Metal işçileri iş bıraktı!

30 May 2013

DİSK/BMİS, MESS’in toplantıyı iptal etmesi üzerine örgütlü olduğu tüm fabrikalarda iş bıraktı.

Birleşik Metal İş Sendikası’ndan yapılan açıklama;

Grup toplu iş sözleşme sürecinde bildik oyunlar oynanmaya devam ediyor.

Metal işçilerinin geçtiğimiz dönemden başlayarak her geçen gün yükselen mücadelesi, işbirlikçi dayatmacı toplu sözleşme düzenini ciddi biçimde sarsmaya başlayınca, bu düzenin iki temel aktörü değiştik mesajları vermeye başladılar.

Önce işbirlikçi sendika ben değiştim, bu dönem sözleşme dönemi, ezberleri bozacağız dedi. Şimdi gelinen noktada sözleşmeyi nasıl bitiririm telaşına kapılmış durumda. Ardından MESS değiştim, hiçbir şey eskisi gibi olmayacak dedi. Dayatmacılık yapmayacağız dedi. Genel sekreterini kurban etti.

Ancak bugün itibarı ile ortaya çıkmıştır ki, işbirlikçi ve dayatmacı düzenin çarkları metal işçilerinin haklı mücadelesinin önüne geçmek üzere işlemeye başladı. Çünkü biz ortak mücadele, ortak grev talebinde bulunduk.

Çünkü biz ortak grev uygulama tarihi ilan edelim dedik.

Çünkü bizim için metal işçilerinin çıkarları ortaktır ve bizim onların çıkarından ayrı özel bir çıkarımız yoktur.

Onlar ise sermayenin çıkarlarına hizmet etmekle görevli olduklarını bir kez daha kanıtlıyorlar.

Televizyon ekranlarından sözleşmeyi imzalayacağını deklare edenler bugün saat 14.00’de baskın bir toplantı yapıyorlar. Üstelik bu toplantı Birleşik Metal İş’le yapılacağı açıklanan toplantı iptal edilerek yapılıyor.

Metal işçileri bundan önce işbirlikçi dayatmacı düzenin oyunları ile çok yüzyüze kaldılar. Yeni bir ihanetin kokusu yükselmeye başladı.

Bu nedenle, bugün saat 14:30'dan itibaren örgütlü olduğumuz MESS üyesi işyerlerinin hepsinde yarım saatlik iş bırakıyoruz.

Tüm metal işçilerini de bu iş bırakma eylemini destek vermeye çağırıyoruz.

Hiçbir dayatmayı kabul etmeyeceğimizi ilan ediyoruz.

Kurumlar arasındaki ilişkilerde nezaketsiz ve dayatmacı tavır ve davranışlar geçmiş ve gelecek tüm ilişkileri olumsuz etkileyecektir.

Sendikamız bu çerçevede, MESS’le yürütülen tüm toplu sözleşme görüşmelerini ve kurumsal diğer ilişkileri asgari düzeye indirme kararı almıştır. Tarafımızdan herhangi bir görüşme talebinde bulunulmayacaktır.

BMİS tarafından yapılan açıklama sonrası metal işçileri yoğun katılım ile iş bırakmaya başladı. Yarım saat süren iş bırakmaların fabrikalarca sürdürüldüğü gelen haberler arasında…

Kayseri Sinfer’de 300 işçinin bırakması üzerine, çevik kuvvetin fabrika bölgesine geldiği ve basının haber yapmasını engellediği bildirildi.

paylaş