Tüm Türkiye direniyor

02 Haz 2013

Gezi Parkındaki ağaçların sökülmesiyle başlayan, artık AKP'nin her türden zorbalığına karşı başkaldırıya dönüşen direniş bugün de sürüyor. Sosyal medyadaki bilgi kirliliğine düşmeden tüm kentlerdeki eylemci dostlarımızdan gelen teyit edilmiş bilgiler ile tüm gün boyunca direnişi size ulaştırmaya çalışacağız.

Elinize geçen fotoğraf ve bilgileri posta@yenidunya.org adresine ulaştırabilirsiniz.

 

========= 4 HAZİRAN 2013 ==========  

02.25 Bugünlük yayınımıza ara veriyoruz.

01.50 AKP hükümeti ve polisinin gözü dönmüşlüğü devam ediyor. Antakya’da CHP gençlik kolları üyesi Abdullah Cömert isimli genç, polis tarafından kafasından hedef gözetilerek vuruldu. Cenazesi şu anda hastanede bekletiliyor. Abdullah Cömert'in son mesajı.

01.20 Dünyanın pek çok ülkesinden sanatçılar, sporcular, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler Gezi Parkı Direnişçilerine destek mesajları yayınlıyorlar. Günün ilk destek mesajı Arnavutluk'taki Politic Organisation'dan geldi.

========= 3 HAZİRAN 2013 ==========

24.00 Edirne'de saat 22.00'de Saraçlar caddesinde başlayan yürüyüş 24.00'de Zübeyde Hanım meydanında sona erdi. Eyleme 3.000 kişi katıldı. Mitingin sonuna doğru küçük bir faşist grup, eylemcilere saldırmaya kalktı. Kurulan güvenlik çemberi sayesinde faşistler olay yerinden uzaklaştırıldı.

22.10 Taksim'de durum sakin.

22.10 Ankara Meşrutiyet caddesinde polisten kaçan göstericiler bir apartmana sığındı. Apartmandaki bir kadın göstericilere saklanmaları için bodrumu gösterdi. Bunu gören polis evde küçük kızı ile tek başına olan kadını ve göstericiyi döverek gözaltına aldı. Polis ev basmaya da başladı.

onlar ümidin düşmanıdır sevgilim akar suyun meyve çağında ağacın serpilip gelişen hayatın düşmanı ... sana düşman, bana düşman, düşünen insana düşman vatan ki bu insanların evidir, sevgilim onlar vatana düşman

21.34 İstanbul Kocamustafapaşa'da toplanan binlerce kişilik bir kortej Başvekil caddesi üzerinden Millet caddesine doğru ilerliyor.

21.34 Tekirdağ'daki gösteriye Tekirdağspor taraftarları desteğe geldi. Çevreden vatandaşlar korna çalarak destek veriyor. Polis korna çalan arabalara ceza kesmeye başladı.

21.05 Gezi Parkının üstüne helikopterden renksiz ve kokusuz bir gaz atıldı. Alanda polis yok. Hâlâ eylemciler Taksim'de.

20.50 Mersin Barış meydanında toplanan kitle, Sahil Yolu'nu trafiğe kapattı.

20.35 Ankara'da Kuğulupark ve 100. yıl'da çatışmalar sürüyor.

20.30 ÇHD üyesi avukatlar İstiklal caddesinden yürüyerek Gezi Parkına geldiler. Avukatlar “Direnen halktır, selam olsun direnenlere” ve “Gaz bombası kimyasal silahtır, yasaklansın” pankartları taşıyor. Kitle avukatları alkışlarla ve sloganlarla karşılıyor.  Meydan yine dolmuş durumda. Sloganlar atılıyor, halaylar çekiliyor.

20.15 Tekirdağ'daki miting başladı. "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atılıyor. Tuğlalı Park'ta toplanan kitle isyan, devrim, özgürlük sloganları atıyor.

20.00 İzmir Gündoğdu meydanındaki mitingde kürsü konuşmaları başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası başkanı konuşuyor. "Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları atılıyor.

