Cenevre-2 toplantısı engelleniyor

30 May 2013

Suriyeli çeteler, siyasal çözümün tartışılacağı Cenevre-2 toplantısını engellemek için çalışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu SMDK'nin politik çözümü önlemek ve askerî müdahaleyi sağlamak için her şeyi yaptığını söyledi.

Kübalı muhatabı Bruno Rodriguez ile bir araya gelen Lavrov, “Ulusal koalisyon ve bölgesel sponsorları, politik çözümün başlamasını önlemek ve Batı kamuoyunu yanlış bilgilendirme dahil tüm yöntemleri kullanarak Suriye’ye askerî müdahaleyi sağlamak için her şeyi yapıyor” dedi.

Lavrov, “Koalisyonun tavrı Cenevre-2 için belirleyici olmamalı, çünkü koalisyonun kendisi çetelerin tam yetkili temsilcisi durumunda değil” dedi.

Ülkesinin SMDK’yi Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak görmediğini belirten Rus Dışişleri Bakanı, “Amerikalılar ve Avrupalılar arasında, Ulusal Koalisyonu’nun tamamen uzlaşmaz ve saldırgan yaklaşımlarını teşvik edenleri dizginleyecek sağlam güçlerin er geç ortaya çıkmasını umuyorum” dedi.

İngiliz The Independent gazetesinde yer alan bir haber Suriye’deki durumu şöyle veriyor: “Ulusal koalisyon Suriye içişlerine yabancı devletlerin müdahale etmesine müsaade ederek küstahça bir tavır sergiledi.” Gazete silahlı grupların Suudi Arabistan ve Katar tarafından desteklendikleri konusunda direk bir ima olduğunu yazıyor.   Koalisyonun eski lideri Moaz Al-Hatib ise gazeteye verdiği röportajda, Mart ayında görevinden istifa ettiğini, çünkü koalisyonun Suudi Arabistan ve Katar’ın elinde kuklaya dönüştüğünü söyledi.   SMDK, temsilcileri bir haftadır İstanbul’da toplantı hâlindeler. SMDK, kendilerine Beşar Esad’ın makamını terk edeceği garantisi verilmesini talep etti. Yapılan açıklamada "Devlet Başkanı Esad politik sürecin dışında bırakılmalı" deniyor.

SMDK'nin bu açıklamalarında Cenevre konferansına katılıp katılmayacakları belirtilmiyor.

AKP’nin Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun 23 Mayıs’tan bu yana İstanbul’da devam eden Genel Kurulu Toplantısı’nı ziyaret etti.

Davutoğlu, konuşmasında çetelere yönelik tam destek verdiklerini, birlik içinde alacağı her karara saygı duyulacağını açıkladı.

paylaş