi.

paylaş