19.30 NTV'de istifalar devam ediyor. Dilara Eldaş'ın istifasının ardından haber prodüktörlerinden Ömer Faruk Aykar ve program yapan fotoğrafçı Mehmet Turgut istifalarını duyurdular. Çalışanların çoğunun da NTV yönetiminin tutumundan rahatsız olduğu biliniyor.

19.10 İzmir Gündoğdu meydanındaki miting başladı. Onbinler alanı doldurdu. Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, "Çapulcular burada" sloganları ile alana girdi.

18.55 Sosyal-İş'ten GREV açıklaması. Yarın önce DİSK'in kararı doğrultusunda 12.00 - 14.00 satleri arasında işyerlerinde bildiri dağıtımı yapılacak. Ardından ise KESK'in açıkladığı grev programına uygun şekilde ayın 4'ü ve 5'inde greve çıkılacak.

18.55 Manisa Manolya meydanında 300 kişilik bir grup eyleme başladı. Trafikteki araçlar korna çalarak destek oluyor.

18.51 DİSK’ten açıklama: “Hükümet durmazsa hayatı durduracağız!”

DİSK Yönetim Kurulu yarın Başkanlar Kurulu’nu acil olarak toplantıya çağırdı. Başkanlar Kurulu alınan kararların hayata geçirilmesi doğrultusunda eylem programını oluşturacak. İlk adımda, AKP faşizmine ihtar amacıyla yarın (4 Haziran 2013, Salı) saat 12.00-14.00 arasında tüm işyerlerinde ve alanlarda bildiriler okunacak.Çarşamba gününden itibaren AKP faşizmine karşı İHTAR EYLEMLERİ yaygınlaştırılarak sürdürülecektir.

18.50 Tekirdağ'da saat 20.00'de Tuğlalı Park'ta eylem yapılacak.

18.20 Ankara'daki polis müdehalesi tüm şiddeti ile devam ediyor. Çatışmada TKP 1920 üyesi 4 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi sürüyor. Kitle Kızılay'ı zorlamaya devam ediyor.

18.00 İzmir Gündoğdu meydanında saat 19.00'da miting yapılacak. Mitingin başlangıç yeri saat 18.30'da Alsancak iskele. İnsanlar şimdiden toplanmaya başladı. Herhangi bir polis müdehalesi yok.

17.36 Ankara Ziya Gökalp caddesinde toplanan 3.000 kişilik kitle Kızılay'ı zorluyor. Polis akrep adı verilen araçlardan yoğun bir şekilde gaz bombası atıyor.

17.30 Şu anda Mehmet Ayvalıtaş yoldaşımızın cenazesi 1 Mayıs mahallesindeki cemevinden kaldırılıp Çekmeköy mezarlığına doğru ilerlemeye başladı. 20 yaşında bir gencin ölümüne sebep olan iktidar bunun hesabını nasıl verecek. Cenaze SODAP, HDK, TKP 1920, Partizan, ESP üyelerinin aralarında olduğu kalabalık bir kitle tarafından kaldırılıyor.

16.45 Kızılay civarında çatışmalar yaşanıyor. Ankarada bugün yapılan toplantıda Kızılay Direniş Platformu adlı bir birlik kuruldu. Platform bugün saat 17.00'de Ziya Gökalp caddesindeki Mithatpaşa köprüsünün altında başlayıp Kızılay'a sürecek Gezi Parkına destek amaçlı bir miting yapma kararı aldı.

16.20 Polis bir Yarbay'ı yaraladı. Muğla'daki gösterilerde yetersiz kalan polis Jandarmadan yardım istedi. Bölgeye gelen Muğla İl Jandarma Komutanlığı Asayişten Sorumlu Komutan Yardımcısı Yarbay Necati Metin sivil giyimli bir şekilde göstericilerle görüşmeye gitti. Bu sırada polis gaz bombası atmaya başlayınca bombalardan biri Yarbay'ın gözünün üstüne geldi. Yarbay ameliyata alındı, gözünü kaybedebilir. Bu olay polisin şiddetinin ne kadar "kör" olduğunun en iyi göstergesidir.

