Hava grevcileriyle dayanışma büyüyor

26 May 2013

Hava işçileri 12 gündür grevde. Grev alanı sınıf dostlarınca hergün dolduruluyor.

THY yönetiminin ve AKP hükümetinin el ele kırmaya çalıştığı havada grev 12. gününde. Grev alanı işçi sınıfı ve emek dostlarınca boş bırakılmıyor. Dün (25 Mayıs) TKP 1920, İKD ve TÜM-İGD üye ve dostları hava grevcilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.

Metro çıkışından yürüyüşe başlanarak “Direnen işçiler asla yenilmezler”, “Direne direne kazanacağız” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları eşliğinde grev alanına girildi. Hava–İş Sendikası’nın havada grev yasağına karşı direnişi sonucu işten çıkartılan 305 işçinin direnişini ve grevi başladığından beri desteksiz bırakmayan TKP 1920, İKD ve TÜM-İGD hava grevcileri tarafından çoşku ile karşılandı.

Hava işçileri, “İşçi sınıfına çok emek vermiş ve bunu hak etmiş bir gelenek olarak” TKP 1920 üyeleri adına Parti Sözcüsü Murat Nergiz’i konuşmaya davet ettiler.

Hava işçileri hepimiz için direniyor Nergiz, konuşmasına hava işçilerinin grevinin bugün ülke ve bölge için önemine değinerek başladı. Nergiz, Hava-İş grevinin sadece hava emekçilerini değil, tüm işçi sınıfını ve emekçi halkı ilgilendirdiğini, hava işçisinin günümüzde bir adım öne çıktığını, grevin işçi sınıfının hak mücadelesine tarihsel bir katkı yapacağını, ülkemizi savaşa sürükleyen AKP hükümetinin bir yandan da işi sınıfının haklarını gasbetmeye çalıştığını, içte ve dışta savaş yanlısı tutumunun emekçilerin haklarına saldırılarından ayrı tutulamayacağını, hava grevinin dayanışmasız bırakılmaması gerektiğini dile getirdi.

Nergiz konuşmasını “İyi ki varsınız, iyi ki buradasınız, parti üye ve dostları adına hava işçilerinin ve grevcilerinin önünde saygı ve sevgi ile eğiliyoruz” diyerek bitirdi.

Daha sonra İKD ve TÜM-İGD temsilcileri birer konuşma yaptılar.

İKD temsilcisi, “Hava işçilerinin her zaman yanında olduklarını, grevci kadınların asla yalnız olmadığını, grevin başarısı için hiçbir dayanışmayı eksik etmeyeceklerini” söyleyerek sözlerini tamamladı.

TÜM-İGD temsilcisi ise, “Gençliğin yolu işçi sınıfının yoludur” diyen bir gençlik örgütü olarak grev alanında bulunmaktan onur duyduklarını, işçi sınıfı ile yaşadıkları her anı okullarda, tarlalarda, mahallelerde yaşattıklarını, buralardan moral bulduklarını, işçi sınıfı ve gençliğin birliğinin ve dinamizminin önünde hiçbir gücün duramayacağını dile getirdi.

Bir grev dayanışması geleneği olarak getirilen çay ve şeker grev gözcülerine teslim edildi. Grev gözcüleri bu geleneği inatla ve sabırla yaşatmaya devam eden TKP 1920 üyelerine teşekkür etti.

İşçi sınıfının direniş tarihi de oradaydı Dayanışma ziyaretinin belki de en anlamlı anı, 70'lerde DGM direnişi, MESS grevleri, Profilo direnişi, 80'lerde “Cunta Anayasasına hayır”, Netaş grevi, Bahar eylemleri, 90'larda 1 Mayısların yeniden alanlarda kutlanması, kamu emekçilerinin sendikal hakkını gibi daha nice grev ve direnişi örgütlemiş fabrika ve sendika temsilcisi olan yaşları ileri, ancak zihinleri ve yürekleri genç komünistlerle hava grevcilerinin yaptığı sohbetlerdi. “Özgürlük ve demokrasi mücadelesinden emekli olunmaz” diyen işçi sınıfı devrimcileri ile hava grevcileri sıcak ve canlı bir şekilde deneylerini karşılıklı paylaştılar.

Dayanışma ziyareti halay ve horonlar ile son buldu.

Grev yeri dün TMMOB tarafından da ziyaret edildi.

paylaş