Suriye Dostları Konferansı başladı

30 May 2013

İran’ın Başkenti Tahran’da “Siyasi Çözüm ve Bölgesel İstikrar” başlığı altındaki Suriye Dostları Konferansı dün (29 Mayıs) çalışmalarına başladı.

Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmayı amaçlayan konferansın açılış oturumunda konuşan İran Dışişleri bakanı Ali Ekber Salihi; “Konferansın Suriye'deki krizin çözümü yönünde önemli bir adım teşkil ettiğini” belirtti.

Salihi; “Suriye'deki krizin çözümü konusunda İran’ın daha önce bulunduğu girişimin dış müdahaleler nedeniyle uygulamaya geçemediğini ifade ederken, İranlı girişimlerin her daim Suriye'nin ulusal egemenlik ve bağımsızlığına saygı çerçevesinde geldiğini” kaydetti. İran’ın Suriye'deki savaşın çözümü için altı maddelik bir tasarı takdim ettiğini belirten Salihi; “Tahran’ın, krizin çözümünün bir parçası olarak Moskova'nın çabalarını desteklediğini” söyledi.

Salihi; “Suriye'de yabancı müdahalelere izin verilmemesi gereğinin altını çizerek, Suriye halkı için demokrasiyi savunduklarını iddia eden tarafların bu halkın kendi geleceğini belirlemesine izin vermesi önemini” vurguladı. Suriye'de yaşananların bölge ve tüm dünyanın güvenlik-istikrarını tehdit etme tehlikesine karşı uyaran Salihi; “Suriye'deki şiddetin devam etmesi ve siyasi çözümün geciktirilmesinin dünyanın hiç bir ülkesinin çıkarına hizmet etmediğini” ifade etti.

Bu arada İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Aragçi, katılımcılar arasındaki görüşmeler ve görüş alışverişlerinin, gelecek Haziran ayında Cenevre’de Suriye ile ilgili düzenlenmesi beklenen uluslararası konferansın başarılı olmasına yardımcı olmasını umduğunu dile getirdi. Aragçi yaptığı açıklamada, İran’ın silahlı terör gruplarıyla, siyasi çözüme inanan muhalefet ve hükümet arasında ulusal diyalog kanalıyla Suriye’deki krize çözüm bulmak için çaba sarf eden, gerçek muhalefeti birbirinden ayırdığına dikkat çekti.

Toplantıda ele alınan konular ve sağlanan sonuçların, 2. Cenevre  müzakerelerinde önemi bir rol oynayacağı belirtildi.

İran’da düzenlenen Suriye Dostları Konferansına aralarında Rusya ve Çin’in de olduğu 40 ülke ve 19 gözlemci katılıyor. Konferans, Suriye’deki çeteleri destekleyen ABD-AB emperyalist bloğunun “Suriye’nin Dostları” adı altında düzenledikleri toplantılardan isim olarak yakın olmakla birlikte, kamuoyunda “Suriye Halkının Gerçek Dostları” olarak da biliniyor.  

paylaş