14.50 KESK yarın öğlen 12.00'den itibaren 1,5 günlük grev kararı açıkladı. DİSK ve diğer emek örgütlerini de desteğe çağırıyor. Tüm çalışanlarına sabah işyerlerine gidip siyah giysi giyme ve siyah kurdele takma çağrısında bulundu.

14.30 Ege Üniversitesi'nde Rektör yardımcısı ile görüşen öğrencilere "YÖK'den emir var sınavları iptal edemem" cevabı geldi. Rektörlük işgali devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi sınava girmeyen öğrencilerin "mazeretli" sayılacağını açıkladı.

14.20 NTV'de program yapan Dilara Eldaş "Gerekirse simit satarım" diyerek istifa etti.

14.08 İstanbul'daki Kanyon alışveriş merkezinde binlerce eylemci var.

14.00 İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli'de pek çok üniversitede fiilen grev ve boykot var. Öğretim üyeleri yaygın bir şekilde derslere ve sınavlara girmiyor. Öğrenciler sınavlar ertelensin talebi ile yürüyüşler yapıyor. Kimi fakültelerde sınavların ertelendiği açıklansada öğrenciler bunun üniversite çağında olması ve resmî internet sitesinde duyurusunun yapılması talebi ile eyleme devam ediyorlar.

13.12 Gezi Parkı'ndaki semazenin gösterisi.

13.12 Ankara Akay caddesinden Kızılay'a yürümek isteyen kitleye polis saldırdı. Çatışma başladı.

13.05 Maslak'taki Doğuş Holding binası önünde toplanan kitle “Satılmış medya istemiyoruz” sloganları ile binaya girmeye başladı.

12.50 Boğaziçi Üniversitesi'nde Eğitim-Sen üyeleri Güney meydanda buluşarak eyleme başladı. "AKP şaşırdı, sabrımızı taşırdı" sloganları atıyorlar. 

12.22 Garanti Bankası borsadaki düşüşü gizlemek için sitesindeki borsa bilgilerini kapattı. Garanti Bankası aynı zamanda NTV'nin de sahibi olan Doğuş grubuna ait.

11.55 Direnişe Üniversitelerden selam var. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde binlerce öğrenci, öğretim üyesi ve üniversite personeli önce Rektörlüğe yürüdüler. ÖGB'nin kurmaya çalıştığı barikatı yıktıktan sonra bir açıklama yaptılar. Şimdi İktisat Fakültesi kantinine doğru yürüyorlar.

Ege Üniversitesinde binlerce öğrenci Rektörlük binasının kapısını kırarak işgale başladı.

11.50 Boğaziçi Üniversitesi Eğitim-Sen temsilciliği yaptığı açıklamada üniversite çalışanlarını 12.30 Güney meydanda toplanıp hükümeti uyarmaya çağırdı.

11.40 Borsanın sabahki açılışında borsa 30 saniyede 50 milyar lira değer kaybederek yüzde 8'lik düşüş yaşadı.

11.20 Osmanlı sarayında Taksim'e destek grevi. Muhteşem Yüzyıl'ın yapımcı, yönetmen, ekip ve oyuncuları grev kararı aldığını açıkladı.

10.40 Manisa polisi gücünün bir kısmını İzmir'e çektiği için "barışçı" olmaya karar verdi.

Manisa'da son üç günde yapılan bir dizi mitinge halkın katılımı on binleri buldu. Barışçıl bir hava içerisinde geçen eylemde emniyet müdürü göstericilerin arasına gelerek müdahale etmemek için ellerinden geleni yapacakları sözü verdi. Dün akşam saat 22.00 sularında Ulu Parkta dinlenen ve güç toplayan halk İstanbul, Ankara ve İzmir'de yaşanan olaylara tepki için tekrar yürüyüşe geçti. Polis göstericlere megafon verdi ve ses kabinlerinden slogan atımları için yardımcı oldu. Ayrıca Ankara, İstanbul ve İzmir'de polis şiddeti durmadıkça eylemlerin süreceği kararlaştırıldı.

