KGAÖ: Siyasi çözüme tarafız

28 May 2013

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütünde üye ülkeler Suriye’de siyasi çözümü desteklediklerini vurguladılar.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü KGAÖ'ye üye ülkeler bugün Kırgızistan'ın başkenti Bişkek’te; Suriye'ye askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını ilan ederek, siyasi çözümü desteklediklerini vurguladılar. 1992 yılında kurulan KGAÖ'ye Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan üye.

Gayrı meşru adımları reddediyoruz Örgütte üye ülkeler dışişleri bakanlarının düzenledikleri oturum ardından yayınlanan bildiride; “Suriye'de iç anlaşmazlığı körükleme ve askerileştirmeyi hedefleyen gayrı meşru adımları kesin ve şiddetle reddediyoruz. Suriye'ye karşı savaşan gruplara silah verilmesine de karşı çıkıyoruz.” denildi. Bunlara ilaveten örgütte üye ülkeler; Suriye'deki durumlara siyasi ve barışçıl çözüm hedefleyen tüm çabaları destekliyor, diye belirtildi.

Özellikle dini ya da milli örgütlere olmak üzere barışçıl sivil vatandaşlara yönelik her türlü şiddet ve terör eylemlerini kınayan örgüt üyeleri; son süreç içinde meydana gelen gelişmelerden endişelerini ifade ettiler.

Örgüt üyeleri bildirilerinde Suriye'de derhal şiddete son vermekle birlikte Suriye hükümeti ile silahlı gruplar arasında herhangi bir önkoşul olmaksızın geniş ulusal siyasi diyaloğa başlama, siyasi, ekonomik ve sosyal reformları sürdürme çağrısında bulundular. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov; örgütte üye ülkeler dışişleri bakanlarının, Suriye'ye ilişkin Cenevre'de uluslararası bir konferansın düzenlenmesi yönündeki Rusya-ABD girişimini desteklediklerini belirtti.

Lavrov; Bişkek’te düzenlenen oturum ardından dışişleri bakanlarının imzaladıkları ortak bildirinin Suriye'ye ilişkin geniş bir bent içerdiğini söyledi.

Bu arada Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütüne dönem başkanlığı yapan Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev oturumun başında yaptığı konuşmada; uluslararası örgütün maruz kaldığı en bariz siyasi davalara ilişkin açık ve şeffaf bir diyalogun yapılması çağrısında bulunmuştu.

Kaynak: SANA

paylaş