Taksim direnişi sürüyor

31 May 2013

Gezi parkı nöbetçilerine sabaha karşı yapılan polis saldırısıyla başlayan direniş diğer kentlere de yayılıyor.

09.00 / İstanbul - İstanbul halkı bütün gece eylemlerini sürdürdü. Beylikdüzü'nden, Ataşehir'e Anadolu ve Avrupa yakasında binlerce kişi sürekli eylemdeydi. Taksim çevresinde sürekli çatışlamalar yaşandı. Aralıksız bir şekilde ikinci güne devreden eylemler büyüyor. Medya yoğun bir ambargo uyguluyor. Sabaha karşı bir kitle Kadıköy'den yola çıkarak Boğaziçi Köprüsünü yürüyerek geçti. Beşiktaş'ta önleri kesilen kitle çatışmaya başladı. İstanbul'da bu saat itibariyle Metrobüs seferleri durduruldu. Taksim çevresinde de binlerce kişi var.

02.08 / İzmir - Polis İzmir'de Alsancak'ta ikinci kordonda toplanan kitleye müdahale etmeye başladı. TOMA'lar ve gaz bombları ile yapılan müdahale sonrasında kitle ara sokaklara doğru çekilerek direnişe geçti.

02.00 / İstanbul - Çatışmalar yer yer devam ediyor. İstanbul'un çeşitli yerlerinde halk camlara çıkıp tencere çalarak, alkışlarla ve ıslıklarla protesto gösterileri yapıyor. Kurtuluş, Harbiye, Şişli ve Cihangir'de halk pencerelerde.

01.40 / İstanbul - Taksim çevresinde çatışmalar sürüyor. Beşiktaş ve Kadıköy'de de eylemler var. İstanbul'un her yeri eylem alanına döndü. Kurtuluş'ta halk pencerelere çıkıp tencere çalarak protesto gösterisi yaptı. Araçlar topluca korna çalarak eylem yapıyor.

Şu an itibariyle Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne başvuran yaralı sayısı 212'ye yükseldi. Bu sayıya diğer hastanelere başvuranlar ve Makine Mühendisleri Odası'nda kurulan revire gidenler dahil değil.

00.28 / İstanbul - Polis İstiklâl Caddesi'ni kontrol altına aldı. Ara sokaklarda çatışmalar yer yer devam ediyor. Kitlenin bir bölümü Tarlabaşı üzerinden Unkapanı yönüne doğru çekiliyor.

00.16 / İstanbul - Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne gelen yaralı sayısının 187 olduğu öğrenildi. Bu arada ara sokaklarda direnen halka yeşil lazer ile nişan alıp gaz bombası attıkları yönünde bilgiler geliyor.

1 Haziran 2013 / 00.06 / İstanbul - Ara sokaklara çekilen kitlenin direnişi sürüyor. Polis Cadde üzerinde. Ara sokaklardaki insanların yeşil bir ışık tutuyor. Görgü tanıkları ışığın hedef almaya yarayan lazer ışığı olduğunu bildiriyor.

23.58 / İstanbul - Saldırı sonrasında kitlenin bir kısmı Mis Sokak bir kısmı Büyükparmakkapı Sokak'a doğru çekildi. Direniş devam ediyor.

23.49 / İstanbul - İstiklâl Caddesi'ndeki gruba müdahale başladı. Grup ilk başta Mis Sokak civarına çekildi. Polis müdahaleyi sertleştirmeye başladı.

23.40 / İstanbul - sendika.org direnişin Harbiye kolunun Gezi Parkına girdiğini duyurdu.

23.39 / İzmir - Yaklaşık 500 kişilik bir grup Alsancak Sevinç Pastanesinin önünde yolu kapatarak oturma eylemi yapmaya devam ediyor. Taksim ile dayanışma sloganları atılıyor.

23.26 / İzmir - İzmir'de bugün yapılan eylemin ayrıntılarını anlatan haberimizi aşağıda sunuyoruz:

Taksim Gezi Parkı direnişine yapılan faşist saldırı karşısında İzmirli emekçiler sessiz kalmadı.