Protestocular Manisa Akhisar'da Tahir Ün caddesi üzerinde 3.000 kişi ile toplandı. Taksim'e destek sloganları attılar. Manisa Turgutlu; Aralarında CHP, BDP ve demokratik kitle örgütlerinin desteği toplanan Eski Belediye binasının önünde toplanıp Taksime destek sloganları attı. Manisa Soma; Halk AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis uzun süre sonunda halkı geri çekilmeye ikna etti.

10.00 Şu anda Taksim'de durum sakin. Dün gece yarısı Muammer Güler yaptığı açıklamada gösterileri yasadışı ilan ederek saldırıları devam ettirecekleri sinyalini verdi. Eğitim-Sen 6 Nolu Şube grev kararı aldı ayrıca diğer tüm emek örgütlerini genel greve çağırdı. Şu anda DİSK-KESK ve ilerici emek örgütleri genel grev gündemi ile toplanmış durumda. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

04.40 Bir kaç saatliğine yayınımıza ara veriyoruz.

04.35 Şu anda Taksim genel olarak sakin. Polis İnönü stadı yakınındaki dozeri geri çekti. Eylemciler Taksim'de nöbet düzeninde bekleyişlerine devam ediyorlar.

03.30 Polis Beşiktaş Akaretler'den İnönü stadına kadar dozer ile barikatları yıkarak geldi. Şu anda İnönü stadının dibinde bekliyor. Yukarıya Taksim'e doğru harekete geçip geçmeyecekleri bilinmiyor.

02.50 Bir üzücü bilgi daha. Az önce Sabah Akkiraz'ın resmî twiter hesabına düşen bilgi.

En yakınlarımdan, ailem dediğim Ayvalıtaşlar eylem de ilk şehidini verdi;  Mustafa KEMAL Mahallesi otobanında eylem için biraraya gelen kalabalığa araba çarptı; Mehmet Ayvalıtaş (20) şehit oldu. 5 direnişçi yaralandı. Bedel ödemek eylemdeki ailemizin direncini kıracak değil. Başım sağolsun.. "Her yer taksim her yer direniş" Sabahat Akkiraz (güncelleme; SODAP'tan gelen mailde kişinin soyadı yanlış yazılmış. İlk ölüm haberi ile bu ölüm haberi tek haberdir)

02.20 Polis Beşiktaş'taki iş makinesini Başbakanlık konutu önüne geldiğinde yakarak durdurabildi. Kitle Gümüşsuyu üzerinden Taksim'e geri çekildi.

01.41 Beşiktaş'ta iş makinesinin yanına iki kamyon eklendi. Kitle ilerlemeye devam ediyor.

01.19 Beşiktaş'ta iş makinesi ile kitlenin ilerleyişi devam ediyor. Polis geri çekilmek zorunda kalıyor.

01.19 Beşiktaş'ta bir iş makinesini ele geçiren kitle, polis barikatının ve TOMA'ların üstüne ilerlemeye başladı.

01.10 İzmir Karşıyaka'daki AKP binası yanıyor.

00.55 Uluslararası hacker grubu Anonymous'un desteği devam ediyor. AKP, Resmî Gazete, Cumhurbaşkanlığı, İstanbul Emniyet müdürlüğü.... sitelerine erişilemiyor. Tüm bu olayların yaşandığı ülkede Tayyip Erdoğan yarın sabah Kuzey Afrika gezisine çıkıyor. Umarız orada kalır.

00.46 ANKARA SON DURUM: Bahçeli, Dikmen, Çayyolu, Keçiören ve Tuzluçayır' dan kitle Kızılay' a doğru ilerliyor. Eskişehir çevreyolu büyük bir kitle tarafından ulaşıma kapatıldı. Dikmen ve Abidinpaşada polis barikatı kurulmuş durumda

00.40 Mersin’den Gezi Parkına Direniş Desteği Devam Ediyor! Mersin’de şu anda Pozcu civarında çatışmalar devam ediyor. Emniyet ilginç bir taktik geliştirmiş olacak ki halkta psikolojik baskı yaratmak için şehrin elektriklerini kesiyorlar. Halkın bir kısmı Barış Meydanına çekildi, bir kısmı ise ara sokaklara dağıldı. Çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Sivil polisler ara sokaklara eylemci avına çıkmış durumda. Sayısı belli olmamakla birlikte gözaltılar devam ediyor.

