İsrail S-300 hava savunma sisteminden rahatsız

29 May 2013

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye’nin S-300 hava savunma sistemleriyle güçlendirilmesinin İsrail açısından tehlikeli olacağını açıkladı.

Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava savunma sistemleri vereceği yönündeki haberlere dikkat çeken Skynews, acil koduyla duyurduğu haberinde İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon’un S-300’lerin İsrail açısından tehlikeli olacağını söylediğini bildirdi. Rusya’da yayımlanan Kommersant gazetesi, iki hafta önceki haberinde İsrail Başbakanı Benyamin Netanhayu’nun Moskova ziyareti sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i S-300’lerin Suriye’ye verilmemesi konusunda ikna edemediğini yazmış, “S-300’ler şu an Suriye’ye yerleştirilmiş bile olabilir” yorumunu yapmıştı.

Öte yandan Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonu, Rusya’nın NATO’daki Temsilcisi Dimitri Ragozin’in Şam’la Moskova arasında 2010 yılında imzalanan S-300 füze satışı anlaşmasının uygulamaya geçtiğini söylediğini bildirdi. Ragozin, S-300 füzelerinin savunmaya yönelik silahlar olduğuna dikkat çekerek Batılı ülkelerin Suriye’deki isyancıları silahlandırmamasını umduklarını söyledi.

Rusya: S-300lerin Suriye’nin istikrarı için El Alem televizyonunun haberine göre Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, Suriye’ye satılan S-300 füzelerinin bu ülkenin istikrarına katkıda bulunacağını açıkladı. Riyabkov, “Suriye’ye satılan S-300 hava savunma sistemleri, yabancı güçlerin Suriye’deki savaşa katılmasına engel olacak” dedi.

Moskova’nın Suriye konusundaki politikasında hiçbir değişikliğin olmadığını belirten Riyabkov, S-300’lerin beş yıl önce Şam yönetimi ile imzalanan anlaşma çerçevesinde Suriye’ye verildiğini söyledi. S-300’lerin bir hava savunma silahı olduğuna dikkat çeken Riyabkov, Suriye yönetiminin bu silahları ülkedeki isyancılara karşı kullanmasının mümkün olmadığını ifade etti.

S-300 füze sistemi nedir? S-300 orta ve kısa menzilde balistik ve benzeri hava saldırılarından korunmak için kullanılan bir hava savunma füze sistemidir. Sistem ilk olarak uçaklara ve cruise füzelerine karşı hava savunması amaçlı geliştirilmiştir. Son türevleri balistik füzelere karşı da savunma yapabilmektedir. Hedefi vuruş kabiliyeti oldukça yüksek olan bu füzeler bir çok ülke tarafından kullanılmaktadır.

S-300 füzeleri daha önce de gümdemimize gelen bir konuydu. 1997 yılında füze sistemlerinin Kıbrıs'a yerleştirilmek istenmesi Türkiye'yi rahatsız etmişti ve süreç uluslararası bir bunalıma yol açmıştı.

Kaynak: Yakın Doğu Haber

paylaş