DİSK’ten Taksim Gezi Parkı açıklaması

30 May 2013

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim Gezi Parkı’na ilişkin açıklama yaptı.

DİSK'in, iktidarın Taksim Gezi Parkı’na ve yaşam alanlarını savunan insanlara saldırısına ilişkin açıklaması:

“İKTİDAR HAYATI HEDEF ALDIĞINDA, HAYAT İKTİDARA DİRENİŞ OLUR!” Gezi Parkı rantçıların, paraya tapanların değil, yaşam alanlarına sahip çıkanların tarihî mirasıdır!

Sermayenin azgın temsilcileri, İstanbul’u yerle bir edip yeni rant alanları inşaa etmek üzere verdikleri sözü tutmaya ant içtiklerini bir kez daha gösterdiler. Kentteki her tarihî binayı otel, her arsayı beton bina, her parkı AVM, her ağacı kereste ve kamusal alanları kendi özel mülkiyeti olarak gören saltanatçılar 3. köprünün temelini atarken “Gezi Parkı’nın katli için de karar verdik” diye buyurdular. Kamusal yaşam alanlarını savunan insanların üzerine biber gazlarıyla, coplarıyla, panzerleriyle, tomalarıyla bir kez daha yürüdüler.

Kentsel talan süreci şimdi toplumsal yaşamımızın belleği olan meydanlarımızı ortadan kaldırmaya yönelmiş durumda. Gökdelenlerin, AVM’lerin, toplu konutların, otoyolların, katledilen ormanların, yok edilmek istenen parkların, yıkılan tarihî binaların, yapımına başlanan rantsal köprülerin kıskacındayız şimdi.

Siyasal iktidar geçmişin anısını yok etmekte kararlı. İstanbul sil baştan yeniden dizayn edilirken, tarihi de yeniden yazılmak isteniyor.

Bu tutumuyla “Kentin sadece iki sahibi vardır” diyor sivil dikta: “İktidar ve piyasa!”   İkisi de aynı kapıya çıkıyor, sermayenin sınırsız egemenliği! Bizlere sunulan seçenek ise ya müşteri, ya da “marjinal suçlu” olmak.

İstanbul, Türkiye işçi sınıfının, yaşamını sürdürmek için emeğini satmak zorunda olan milyonların acılarının, özlemlerinin, umutlarının kentidir. İstanbul emeğin başkentidir. Ve öyle de kalacaktır!   AKP hükümetinin kâr hırsıyla gözü dönmüşçesine saldırmasını kınıyor, yaşam alanlarımız için günlerdir, aylardır canla başla mücadele eden insanlarımızın mücadelelerini yürekten selamlıyoruz.,   Yanlarındayız, yanlarında olacağız!

paylaş