00.30 Ankara'da gözaltılar için karakollar yetmiyor. İnsanları Akköprü semtindeki Emniyet’in spor salonuna hapsettiler.

00.30 İnönü stadı çevresinde çatışmalar sürüyor. Kitle devirdikleri polis otobüsünü barikat yaptı.

00.25 Ankara'da Kurtuluş Metro girişi yakınlarında kitlenin içine dalan bir araba üç kişiyi yaraladı. Kitle Kızılay'a girmek için çatışmaya devam ediyor.

00.10 Üzücü bir haber. SODAP'lı dostlarımızdan gelen bilgi;

1 Mayıs Mahallesi’ndeki Protestoda Bir Gösterici Hayatını Kaybetti
İstanbul’da 1 Mayıs Mahallesi’nde Taksim olaylarını protesto eden halk, saat 22.00 civarı TEM bağlantı yolunu trafiğe kesmek istedi. Bu sırada bir aracın göstericilere çarpması üzerine Sosyalist Dayanışma Platformu üyesi Mehmet Kartal hayatını kaybetti. Yaralanan iki kişi Göztepe devlet hastanesine kaldırıldı.
(SODAP haber merkezi) (güncelleme; SODAP'tan gelen mailde soyadı yanlış yazılmış. Ölen dostumuzun adı Mehmet Ayvalıtaş'tır)

============= 2 HAZİRAN 2013 =============

23.55 Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi eylemcilerin eline geçti.

23.40 Anonymous grubundan uluslararası destek. Şu anda Emniyet ve valiliğin sitesi açılmıyor. (www.iem.gov.tr, www.istanbul.gov.tr)

23.30 Ankara Batıkent'te halk caddeyi trafiğe kapatıp binlerce kişi ile Kızılıy'a doğru ilerlemeye başladı.

23.20 Beşiktaş Akaretlerde çok şiddetli çatışmalar sürüyor. Tırlar'dan barikat kuruldu.

23.10 Halk TV'nin internet sitesi hacklendi. Gösterileri yayınlayan iki kanaldan biri olan Halk TV'yi internetten izlemek icin şu linki kullanabilirsiniz. http://www.ustream.tv/channel/halktvcanli

23.07 Ankara'da göstericilerin bir kolu Kolej semtinde barikat kurmuş durumda. Tuzluçayır'dan gelen kol ise Kızılay girişinde çatışıyor.

23.00 İzmir, İstanbul, Ankara çok sayıda semtte eylemler var. Halk sokaklarda tencere tava çalıyor. Hükümet istifa sloganları atıyor. Eylem olan semtler tek tek yazamayacağımız kadar çok.

22.55 İzmit'te halk ile polis arasında çatışmalar başladı.

22.52 Ankara Tuzluçayır'dan yola çıkan kitle yolda katılımlarla büyüyerek onbinleri buldu. Kitle şu anda Kızılay'da.

22.45 İstanbul Gazi mahallesinde karakolun alt sokağında binlerce kişi polisle çatışıyor. İsmetpaşa caddesi göstericilerin elinde.

22.40 İzmirde de halk sokakta. Yollarda hükümeti protesto ediyorlar. İnsanlar tencere sesleriyle destek veriyor. "Çapulcular burada" sesleri yukseliyor. İzmir'in her noktasi (Karşıyaka, Alsancak, İkiceşmelik...) böyle.

22.33 Bursa'da halk Teleferik Cemevinde toplandı. Sokakları dolaşarak "Hükümet istifa, her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıyor. 

22.30 Ankarada polis Çağ hastanesini basmaya çalışıyor. Doktor hasta hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese saldırıyor.

22.11 İstanbul Gazi mahallesindeki protestoya polis saldırdı. Halk polis ile çatışmaya başladı.

22.08 İstanbul Çekmeköyde yol trafiğe kapatıldı.