Saat 18:30’da Sümerbank önünde toplanan demokratik kitle örgütleri, KESK ve siyasi partiler bir basın açıklaması yaptı. Eylemde TKP 1920’de ön saflarda yerini aldı.

Basın açıklamasında; Taksim gezi parkında polisin yaptığı vahşi saldırının direnişle püskürtüleceği, Taksim mücadelesinin onurlu olan, AKP’nin faşizan tutumlarına direnen tüm insanları kapsadığı belirtildi.

Aynı zamanda polisin gaz bombalarıyla yaşamını yitiren Metin LOKUMCU anıldı. Dün Reyhanlı’da öldürülen insanlarla bugün Taksim’de direnenlerin aynı safta yer aldığı dillendirildi. Taksim’in sermayeye teslim edilemeyeceği, halkın yarattığı değerlere sahip çıkacağı dillendirildi.

Taksim’i savunmak yaşamı savunmaktır! Basın açıklamasının ardından Alsancak’a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca çevredeki insanların alkışlarıyla desteklenen kitle her adımda biraz daha kalabalıklaştı.

Kıbrıs şehitleri caddesinden yürüyüşe devam eden kitle Gündoğdu Meydanı’nda kısa süreli oturma eylemi yaptı. Oturma eylemin ardından AKP’nin Basmane İlçe binasına doğru yürüyüşe geçen kitle yol boyunca “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Taksim kızıldır kızıl kalacak!”, “Taksim’de düşene dövüşene bin selam!”, “Kahrolsun faşizm!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” , “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek!” sloganları attı.

AKP’nin miadı doldu AKP İlçe Örgütü’nün önünde kararlı duran ve oldukça kalabalık olan kitleye polis tazyikli gazlı suyla saldırdı. Kitlenin kararlı duruşu devam ediyor. Kitle Taksim özgür kalana dek alanı terk etmemekte kararlı.

23.13 / İstanbul- Osmanbey ve Nişantaşı bölgelerinde de çatışmanın sürdüğü Osmanbey'de halk otobüsünden barikat yapıldığı yönünde bilgiler geliyor. İstiklal'deki kitle direnişini sürdürüyor.

23.06 / İzmir - İzmir Fuar civarında çatışmalar sürüyor.

22.59 / İstanbul - İstiklal Caddesi'ndeki kitle Fransız Konsolosluğu ve Mis Sokak arasında bekleyişini sürdürüyor. Polis sık sık ses bombası ve gaz bombası atıyor. Gümüşsuyu ve Tarlabaşı yönünden de Taksim zorlanıyor. TOMA'lar ve panzerlere sık sık su takviyesi yapılıyor. Asıl çatışma İstiklâl Caddesi üzerinde yoğunlaşıyor.

22.49 / Ankara - Kuğulu Parkta bekleyen kitle yavaş yavaş azalmaya başladı. Kızılay yönüne doğru yürüyenlere polis saldırıyor. Kızılırmak civarında polis TOMA ve gaz bombası ile saldırmaya başladı.

22.15 / İstanbul - Onbinlerce insan Taksim'i kuşatmış durumda. Polisin attığı ses bombaları ve gaz kitleleri artık geri püskürtemiyor. AKP baltayı taşa vurdu. Halkın öfkesi önünde duramayacak. Kitle Taksim Meydanına ve Gezi Parkına girmeden dağılmama sözü veriyor.

21.20 / İzmir - İzmir'de 10 bine yakın yurttaşın katıldığı eyleme polis müdahale etti. Kitlenin direnişe geçti. Polisin sert saldırısı karşısında İzmirliler direniyor.

20.33 / Ankara - Kuğulu Park'ta toplanan kitlenin sayısı giderek artıyor. Parktan Kızılay'a doğru yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Bir süre sonra müdahale durdu. Bir yandan Parkta bekleyiş de sürüyor. Kitlenin coşkusu çok yüksek. Atatürk Bulvarında bir şerit trafiğe kapatılmış durumda

19.20 - Taksim direnişi diğer kentlere de yayılıyor. Ankara Kuğulu Park'te toplanan 5.000 aşkın yurttaş mesai saatinin bitiminden itibaren giderek kalabalıklaşıyor. Kitle sık sık "Her yer Taksim her yer direniş", "Hükümet istifa", "Faşizme karşı omuz omuza" şeklinde sloganlar atıyor. Parkın dışına taşan kitle yolu trafiğe kapatmış durumda.

