AB, “Suriyeli çetelere silah serbest”

28 May 2013

AB Dışişleri Bakanları, Suriyeli çetelere silah sağlanması için bu ülkeye uygulanan ambargoyu kaldırma konusunda anlaştı.

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'ye karşı diğer ambargoların yürürlükte olduğunu belirtti. Karar, fikir ayrılığındaki Avrupa Birliği bakanlarının uzun süren müzakerelerinin ardından alındı.

Hepsine değil yalnızca doğrudan kendi işbirlikçilerine AB'nin Suriye hükümetine koyduğu ambargo paketi Cumartesi günü sona eriyordu. İngiltere ve Fransa bu ambargonun yenilenmemesi ve Cumhurbaşkanı Esad'a karşı olan “ılımlı” silahlı gruplara silah gönderilmesi için baskı yapıyordu. İki ülke bu adımın Esad yönetimini müzakereye zorlayacağına inandıklarını ifade ediyor. Ancak Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsveç gibi ülkeler ise Suriye'ye karşı savaşan grupların Avrupa ülkeleri tarafından silahlandırılmasına ülkede şiddeti artıracağı kaygısıyla karşı çıkıyor.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg; Suriye'deki silahlı çetelere daha fazla silah temin edilmesinden yana Avrupa Birliği’ndeki bazı devletlerin tutumlarını eleştirerek, temin edilecek silahları takip etme ve silahlılar arasındaki akışını kontrol etmenin mümkün olmadığını belirtmişti. AB’nin Suriyeli çetelere silah ambargosunu kaldırmaya ilişkin yapılan tartışmalarla alay eden Schwarzenberg; gidecek silahları ve aktarımının kontrol edileceğine ilişkin bazı Avrupalı yetkililer tarafından söylenen boş laflara inanmadığını söylemiş “gitsinler bunları neneme anlatsınlar…” şeklinde konuşmuştu.

Toplantıya katılan AKP hükümeti Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin taşeronluk görevini devam ettirmede kararlı olduğunu gösterircesine ambargonun kaldırılması için uğraş verdi.

paylaş