22.08 Ankara ve İstanbul'da çok sayıda semtte halk sokaklarda. Semtleri tek tek yazamıyoruz.

22.04 Ankara'da en az 5 otobüs dolusu gözaltı var.

22.03 İstanbul Beşiktaş'ta son bir saattir çatışmalar var.

22.00 Ankara Kızılay AVM merkezinin çevresi polis tarafından sarılmış durumda. Polis içeridekileri tek tek coplayarak gözaltına alıyor.

21.55 Gülsuyu E-5 Eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı.

21.40 Polisin Ankara'da CHP binasının etrafını sardı. Dışarıdan tüfekler ile binanın içine gaz bombası atıyor.

21.40 Ankara'da Çağ hastanesine polisin saldırısı sonrasında gelen yaralılardan birinin durumu ağır. Polis saldırısı olanca şiddeti ile devam ediyor.

21.33 Ankara'da Mülkiyeliler Birliği polis tarafından basıldı. Çok sayıda gözaltı var. Ankara polisi gördüğü herkesi gözaltına alıyor.

21.20 Ankara'da Meşrutiyet caddesindeki Çağ hastanesine polis geldi. Doktorlar dışarı çıkıp polisi gaz atmaması için uyarınca polis doktorları hırpaladı.

21.10 Ankara Konur sokak civarında polis yaygın bir şekilde gözaltıya başladı.

21.10 Ankara'da polis çok şiddetli bir saldırıya geçti. Eylemciler Kızılay'dan ara sokaklara çekildi. Çevredeki hastanelere sığınanlar var.

20.55 Göstericilerin içine dalan aracın siyah renkli Renault Laguna olduğu ve plakasının 61 AS 6953 olduğu bilgisi geldi. Araç Sıhhiye yönüne doğru kaçtı.

20.54 Ankara Kızılay'da halk barikat kurup ateş yakmaya başladı.

20.50 Kütahya'da bin kişinin üzerindeki bir kitle öğlen saatlerinde eyleme başladı. Bir süre sonra polis saldırıya geçti. Çatışmalar devam ediyor.

20.40 İstanbul Kartal meydandaki kitle oturma eylemine başladı.

20.35 Ankara'da göstericilere çarpan aracın polislerin arasından geldiği bilgisine ulaştık. Yaralı sayısı net değil. İki ile beş arasında sayılar dolaşıyor.

20.31 Ankara Kızılay'da arabanın çarptığı yaralıları almak için gelen ambulansa ve yaralıların üstüne çok yoğun şekilde gaz bombası atılıyor. Göz gözü görmez halde.

20.28 Ankara Kızılay'da direniş devam ederken sivil bir araba kitlenin içine daldı. İki göstericiye bilinçli şekilde çarparak göstericileri yaraladı.

20.10 İstabul Kartal'da binlerce kişi toplanıp Kartal meydana doğru yürüyüşe geçti.

20.10 Ankara Bakanlıklar'daki barikat Ziya Gökalp caddesine doğru geri çekildi. Siyaset temsilcileri eylemin ne şekilde sürdürüleceği üzerine toplantı yapıyorlar.

19.20 Ankara'da çatışmalar tüm yoğunluğu ile devam ediyor. Kızılay eylemcilerin elinde. Eylemciler Kızılay'dan Başbakanlığa doğru ilerlemeye çalışıyor. Eylemciler Başbakanlığa 50 metre kala uzun süredir barikat kurmuş durumda. Rüzgâr eylemcilere doğru yoğun bir şekilde esiyor. Bu polisin attığı gazın etkisini yoğunlaştırıyor.

18.10 Taksim meydanındaki miting bitti. Eylemin bitmiş olmasına rağmen parktaki nöbetin devam edeceği duyuruldu.

17.20 Şimdi Grup Yorum sahnede. (İstanbul)

17.15 İşçi Partisi ile BDP arasında bir itiş kakış yaşandı. Araya sol yapıların girmesi ile olay yatıştı.

