Taksim Gezi Parkı’nda ikinci şafak operasyonu

31 May 2013

İkinci kez şafak vakti gezi parkındaki vatandaşlara saldıran AKP hızını alamıyor. Müdahaleden sonra saat 10.00’da Divan Oteli önünde yapılan basın açıklamasına da saldırdılar.

Saat 04.30 sularında başlayan saldırıda parkın içine TOMA’larla girdiler. Yine yoğun bir şekilde gaz kullanıldı. Parkta bulunan milletvekilleri de saldırıdan etkilendi. Ardarda devam eden saldırılar sırasında gezi parkı polis bariyerleriyle kapatıldı. Yıkım tekrar başladı.

Yaralılar var

Saldırı anında yurttaşların çekildiği yöndeki bir duvar çöktü. Yaralılar var. Olay anından itibaren Taksim İlk Yardım Hastanesi’ne 60 yaralı ulaştırıldı. Yaralılardan 6’sında kafa travması var. Bir öğretmenin ise bacağı kırıldı.

Polis müdahalesi tepki çekti

Olaylar sırasında saat 10.00’da Divan Oteli önünde basın açıklaması yapılacağı duyuruldu. Basın açıklamasına kadar polis saldırıları sürdü. Parkın etrafındaki herkese saldıran polis kahvaltı yapan, işine giden, oradan öylesine geçen insanlara dahi saldırdı. Toplu taşıma araçlarındaki yurttaşlar da gazdan etkilendiler. Polis saldırıları sırasında araçlarıyla bölgeden geçenler yolu trafiğe kapatarak polisin hareketine engel olmaya çalıştı. Korna çalarak polisi protesto ettiler.

Divan Oteli önündeki basın açıklamasına katılım yoğun bir şekilde sağlanabildi. Basın açıklamasında İstanbul Tabip Odası’ndan Hüseyin Demir Dizen ve CHP Milletvekili İlhan Cihaner konuşma yaptı. Basın açıklamasının sonunda polis tekrar yoğun bir şekilde saldırdı. Saldırıdan etkilenenlerin bir kısmı Divan Oteli’ne sığındı. Polis saldırısının bir ucu İstiklal Caddesi’ne bir ucu Harbiye’ye kadar yayıldı.

Taksim Dayanışması tarafından yapılan basın açıklamasının tam metni şöyle:

Tüm gün ve gece boyunca Taksim Gezi Parkı’nda her yaş ve gruptan 50 bin kişinin barış içinde şarkılar söyleyerek, film izleyerek, kitap okuyarak katıldığı protestoya polis sert bir şekilde müdahale etti. Parkta bulunanlara park içinden ve caddeden tazyikli su ve gaz bombaları ile iki yönlü ani bir müdahalede bulunuldu ve orada bulunan insanlar acımasızca dağıtıldı. İnsanlıkdışı bu müdahale sonucunda parkta bulunan bir çok arkadaşımız yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

Bu sırada parkta bulunan Milletvekilleri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Valiliğe ulaşmaya çalıştılar fakat bir muhatap bulunamadı. Polise doğru görüşmek üzere müdahale öncesi yönelen arkadaşlarımız ve vekillerin arasından çıkan maskeli 4 kişi polislere şişe ve taş atarak polis müdahalesi ile koşarak polislere doğru yöneldi ve aralarında kayboldu. Provokatör olduğunu düşündüğümüz bu kişiler, Taksim Dayanışması bileşenlerinden herhangi birine üye değildir. Polis kayıtları bu kişilerin tespitini yaparak provokasyonu gerçekleştirenleri açıklamalıdır. Taksim Gezi Parkı protestosu, kurgulandığı çok net olan bir provokasyonla sona erdirilmiştir. Gün içinde Taksim Dayanışması tarafından yeni bir açıklama daha yapılacaktır.

Taksim Gezi Parkında polis tarafından, barış içinde şarkı söyleyen insanlara yapılan acımasız ve insanlık dışı müdahaleyi kınıyoruz.

paylaş