16.55 - Çatışmalar hâlâ sürüyor. Sainte Pulcherie lisesi abluka altında öğrencilerin çıkmasına izin verilmiyor. Bu arada Sıraselviler'de bir grup toplanmış durumda. Polis TOMA ve panzerlerle Sıraselviler'i kapatmış.

16.50 - Saat 19.00'da meydanda basın açıklaması yapılacak. Sendikalar ve demokratik kitle örgütleri çağrı yapıyor.

_______________________________

Sabah yapılan basın açıklamasından sonra da saldırıya geçen polise karşı direniş gün boyu sürdü. Harbiye, İstiklâl Caddesi, Tarlabaşı, Sıraselviler, Taksim Metrosu, Taksim meydanı polis saldırısına ve direnişe tanıklık ediyor.

 

Oturma eylemine de saldırdılar

Sabah saat 10.00’daki basın açıklamasından sonra saldırıya geçerek kitleyi dağıtmaya çalışan polise karşı direnişe geçen halk saatler boyunca ısrarla toparlanmaya çalıştı. Milletvekilleri de polis şiddetine uğradı. Bir ara gezi parkındaki barikatları aşıldı ama polis yine yoğun bir gaz saldırısı gerçekleştirdi. Daha sonra saat 12.00 sularında Taksim Tramvay Durağı’nda oturma eylemine geçildi. DİSK’in çağrısıyla gerçekleştirilecek basın toplantısı beklenmeye başlandı.

Basın açıklaması sırasında ise DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu’nun konuşması sırasında polis yine gaz ve TOMA’larla saldırıya geçti.

Metroya da gaz sıktılar

Kitle İstiklâl Caddesi, Tarlabaşı, Sıraselviler ve Meto istasyonunda polis saldısından korunmaya çalıştı. Bu sırada Metro istasyonuna da gaz sıktılar. Yaklaşık on kişi Metroda fenalık geçirdi.

Saat 15.00 sularında CHP milletvekillerinin meydanda basın açıklaması yapmaya başlamasıyla polisin tüm saldırılarına rağmen yine bir toplanma gerçekleştirildi. Basın açıklaması sırasında polis çevredeki müdahalelerini sürdürdü. Meydanda toplanan kitlenin sayısının artması üzerine polis buraya da müdahale etti.

100’e yakın yaralı var

İstanbul Tabip Odası Danışma Kurulu Üyesi Hüseyin Demirdizen'in verdiği bilgiye göre hastanenin Acil Servis bölümüne çok kısa sürede 100'e yakın yaralı getirildi. En az 50 kişinin ise kafasından yaralandığı ve dikiş atıldığı öğrenildi.

Yaralılar arasında BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder de yer alıyor. Polisin biber gazından etkilenen ve sırtına gaz kapsülü isabet eden Önder, Taksim İlk Yardım Hastanesi'ne kaldırıldı. Önder müşahade altında tutuluyor. Sezgin Tanrıkulu’nun da yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı yönünde bilgiler geliyor.

Taksim İlk Yardım Hastanesi'ndeki durumu ağır yaralılardan biri polisin hedef alarak ateşlediği gaz bombası yüzünden kafatası çatlayan ve ameliyata alınan Mısır uyruklu Lavna Allani. Bir kişinin iki kolunun, bir kişinin köprücük kemiğinin kırıldığı öğrenildi. Ayrıca kafa travması geçirenler de var. Polis olaylar sırasında plastik mermi de kullanıyor.

Son gelen bilgilere göre polis Taksim bölgesinde kimlik kontrolleri yapıyor. Gözaltı haberleri de geliyor. Polis ara sokaklarda sık sık halka saldırarak gaz bombası atıyor.

paylaş