17.10 Kardeş Türküler müzik grubu sahnede. (İstanbul)

17.00 Hava-İş başkanı Atilla Ayçin ve bir THY işçisini konuşma yaptı. (İstanbul)

16.55 Ankarada yaralananlara doktorlar müdahalede bulunuyor.

16.48 Grup Emeğe Ezgi sahnede. Nazım Hikmet'in "Vatan Haini" şiirini okuyarak başladılar.

16.40 Kürsüden Ankarada polis saldırısının olduğunun duyurulmasından sonra kitle AKP ve Polisi yuhlayan sloganlar atmaya başladı.

16.30 Hava-iş (THY) direnişçileri alana girerlerken yoğun bir şekilde alkışlandı.

16.21 Ankarada Mülkiyeliler Birliğinin sokağında bir eylemci polisin attığı biber gazı kapsülü yüzünden gözünden yaralandı. Ambulans gelmesi bekleniyor.

16.15 Taksim Dayanışması adına Arzu Çerkezoğlu bir açıklama okudu. Açıklamada 4 talep sıralandı.

  1. Tüm Türkiye'de eylemlerde gözaltılar alınanlar derhal serbest bırakılsın.
  2. Topçu Kışlası vb. talan projeleri iptal edilsin.
  3. Eylemlere saldırı emrini veren sorumlular istifa etsin
  4. Taksim’deki eylem yasağına son verilsin

16.02 Eylemcilerin Ankara Kızılay'daki gösterisi devam ediyor. Polis gaz bombası atmayı kesti. Bakanlıklar yönünde polis barikatı var.

16.00 İstanbul'da Taksim alanı tamamen doldu. İnsanlar halay çekiyor, marşlar söylüyor. Hilmi Yarayıcı'nın ardından Pınar Aydınlar kürsüye çıktı. Şu anda da DİSK  yöneticisi Arzu Çerkezoğlu konuşuyor.

15.50 Ankara Kızılay'daki kitle Bakanlıklara doğru yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polis gaz bombası saldırısına başladı. Kitle yürümeye devam ediyor.

15.35 İstanbul'da Hilmi Yarayıcı binlerce kişiden oluşan bir koro ile birlikte şarkılar söylüyor.

15.30 Avukat Can Atalay kürsüde yaptığı konuşmada "Gözaltıların hepsinin bırakılmak zorunda kalındığını" açıkladı.

TTB'den adına yapılan açıklamada ise “Hastanelere toplamda 1500 kişinin başvurduğu bunlardan beşinin ağır yaralı olduğunu açıklandı. Bir kişinin ise bir gözünü kaybettiğini açıklandı.”

15.10 Ankara Kızılay'da küçük bir kaç çatışmanın ardından polis alanı terketti. Şu anda aralarında az sayısa ülkücünün de bulunduğu bir kitle "faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıyor. Polisin çekilmesinden sonra Kızılay'daki kitle onbin kişiyi buldu.

14.50 İstanbul'da alana gelen bir seçim otobüsü üzerine kürsü kuruldu. Şu anda sunucu konuşma yapıyor. Birazdan demokratik kitle örgütü temsilcileri konuşma yapacak. Ardından aralarında Grup Yorum'un da olduğu sanatçılar konser verecekler. Alana katılım artıyor.

14.30 Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada "Ben diktatör değilim" dedi.

14.10 Liseli gençler Elmadağ'dan meydana doğru "Hükümet istifa" sloganları ile yürüyor.

14.00 İnsanlar akın akın Taksim meydanını dolduruyor. "Faşizme karşı omuz omuza", "Hükümet istifa" en çok atılan sloganlar arasında. Otobüsler Elmadağ ve Tarlabaşına kadar çalışıyor. Meydanda polis yok, sorun yok.

11.50 Suriye'li Bakan Orman Zoabi dün yaptığı açıklamada ‘Türk halkı böyle bir şiddeti hak etmiyor. Erdoğan şiddet içermeyen bir politika izleyemiyorsa istifa etmeli’ dedi.

11.00 İstanbul güne yağmurla başladı. Şu anda eylemciler İstiklal caddesi ve Taksim Meydanındaki çöpleri topluyorlar.  Saat 14.00'de Taksim'de büyük bir miting yapılacak. Tüm İstanbul halkı haklarına sahip çıkmak için Taksime!

paylaş